Un bărbat n-a observat balena din faţa lui, fiind mult prea absorbit de telefonul la care vorbea

În 2013, ştirea despre o crimă săvârşită în metrou în San Francisco, pe care pasagerii nu au observat-o, fiind preocupaţi de ecranele smartphone-urilor, a făcut rapid înconjurul lumii, făcându-ne să conştientizăm (pentru a câta oară?) forţa de atracţie malefică pe care o exercită aceste aparate asupra noastră.

Uneori, relaţia cu telefoanele mobile frizează chiar dependenţa, care poate fi luată în calcul şi ca factor de organizare a spaţiului public: cel mai bun exemplu în acest sens este oraşul din China care a amenajat alei speciale pentru dependenţii de telefoane mobile, care pot evita astfel mai uşor pericolele în timp ce merg cu ochii în ecrane.

Cel mai nou meme (o sui generis „genă” informațională mentală, o purtătoare specifică de informație culturală) care ilustrează cum uneori realitatea electronică ne poate „neutraliza” în faţa realităţii înconjurătoare este al unui tânăr american care cu siguranţă n-ar fi crezut că va ajunge celebru pe această cale.

 

Ieşit la o plimbare cu barca, un american stătea pe punte când, la câţiva metri de el şi-a făcut apariţia din apă o balenă. Bărbatul însă, cu atenția cufundată în ecranul unui smartphone, unde ar fi putut verifica o cotaţie de bursă ori ar fi putut juca pur şi simplu unul dintre jocurile care dau dependenţă, n-a băgat de seamă balena cu cocoaşă. Mai mult ca sigur n-am fi aflat niciodată acest detaliu dacă fotograful Eric Smith nu s-ar fi aflat şi el la o plimbare cu barca, în apropiere de tânărul absent, pe care l-a fotografiat şi l-a făcut celebru, postând poza online.

„Eram la vreo 15 metri de balenă şi de puiul ei, care au ieşit la suprafaţa apei. Tipul n-a ridicat nicio clipă ochii din telefon. Două femei de pe barcă le făceau deja fotografii, dar el n-a observat”, a povestit Smith. Balena şi puiul chiar „loveau din înotătoare, făceau salturi, devorau peşte”, povesteşte fotograful, dar, cu toate acestea, n-a fost cu niciun chip ca tânărul să se desprindă de ecran.

Smith recunoaşte, la rândul lui, că nici el nu-şi administrează prea înţelept relaţia cu telefonul mobil care de multe ori, zice el, ne face să ratăm lucrurile din jur. În fond, şi el a privit toată scena din spatele unui ecran, fotografiind două femei care fotografiau o balenă şi un bărbat care nici nu s-a prins că ar putea face un Instagram cu balena din faţa lui.

 

 

Chiar dacă în primă instanţă ne poate veni greu să vorbim despre telefonul mobil în termenii unei dependenţe, statisticile sunt destul de limpezi. Potrivit unui studiu, 1 din 5 utilizatori de smarphone își folosește telefonul în timp ce face amor. În 2014 s-a constatat că 5% dintre adulţi își verificau pagina de Facebook tot în timp ce erau angrenați într-o fuziune amoroasă. Cercetătorii au botezat deja frica de a nu putea fi contactat pe mobil: din 2010, britanicii iau în calcul simptomele de nomofobie (de la no-mobile-phone phobia) – anxietate care apare atunci când nu ai telefonul la îndemână. În medie, o persoană îşi verifică telefonul de 110 ori pe zi. Pe de altă parte, în timpul pe care l-am petrecut citind acest articol, pe Facebook au fost încărcate peste 200.000 de fotografii pe minut.


Citiţi şi:

Dependenţa obsesivă de smartphone şi tabletă, boala care face ravagii printre elevi

Românii şi dependenţa de tehnologie. Există o categorie de utilizatori care îşi verifică dispozitivele mobile de peste 200 de ori pe zi. Studiu

 

yogaesoteric
9 februarie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More