UE prelungeşte cu un an scutirea de taxe pentru importurile din Ucraina

Consiliul Europei a adoptat joi, 25 mai o decizie prin care va prelungi cu încă un an scutirea de taxe a importurilor de produse din Ucraina, în vigoare din iunie 2022, potrivit unui anunţ făcut de Consiliu.

Decizia vine să asigure stabilitate relaţiilor comerciale ale Ucrainei cu UE şi să ajute economia ucraineană, în contextul provocărilor războiului declanşat de Rusia, menţionează reprezentanţii instituţiei. Această formă de sprijin, conjugată cu cele militară, financiară şi umanitară este esenţială pentru redresarea ţării pe termen lung, mai adaugă aceştia.

Uniunea Europeană a ridicat tarifele vamale şi alte restricţii pentru produsele ucrainene în iunie 2022, urmând ca prin noua decizie această măsură să fie prelungită cu încă un an, transmite agenţia de presă Reuters.

Suspendarea tuturor taxelor pentru produsele ucrainene a dus la plângeri din partea grupurilor de fermieri din cinci ţări europene, inclusiv România, pe motiv că fac o concurenţă neloaială în special cerealelor produse în fiecare stat, supuse taxelor şi normelor sanitare europene în vigoare.

Fermierii români, de pildă, reclamau că fiind accesibile la preţuri mai mici decât cerealele pe care le produc sau comercializează ei, cerealele ucrainene devin mult mai atractive pentru traderi sau producători din sectorul agro-alimentar.

În acelaşi timp, în ţara de origine sunt supuse unor reglementări sanitare mai permisive decât cele în vigoare în UE, care în cazul produselor din ţările membre generează costuri suplimentare.

Iniţial, patru dintre cele cinci ţări, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia au anunţat că vor permite doar tranzitul cerealelor din Ucraina, Polonia menţionând că inclusiv acest tranzit va fi interzis.

După sesizări adresate Comisiei Europene şi consultări cu forul european, Comisia a decis să permită celor cinci state interzicerea importurilor la cinci produse, până în iunie: grâu, porumb, rapiţă şi seminţele de floarea soarelui.

De asemenea, forul de la Bruxelles a anunţat că va suplimenta cu 100 de milioane de euro sprijinul acordat fermierilor din cele cinci state. Asta după ce într-o primă tranşă a acestei forme de sprijin, României îi fuseseră alocate doar 10 milioane de euro.

Ucraina a beneficiat de eliminarea majorităţii tarifelor UE – unele având o perioadă de tranziţie – cu puţin înainte de declanşarea intervenției militare a Rusiei, în februarie anul trecut, în temeiul acordului de liber schimb UE-Ucraina, în vigoare din 2016, notează Reuters.

În timp ce în Uniunea Europeană produsele agro-alimentare din Ucraina se aflau şi în 2021 în topul importurilor, crescând în 2022 în volum, în cazul României importurile de cereale ucrainene au „explodat” anul trecut. Asta după ce în 2021 fuseseră cvasi-inexistente, potrivit datelor INS.

Sprijinul acordat fermierilor e praf în ochi

Fermierii susțin că falimentul lor va însemna o explozie a prețurilor la produsele agroalimentare. Firimiturile aruncate de UE nu acoperă nici 5% din pagubele provocate fermierilor români.

Eu am vândut în vară 7.000 de tone cu 1.700 de lei tona. Am mai ținut 7.000 de tone pentru că am crezut că o să mai crească prețul, dar în februarie am reușit să vând cu doar 1.200 de lei pe tonă. Deci am pierdut 3,5 milioane de lei. Premierul Poloniei a anunțat că va da compensații pentru fermierii de la ei de 2,4 miliarde de euro. Iar nouă ne dau 20 milioane de euro, iar asta înseamnă 4-5 euro pe tonă. Adică eu am pierdut 500 de lei pe tonă și mie îmi dau compensații de 15-20 de lei pe tonă. Asta este nesimțire”, a declarat Dimitrie Muscă, administratorul Combinatului Agroindustrial Curtici.

Nici taxele vamale nu rezolvă nimic

Fermierii români spun că nici introducerea de taxe vamale nu rezolvă problema, pentru că românii, din cauza prețurilor uriașe la gaze, la îngrășăminte, la pesticide și la inputuri, în general, au costuri de producție foarte mari, care nu pot intra în concurență cu produsele ucrainene.

Românii încă nu simt pentru că încă mai găsesc în galantare carne, pâine și lapte din Polonia, Ungaria și de nu știu unde, dar când vor termina agricultura românească, vor fi niște prețuri duble față de ceea ce este acum. Nu a înțeles nimeni acest aspect. Dacă, după 5 iunie, va intra în România marfă din Ucraina, agricultura românească nu va mai exista. Și dacă se pun taxe vamale, cât pot pune, 15%, 100 de lei pe tonă, tot nu se va rezolva nimic. În Ucraina se produc îngrășăminte, au motorină, iar pesticidele lor sunt ieftine, că în Europa s-au interzis, deci costurile lor de producție sunt infime. La 900 de lei pe tonă, ucrainenii au fost în câștig astă-vară”, mai spune Dimitrie Muscă.

Citiți și:
Sigiliul trădării naționale. România își sacrifică agricultura la ordinul UE
Viktor Orban: Războiul din Ucraina va pune capăt supremației Occidentului! Lumea nu a trecut de partea SUA

 

yogaesoteric
27 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More