UE anunță constituirea Fondului de Apărare europeană, care va finanța proiecte de cercetare militară și programe de achiziții comune

 

Ideea bizară vehiculată cu luni în urmă, de creare a unei forţe de apărare europene, a început să prindă contur, deşi relaţia pe care o va avea cu NATO este deocamdată neclară.

Uniunea Europeană a anunțat pe 7 iunie constituirea unui Fond de Apărare în valoare de zeci de milioane de euro, fiind pentru prima oară când bani din bugetul comunitar vor fi folosiți pentru achiziția de echipamente militare și pentru constituirea de capacități comune de apărare.

Anunțul marchează trecerea UE într-o nouă fază de cooperare militară și de construcție a politicii comune de securitate, care va include achiziții de armament și de noi tehnologii militare.

Decizia a apărut într-o perioadă în care aliații europeni din NATO au nedumeriri legate de viziunea politică asupra Alianței a președintelui Donald Trump, fapt care a determinat-o pe Angela Merkel să avertizeze că UE nu se mai poate baza pe aliații săi tradiționali.

Fondul de Apărare este o componentă a Planului de Acțiune pentru Apărarea Europeană, promovat de președintele Comisiei, Jean Claude Junker. „Dacă Europa nu se va îngriji de propria securitate nimeni nu o va face pentru noi”, spunea în septembrie 2016 Junker, atunci când a anunțat inițiativa.

Juncker a declarat website-ului german de ştiri Salzburg.com: „O armată europeană nu este un proiect pentru viitorul apropiat. Totuşi, este un proiect care va oferi o greutate mai mare politicii europene externe şi pentru securitate. Chiar dacă mai este mult de mers până acolo, am putea deja să ne concentrăm forţele mai bine [în acea direcţie]”.

„Din exact acest motiv Comisia a propus un Fond European de Apărare”, a mai precizat Juncker.

„Este imperativ să ne îmbunătăţim eficienţa în probleme legate de apărare, în condiţiile în care cel mai recent raport al Conferinţei de Securitate de la München a arătat că, deşi avem 178 de tipuri diferite de sisteme de arme în Europa, SUA are doar 30.
Statele membre ar putea economisi câteva milioane prin împărtăşirea de tipuri de vehicule, prin standardizarea muniţiilor şi, în cele din urmă, prin desfăşurarea de cercetări comune şi nu separate”.

Fondul de Apărare va avea 2 componente, a declarat pentru Politico un înalt oficial UE:
– Pe de-o parte, o oportunitate de finanțare a proiectelor de cercetare comune, de exemplu în domeniul electronicii, tehnologii de criptare software sau robotică, pentru care Comisia a propus deja un buget de 25 milioane euro în 2017.
– Pe de altă parte, o oportunitate de finanțare a programelor comune de achiziții care va permite statelor membre să împartă costurile de achiziție a unor echipamente, precum drone sau elicoptere.

Oficiali europeni declară că alocările pentru prima componentă ar putea crește până la 90 de milioane anual până în 2020. După această dată, Comisia propune constituirea unui plan special de cercetare în domeniul apărării, cu finanțare anuală de 500 milioane euro anual.

În ceea ce privește a doua componentă, ținta Comisiei este să mobilizeze anual în jur de 5 miliarde euro în achiziții comune.

Marea Britanie a depus mereu eforturi pentru a împiedica formarea unei armate UE, susţinând în mod lipsit de echivoc faptul că acţiunea militară ar trebui coordonată prin NATO şi că Londra se va opune oricărei decizii de creare a unei armate pan-europene.
Totuşi, ieşirea Marii Britanii din clubul de la Bruxelles – care s-ar putea finaliza până în 2020 – a deschis o oportunitate ca superputerile rămase în bloc, precum Germania şi Franţa, să meargă înainte şi să modifice modul în care este furnizată securitatea în cadrul „clubului”. Ambele naţiuni au manifestat un suport clar pentru cooperare mai strânsă, un lucru împotriva căruia au votat mulţi britanici atunci când au decis ca ţara lor să plece din blocul european.

Planurile pentru o armată UE reprezintă ideea originală a premierului maghiar Viktor Orban, care crede că Europa ar trebui să îşi întărească capabilităţile militare pentru a-şi consolida securitatea.

Deşi statele membre UE lucrează împreună asupra problemelor militare, blocul nu are în prezent propriile sale capabilităţi militare, modelul de securitate fiind centrat pe Alianţa Nord Atlantică.


Citiţi şi:

Planul secret al Germaniei şi Franţei, demascat de televiziunea poloneză de stat

Uniunea Europeană – federalizare sau fragmentare?

Dincolo de aparenţe, este evident că Uniunea Europeană este deja vârful de lance pentru instaurarea sinistrei «Noi ordini mondiale» (I)

 

yogaesoteric
7 septembrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More