Uleiurile volatile naturale, un minunat mijloc de susţinere, îmbunătățire şi ajutorare a sănătăţii (3)

de Liliana Popa
 
Citiți partea a doua a acestui articol
 

„Cei care nu au încercat niciodată magia câmpului de iasomie
ştiu oare ce este cu adevărat un parfum?”

(adaptare după Jean Paul Guerlain)
 
 

Parfumurile sunt ca nişte magicieni, fiind capabile să ne transporte într-o clipită, peste ani şi ani spre momente frumoase trăite. Aşa cum spunea Heinrich Heine în The Hartz Journey, parfumurile sunt sentimentele florilor. În antichitate parfumurile plantelor erau foarte preţuite atât pentru aroma lor, cu care femeile se impregnau prin băi rituale, cât şi pentru virtuţile terapeutice. Uleiul volatil al unei plante este cel care ne permite să ne desfătăm cu mirosul ei plăcut atunci când îl inspirăm. Datorită aromoterapiei, în ultimele decenii uleiurile naturale volatile ale plantelor au devenit foarte populare. Virtuţile terapeutice ale acestor componente ale plantelor – uleiurile esenţiale, care au fost utilizate cu succes în vechime şi chiar descrise în tratate medicale străvechi, încep din nou să fie redescoperite şi folosite prin intermediul aromoterapiei.
 
 

Uleiul volatil de brad

„Pinul pare să asculte, bradul pare să aştepte, dar niciunul cu nerăbdare”.(Friedrich Nietzsche) 

Mirosul de brad este împrospătător, limpezitor şi înviorător. Aroma bradului are un „aspect” de celebrare, de aniversare. Neîntâmplător sărbătoarea Crăciunului are drept simbol concret bradul. În Alpi bradul este regele copacilor şi se spune că este ţinut la mare stimă de spiritul pădurii care îl foloseşte drept casa sa.
Acţiunea sa generală este considerată stimulentă. Aduce starea de atenţie la nivelul minţii. Diluat şi aplicat pe anumite zone ajută la îndepărtarea oboselii. Aşa cum a fost cunoscut de către terapeuţii şi vindecătorii din vechime bradul este antiseptic, analgezic (îndepărtează durerea), antitusiv, expectorant, deodorant, imunostimulent şi stimulent general şi psihic. 

Acţiunile principale ale acestui ulei volatil:

• Acţiune analgezică: adăugând 2-3 picături din acest ulei esenţial în uleiul bază de masaj, este un bun ajutor penbtru îndepărtarea durerilor în caz de artrită, dureri musculare şi reumatism.

• Acţiune antibacteriană: acest ulei volatil a fost inclus în anumite remedii contra răcelii, datorită acţiunii sale antibacteriene. Se cunoaşte în medicina populară a diverselor popoare acţiunea sa antiinfecţioasă pentru sistemul respirator, fiind extrem de util şi în cazul bronşitelor, sinuzitei, gripei, tuberculozei. Se precizează în mod special că ajută la curăţarea sinusurilor. Uleiul volatil de brad omoară bacteriile care se transmit prin aer. De aceea este extrem de util pentru cei cu infecţii respiratorii. Astfel putem înţelege de ce sanatoriile pentru cei bolnavi de plămâni sunt amplasate la munte, în zone cu păduri de brad.

• Acţiune antitusivă şi expectorantă: acest ulei volatil a fost inclus în anumite remedii contra tusei

• Acţiune antioxidantă puternică

• Acţiune antifebrilă

• Acţiune deodorantă: datorită aromei atrăgătoare şi abilităţii de a îndepărta mirosurile neplăcute este un ingredient obişnuit al spray-urilor de cameră, dezinfectanţilor, parfumurilor, săpunurilor şi deodorantelor. În toate substanţele de curăţit în care este introdus este utilizată şi acţiunea sa antiseptică şi antibacteriană.

• Acţiune la nivel psihic: conferă vivacitate şi stabilitate minţii, dar în acelaşi timp este şi un bun calmant. Conferă vigoare, tărie în faţa problemelor şi a încercărilor vieţii. Creşte puterea de concentrare şi focalizare a minţii.

Precauţii de utilizare: a nu se utiliza în cantităţi mari sau dacă se doreşte aplicarea pe piele, să nu fie folosit nediluat.
 
Citiți aici continuarea articolului
 

Citiţi şi:

Antioxidanţii şi secretele lor

Muzica în locul medicamentelor: meloterapia

yogaesoteric
8 iunie 2012

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More