Un fermier din Indonezia a plantat o pădure întreagă

 

Un singur om a reușit în 20 de ani să planteze peste 11.000 de copaci și să readucă la viață o pădure arsă complet în anii ’60. Odată cu pădurea, au înviat și pâraiele din zonă, iar fermierii au reînceput să-și cultive terenurile și să trăiască din agricultură.

Prin 1996, Sadiman a început să planteze mii de copaci în pădurea Gendol, o zonă arsă complet în urma incendiilor de pădure din anii ’60. Dezastrul a cauzat atât secete, cât și inundații în timpul ploilor. Ceea ce a dus, mai departe, la foamete în satul Dali din Indonezia.

Un om a înțeles, însă, cauza problemei: nu mai erau copaci care să stocheze apa în subteran. Deși era un fermier sărac, Sadiman a început să schimbe semințe de usturoi cu răsaduri de banian, un copac care reține apa în pământ.

Banianul nu produce nimic, deci nu poți face profit pe seama lui, iar oamenii l-au luat în glumă. El și-a dat, însă, seama că usturoiul poate fi vândut pentru bani, dar banianul produce ceva mult mai important – apa. Copacii sunt, astfel, ideali pentru menținerea umidității solului.

Fermierul a plantat și îngrijit copacii singur timp de 20 de ani. El a acoperit 250 de acri (aproximativ 100 de hectare) cu 11.000 de copaci, aducând înapoi apa în zonă. Așa au reapărut pâraiele în pădure, iar fermierii au reînceput să planteze culturi agricole. Dali nu a mai fost lovit de secetă de ani de zile.

„Cât timp mai pot fizic, voi planta copaci. Tot ce vreau este să fac tot ce-mi stă în putere să îi fac pe oameni să aibă o viață mai bună.” – a declarat cu mulțumire Sadiman.

El are de gând să mai planteze încă 20.000 de copaci pentru a ajuta și alți fermieri din alte sate.

Citiți și:

Omul care a plantat câte un copac în fiecare zi, în ultimii 48 de ani. O poveste adevărată despre simplitate și recunoștință față de Natură

Un bărbat orb și prietenul său fără mâini au plantat 10.000 de copaci

Din dragoste pentru natură a plantat în fiecare zi un copac timp de 37 de ani

 

 

yogaesoteric
2 decembrie 2018

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More