Un expert spune că este un „aspect bun” ca IA să înlocuiască 80% din locurile de muncă „în următorii ani”

Iată un apologet total al răspândirii fără limite a programelor IA și ChatGPT în lume. El recunoaște că vor exista repercusiuni sociale uriașe, dar în același timp spune: „Nu știu cum să rezolv toate problemele sociale”. Această viziune fantezistă asupra realității este tipică unei concepții pur tehnocratice: „Nu contează riscurile. Să pornim cu viteză maximă înainte”.

Inteligența artificială ar putea înlocui 80% din locurile de muncă ale oamenilor în următorii ani, dar acesta este „un aspect bun”, spune cercetătorul americano-brazilian Ben Goertzel, un expert al inteligenței artificiale.

Matematicianul, în vârstă de 56 de ani, specialist în științele cognitive și creator al robotului Goertzel, este fondatorul și directorul executiv al SingularityNET, un grup de cercetare pe care l-a lansat pentru a crea „Inteligența Artificială Generală” sau AGI – inteligența artificială cu abilități cognitive umane.

În cadrul Web Summit de la Rio de Janeiro, cea mai importantă conferință anuală despre tehnologie din lume, acesta a declarat, într-un interviu pentru AFP, că AGI se află la doar câțiva ani distanță și a criticat eforturile recente de a limita cercetările în domeniul inteligenței artificiale.

La fel de inteligent ca oamenii?

– Cât de departe suntem de inteligența artificială cu abilități cognitive umane?

– Dacă dorim ca mașinile să fie într-adevăr la fel de inteligente ca oamenii și să fie la fel de agile în a face față necunoscutului, atunci este necesar să poată face progrese mari dincolo de formarea și programarea lor. Și încă nu suntem acolo. Dar sunt de părere că avem motive să credem că ne vor lua mai degrabă ani decât zeci de ani să ajungem acolo.

Riscurile IA

Ce părere aveți despre dezbaterea cu privire la IA, cum este ChatGPT și despre riscurile atașate acesteia? Ar fi necesar să existe o pauză în cercetare de șase luni, așa cum susțin unii oameni?

– Nu cred că este cazul să ne oprim pe motiv că este ca o IA supraomenească periculoasă……. Acestea sunt sisteme IA foarte interesante, dar nu sunt capabile să devină inteligențe generale la nivel uman, pentru că nu pot face raționamente complexe în mai multe etape, cum este nevoie pentru a face știință. Ele nu pot inventa elemente noi în afara cadrului datelor folosite pentru programarea lor.

Amenințarea la adresa locurilor de muncă

Potențialul lor de a ocupa locurile de muncă ale oamenilor nu constituie o amenințare?

– Probabil că 80% din ocupațiile pe care le desfășoară oamenii pot ajunge perimate fără a avea un AGI, după presupunerea mea. Nu prin ChatGPT ca produs. Ci prin sisteme de această natură care vor urma să se dezvolte în următorii ani.

Nu cred că este o amenințare. Cred că este un beneficiu. Oamenii pot găsi țeluri mai bune de urmat în viața lor decât să muncească pentru a-și câștiga existența……. Aproape toate joburile care implică documente ar fi util să fie automatizate.

Problema pe care o văd este în perioada intermediară, când IA-ul va înlocui treptat un loc de muncă după un altul……. Nu știu cum să rezolv toate problemele sociale.

– Ce pot face roboții pentru societate astăzi și ce vor putea face în viitor, dacă AGI va fi dezvoltat?

– Ceva similar cu ceea ce face Grace, (o asistentă robot) pe care am prezentat-o la Web Summit Rio. În SUA, mulți bătrâni stau singuri în casele de bătrâni. Și, deși nu o duc rău în ceea ce privește condiția fizică – au îngrijire medicală, mâncare și televizor cu ecran mare –, stau mai prost în ceea ce privește sprijinul emoțional și social. Așadar, dacă sunt introduși roboți umanoizi, aceștia le vor răspunde la întrebări, le vor asculta poveștile, îi vor ajuta să își sune copiii sau să comande ceva online, atunci le va îmbunătăți viața oamenilor. Odată ce vom avea AGI, aceștia vor fi însoțitori și mai buni. În acest caz, nu elimini locurile de muncă umane. Pentru că, practic, nu sunt destui oameni care doresc să desfășoare ocupații de asistent medical.

Cred că domeniul educației va oferi, de asemenea, o piață uimitoare pentru roboții umanoizi, la fel cum va fi și sectorul asistenței domestice.

Reglementarea IA

– Ce reglementări vor fi necesare pentru ca IA să aibă un impact benefic?

– Elementul de care avem nevoie este ca societatea să dezvolte aceste sisteme IA pentru a face acțiuni bune. Și ca guvernarea IA să fie cumva participativă în rândul populației. Toate aceste aspecte sunt posibile din punct de vedere tehnic. Problema este că acestor companii care finanțează cea mai mare parte a cercetării în domeniul IA nu le pasă să facă acțiuni bune. Ele sunt interesate să maximizeze valoarea pentru acționari.

Citiți și:
Job-urile care pot fi înlocuite de roboți. Instrumentul care arată ce locuri de muncă sunt „amenințate” de inteligența artificială
Inteligența artificială va dicta pe piața muncii?

 

yogaesoteric
25 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More