Trupul trimite semnale de avertizare cu o lună înainte de un accident vascular cerebral… Este salutar să nu fie ignorate

Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocată de un cheag sangvin. În câteva minute, celulele nervoase din acea zonă sunt afectate şi ele pot muri în câteva ore. Ca rezultat, acea parte a trupului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcţiona adecvat.

Aveţi nevoie de ajutor medical pentru a recunoaşte semnele de avertizare ale accidentului vascular cerebral. Acest aspect este foarte important, deoarece poate reduce riscul deteriorării creierului şi creşte şansele de recuperare.

În cazul în care apar simptome ale unui accident vascular cerebral este necesar un tratament de urgenţă, exact ca şi în cazurile de infarct miocardic. În cazul în care tratamentul medical este început cât mai curând după apariţia simptomelor, cu atât mai puţine celule nervoase vor fi afectate permanent.

Iată care sunt cele mai întâlnite simptome:
– inabilitatea de a rămâne conştient
– sughiţ
– slăbiciune şi ameţeli
– probleme cu respiraţia
– durere
– halucinaţii
– se confruntă cu atacuri epileptice

– schimbări de personalitate.

Pentru a reţine cât mai uşor simptomele unui accident vascular cerebral, se poate recurge la metoda folosită şi de celebrul personaj dr. House, şi anume FAST:

F (face = fața) – rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă fața nu este simetrică sau buza este căzută într-o parte.

A (arms = braţe) – rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos.

S (speech = vorbire) – rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele

T (time = timp) – nu pierdeţi timpul, sunaţi la numărul de urgenţă pentru că accidentul vascular cerebral este necesar să fie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.

Din nefericire, cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce este necesar să facă în astfel de situaţii. Un raport din publicaţia Stroke arată că 70% dintre pacienţi nu au ştiu ce li s-a petrecut şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.

Citiți și:
Alimentele minune care desfundă natural arterele și vă protejează de infarct și accident vascular cerebral
Somnul și uleiul de măsline ar putea preveni atacul de cord și accidentul vascular cerebral

 

yogaesoteric
21 noiembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More