Trecerea de la Huxley la Orwell

 

Măsurile represive care au fost instituite în majoritatea ţărilor au marcat o schimbare fundamentală de paradigmă. Şi nu doar în plan economic, unde vor avea de câştigat, aşa cum ştim deja, marii jucători, în detrimentul micilor firme şi a afacerilor de familie. Din păcate, par să se mişte plăci tectonice mult mai adânci decât cele care implică substratul economic. Tot din nefericire, mişcarea arată că trecem în această perioadă de la logica Huxley la logica Orwell.

Logica lui Aldous Huxley este expusă în Minunata lumea nouă şi este cea a drogului: „ţineţi-i drogaţi pe cei mai mulţi dintre oameni, şi aceştia vor face tot ce le veţi spune şi nici nu le va trece prin cap să mişte în front”. Drogurile sunt foarte variate. De la substanţe stupefiante, al căror regim a devenit tot mai „liberal” în ultimii ani, la media şi divertisment, şi de la pornografie la libertinaj sexual extrem („emanciparea” LGBT). Avantajul logicii Huxley este acela că se lasă maselor iluzia de libertate, oamenii au în general impresia că „fac ce vor ei”. În realitate, obedienţa oarbă este asigurată prin mesajele injectate constant prin media principală şi prin controlul dozei zilnice de drog sau droguri. Dezavantajul logicii Huxley este că nu toţi se vor lăsa manipulaţi. Vor exista destui rebeli are se vor deconecta mai devreme sau mai târziu de la Matrix şi vor reacţiona, vor opune rezistenţă. Un alt dezavantaj este că este mult mai lentă, este nevoie de timp şi de generaţii întregi pentru a împinge agenda globalist-„progresistă”. Pas cu pas, cum spunea un mare politician al tranziţiei.

Logica lui Orwell este expusă în lucrarea 1984 şi este cea a terorii. Principiul pe care funcţionează este: injectează frica şi foamea, şi oamenii vor ceda de bunăvoie toate libertăţile lor. Să nu ne iluzionăm, niciunul dintre regimurile comuniste nu ar fi fost posibil să existe pe termen lung dacă o mare parte a populaţiei nu ar fi colaborat, în mod tacit. În logia Orwell iluzia libertăţii nu mai este necesară. Oamenii ştiu că trăiesc sub o dictatură şi îşi modifică gândirea ca atare, rezultând aşa-zisa „dublă-gândire”. Adică ei acceptă că 2+2=5 deoarece aşa zice Big Brother, chiar dacă ştiu în sinea lor că este o greşeală şi o prostie. Dezavantajul logicii Orwell este acela că oamenii ştiu că sunt conduşi de un tiran şi, mai devreme sau mai târziu, s-ar putea revolta ca să îl răstoarne.

Avantajul logicii Orwell este că puterea şi controlul lui Big Brother sunt cvasi-totale şi se exercită permanent prin frică, foame, supraveghere şi prin poliţie politică. Practic, în logica Orwell nu există dizidenţi decât „cu-voie-de-la-Partid”. Aceştia sunt toleraţi ca o supapă pentru mase. Însă Partidul are grijă ca ei să spună mereu doar cât trebuie şi ce trebuie. Un alt avantaj este acela că orice agendă, oricât de extremă, se poate impune rapid. Comuniştilor le-a luat doar un an de când au preluat puterea până când au trecut la colectivizarea generală a României.

Pentru un regim dictatorial, logica Huxley este mai complexă şi mai riscantă. Şi, mai ales, este prea lentă. De aceea orice Big Brother local sau global va visa să iasă mai devreme sau mai târziu din logica Huxley şi să intre în logica Orwell.

Pentru a impune logica Orwell este nevoie de o criză, de spaimă şi de foamete. Este nevoie ca moartea să pară iminentă şi dezastrul inevitabil şi ca oameni să ceară, cu disperare, pâine. Big Brother se deghizează atunci în salvator şi le aruncă oamenilor iluzia siguranţei şi câteva pâini. Dar în schimb cere aparent un fleac – să-i cedeze lui toată libertatea şi capacitatea decizională.

Dacă veţi considera că acestea sunt poveşti şi că aşa ceva nu se poate petrece, haideţi să privim la ce scrie Yuval Noah Harari în Financial Times: „Multe măsuri de urgenţă propuse pe termen scurt vor deveni aspecte obişnuite în peisajul cotidian. Aceasta este natura urgenţelor. Ele accelerează procese istorice. Decizii care în timpul normal ar fi avut nevoie de ani de zile pentru aprobare, acum sunt adoptate în câteva ore. Tehnologii imature sau chiar periculoase sunt folosite imediat, deoarece riscul implicat de a nu face nimic este mai mare. Ţări întregi sunt folosite drept cobai în experimente sociale la scară largă. În vremuri normale guvernele, companiile şi şcolile nu ar fi de acord să facă astfel de experimente.”

Sigur că mai este şi Dumnezeu care veghează şi care poate să deturneze planurile orwelliene. Asta nu înseamnă că nu există multe semne că aceasta este direcţia în care se merge acum. Faptul că ne îndreptăm (din nou) spre logica orwelliană arată că timpul nu mai are răbdare. Big Brother bate din picior şi este mai nerăbdător ca niciodată să-şi facă din nou apariţia pe scena istoriei.

Citiţi şi:

Farsa și agenda diabolică a unui «blocaj universal»

Avertisment dur: Pandemia de coronavirus ascunde efectuarea unor EXPERIMENTE SOCIALE la scară globală!

yogaesoteric
17 iulie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More