Uleiurile volatile naturale, un minunat mijloc de susţinere, îmbunătățire şi ajutorare a sănătăţii (11)


de Liliana Popa

Citiţi partea a zecea a acestui articol 


Cei care nu au încercat niciodată magia câmpului de iasomie ştiu oare ce este cu adevărat un parfum? (adaptare după Jean Paul Guerlain)

Parfumurile sunt ca nişte magicieni, fiind capabile să ne transporte într-o clipită peste ani şi ani, spre momente frumoase trăite cândva. Aşa cum spunea Heinrich Heine în The Harz Journey, parfumurile sunt sentimentele florilor. În Antichitate, parfumurile plantelor erau foarte preţuite atât pentru aroma lor, cu care femeile se impregnau prin băi rituale, dar şi pentru virtuţile terapeutice. Uleiul volatil al unei plante este cel care ne permite să ne desfătăm cu mirosul ei plăcut atunci când îl inspirăm. Datorită aromoterapiei, în ultimele decenii uleiurile naturale volatile ale plantelor au devenit foarte populare. Virtuţile terapeutice ale acestor componente ale plantelor – uleiurile esenţiale, care au fost utilizate cu succes în vechime şi chiar descrise în tratate medicale străvechi, încep din nou să fie redescoperite şi folosite prin intermediul aromoterapiei.

Uleiul volatil de neroli

Uleiul de neroli este obținut din florile unei anumite varietăți de portocal, cunoscut sub numele de portocal amar – Citrus Aurantium, subspecia Amara sau Bigardia. Pentru obţinerea acestui ulei, florile mici, albe, ceroase ale arborelui sunt culese de obicei manual în perioada de la sfârşitul lunii aprilie până la începutul lunii mai. Uleiul este extras prin distilare, fiind nevoie de aproximativ 50 de kilograme de flori de Citrus Aurantium pentru a obţine 0,5 kilograme de ulei de neroli.

Dar de unde a apărut numele acestui ulei esenţial, atât de utilizat în compoziţia parfumurilor la ora actuală? Spre sfârşitul secolului al XVII-lea, Anne Marie Orsini, ducesă de Bracciano şi prinţesă de Nerola (Italia), a introdus esenţa respectivă la curte, ca o aromă la modă. Ea o folosea pentru a-şi parfuma mănuşile şi apa de baie. De atunci, termenul „neroli” a fost folosit pentru uleiul esenţial obţinut din florile arborelui Citrus Aurantium.

Neroli are o aromă împrospătătoare, distinctă, picantă cu note dulci şi florale. Este unul dintre cele mai utilizate uleiuri florale folosite în industria parfumurilor – mai mult de 12% din parfumurile de firmă folosesc neroli ca principal ingredient.

Uleiul de neroli are în compoziţia sa alfa-pinen, camfen, beta-pinen, alfa-terpinen, nerol, acetat de neril, farnesol, geraniol, linalool, nerodiol, acetat de linalil, metil anthrantilat, indol, limonen, nerodiol, alfa-terpineol, acetat de geraniol.

Proprietăţile terapeutice ale uleiului de neroli: antibacterian, antiinflamator, antiseptic, fungicid, cicatrizant, citofilactic, emolient, digestiv, carminativ, sedativ, antidepresiv, tonic, antispasmodic, afrodisiac, deodorant.

Este util în caz de: răceli, flatulenţă, dureri de cap, insomnie, piele grasă sau uscată, cicatrici, piele sensibilă, vergeturi, riduri, circulaţie sanguină slabă, digestie slabă, depresie, frigiditate, insomnie, şoc, stres.

Uleiul de neroli are efect liniştitor asupra sistemului nervos, de aceea poate ameliora anxietatea cronică, depresia, frica, şocul şi stresul. De asemenea, tot acest efect de înlăturare a „supraîncărcării” ce apare uneori în sistemul nervos ajută la îndepărtarea insomniei, mai ales dacă este cauzată de lucrul îndelungat la computer, a nevralgiilor, a vertijului şi chiar a palpitaţiilor. Efectul profund relaxant asupra corpului şi minţii este util şi pentru liniştirea spasmelor musculare. Uleiul de neroli calmează de asemenea şi spasmele intestinale, având efect benefic în colită şi diaree, la ameliorarea acestor afecțiuni contribuind totodată și acţiunile sale antiinfecţioasă şi antiinflamatorie. Poate fi de folos şi în caz de crampe menstruale, simptome de menopauză, greaţă şi balonare.

Tradiţional, uleiul de neroli era folosit nu numai pentru îndepărtarea tensiunii şi anxietăţii, dar şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei. Acest efect pe care îl are asupra circulaţiei sanguine, mai ales la nivelul capilarelor, precum şi cel de regenerare a celulelor şi de stimulare a creşterii celulare normale stau la baza acţiunii de regenerare şi reîntinerire a pielii. Uleiul de neroli contribuie la refacerea elasticităţii pielii, previne formarea unor cicatrici inestetice, acţionează împotriva vergeturilor și a spargerii capilarelor. Tocmai de aceea acest ulei esenţial este utilizat în multe reţete pentru îngrijirea pielii – în formule antiîmbătrânire, pentru piele normală şi uscată sau mixtă. Este un ingredient uzual în loţiunile tonice şi de curăţare a feţei. Câteva picături de ulei de neroli adăugate la o cremă pentru ochi sau la un ser de îngrijire a ochilor ajută la reducerea capilarelor sparte din zona respectivă. De asemenea, acest ulei ajută la atenuarea şi chiar la dizolvarea cicatricilor şi a vergeturilor, precum și la îmbunătăţirea aspectului pielii acolo unde sunt prezente vene varicoase.

Uleiul de neroli este în plus și un bun tonic general. El ajută la creşterea stimei de sine şi a încrederii, la îndepărtarea mâniei, oboselii, hipersensibilităţii, nervozităţii, iritabilităţii. Dacă trebuie să susţineţi o prezentare dar sunteţi împietriţi de ideea de a vorbi în pulic, uleiul de neroli vă va ajuta. Aroma de neroli inspiră curaj şi fericire.

Împreună cu lavanda, este unul dintre cele mai populare uleiuri esenţiale, nu doar pentru importantele efecte terapeutice pe care le are, ci şi pentru aroma sa extraordinară.

Pentru masaj se recomandă să se adauge 3-4 picături de ulei esenţial de neroli la o ceaşcă de ulei de migdale sau alt ulei extravirgin. Dacă masajul este destinat copiilor sau femeilor însărcinate se folosesc doar 1-2 picături de ulei esenţial la aceeaşi cantitate de ulei presat la rece.

Precauţii: uleiul esenţial de neroli nu este iritant, toxic sau fototoxic, dar trebuie folosit cu grijă atunci când avem nevoie de concentrare mentală, deoarece este foarte relaxant.

Uleiul de neroli se amestecă bine cu aproape toate uleiurile esenţiale, dar mai ales cu cele de geraniu, iasomie, lavandă, toate uleiurile de citrice, santal, rozmarin, ylang-ylang, muşeţel, salvie, coriandru, tămâie, ghimbir, ienupăr, mir, trandafir.


Citiţi şi:

Florile vindecătoare

Ştiinţa magică a aromoterapiei de-a lungul veacurilor (1)

Influenţa tainică a culorilor asupra fiinţei umane

yogaesoteric
20 noiembrie 2013

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More