Turmericul este una din plantele cele mai temeinic cercetate la ora actuală, devenind subiectul a peste 5600 de studii biomedicale

 
 

Dată fiind enorma densitate de cercetări efectuate asupra acestui remarcabil condiment, nu este de mirare că un număr crescător de studii au concluzionat că se compară favorabil cu o varietate de medicaţii convenţionale, incluzând:

Lipitor/Atorvastatin (medicaţie anticolesterol)

Un studiu din 2008 publicat în The Jurnalul Drugs in R & D (Medicamente în Cercetare şi Dezvoltare) a descoperit că un preparat standardizat de curcuminoide din turmeric s-a comparat favorabil cu medicamentul Atorvastatin (nume comercial Lipitor) asupra disfuncţiei endoteliale, patologia vaselor de sânge care stă la baza aterosclerozei, în asociere cu reducerile inflamaţiilor şi stresului oxidativ la pacienţii diabetici tip II. 

Corticosteroizii (medicaţie steroidiană)

Un studiu din 1999 publicat în jurnalul Phytotherapy Research (Cercetarea în Fitoterapie) a găsit că polifenolul primar din turmeric, pigmentul colorat ca şofranul cunoscut ca şi curcumină, s-a comparat favorabil cu steroizii în gestionarea uveitei cronice anterioare, o boală inflamatorie a ochilor. Un studiu din 2008, publicat în Critical Care Medicine (Medicina pentru Îngrijire Critică) a găsit că, de asemenea, curcumina s-a comparat favorabil cu medicamentul corticosteroid Dexametazonă la modelul animal, ca terapie alternativă pentru protejarea de vătămările asociate transplanturilor pulmonare prin diminuarea regularizării genelor inflamatorii. Un studiu anterior din 2003 publicat în Cancer Letters (Scrisori despre Cancer) a găsit că acelaşi component s-a comparat favorabil cu Dexametazona în modelul de vătămare în cazul reperfuziei ischemiei pulmonare.

Prozac/Fluoxetina & Imipramina (antidepresive)

Un studiu din 2011 publicat în jurnalul Acta Poloniae Pharmaceutica a arătat că, curcumina s-a comparat favorabil cu ambele medicamente în reducerea comportamentului depresiv la un model animal.

Aspirina (anticoagulant)

Un studiu din 1986 efectuat în vitro şi ex vivo publicat în jurnalul Arzneimittelforschung (Descoperiri Medicamentoase) a descoperit că prezenţa curcuminei are efecte antitrombocitare şi modulatoare de prostaciclină comparative cu Aspirina, indicând că ar putea avea valoare pentru pacienţii predispuşi la tromboza vasculară şi necesitând terapie antiartritică.

Medicamente anti-inflamatorii

Un studiu din 2004 publicat în jurnalul Oncogene susţine că, curcumina (ca şi rezveratrolul) erau alternative eficiente pentru medicamentele: Aspirină, Ibuprofen, Sulindac, Fenilbutazonă, Naproxen, Indometacin, Diclofenac, Dexametazonă, Celecoxib şi Tamoxifen în exercitarea acţiunii anti-inflamatorii şi anti-prolifertive împotriva celulelor tumorale.

Oxaliplatina (medicament pentru chimioterapie)

Un studiu din 2007 publicat în International Journal of Cancer a descoperit că prezenţa curcuminei se compară favorabil cu Oxaliplatina ca agent antiproliferativ în liniile de celule colorectale.

Metformina (antidiabetic)

Un studiu 2009 publicat în jurnalul Biochemistry and Biophysical Research Community (Comunitatea de Cercetări în Biochimie şi Biofizică) a explorat modul cum curcumina ar putea fi valoroasă în tratarea diabetului, demonstrând că ea activează AMPK (care sporeşte absorbţia de glucoză) şi suprimă exprimarea genei gluconeogenice (care suprimă producţia de glucoză în ficat) în celulele hepatomice (canceroase din ficat). Interesant este că ei au găsit curcumina a fi de 500 până la 100.000 de ori (în forma cunoscută ca şi tetrahidrocurcuminoide – THC) mai puternică decât metformina în activarea AMPK şi a ţintei din aval acetil-CoA Carboxilaza (ACC).

O altă cale prin care turmericul şi componentele acestuia îşi dezvăluie remarcabilele lor proprietăţi terapeutice este prin cercetarea asupra cancerelor rezistente şi multirezistente la medicaţie.

Există două secţiuni pe site-ul greenmedinfo.com dedicate cercetărilor asupra terapiilor naturale şi integrative pe aceste subiecte, şi, deşi există zeci de substanţe cu eficacitate demonstrabilă împotriva acestor cancere rezistente la chimioterapie şi la terapia cu radiaţii, curcumina se află în capul ambelor liste:
Cancere rezistente la medicamente (Drug Resistant)
Cancere plurirezistente la medicamente

Luând în considerare cât de puternic este dosarul turmericului (curcuminei), fiind utilizat atât ca aliment, cât şi ca medicament în multe culturi de acum câteva mii de ani, poate fi înaintat un argument puternic pentru utilizarea curcuminei ca medicament alternativ sau adjuvant în tratamentul cancerului.

Sau şi mai bine, utilizaţi turmericul certificat organic (neiradiat) în doze culinare mici zilnice, pentru ca să nu fie mai târziu nevoie de doze eroice, după îmbolnăvire. Hrăniţi-vă voi înşişi, mai degrabă decât să vă autoadministraţi „nutri-ceutice”, acesta ar trebui să fie ţelul unei diete sănătoase.


Citiţi şi:

Ciupercile – proteinele pădurii

Uleiul natural de cocos ucide 93% dintre celulele cancerului de colon în 48 de ore

 

yogaesoteric
14 noiembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More