Un fost agent CIA dezvăluie: Obama a permis crearea ISIS!Aproape tot armamentul american folosit în Irak ajunge, a ajuns sau a fost lăsat în mâinile ISIS! Cum s-ar traduce oare aceasta?

 

În 2012, CIA a propus un plan clar şi specific pentru eliminarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, care ar fi prevenit, probabil, şi creşterea fenomenului ISIL, dar, conform unui raport recent, preşedintele Obama a refuzat să dea undă verde acestui plan.

Fostul agent operativ CIA, Doug Laux, a apărut la ştirile NBC pentru un interviu în exclusivitate care detalia modul în care planul său de înarmare a rebelilor Armatei Libere Siriene la începutul conflictului a întâlnit o opoziţie încăpăţânată şi inexplicabilă de la Casa Albă. În cartea sa Left of Boom: How a Young CIA Case Officer Penetrated the Taliban and Al Qaeda (Ieșit din mijlocul exploziilor: cum un tânăr ofiţer CIA a pătruns la talibani şi în Al Qaeda), Laux descrie cum „oficiali CIA făceau presiuni pentru aprobarea unui plan ce ar fi acționat în mai multe direcții pentru a manevra îndepărtarea de la putere a lui Assad”.

Această recunoaştere clară şi abruptă, deşi privită de mulţi cu suspiciune, cuprinde cea mai concretă descriere de până în prezent a intenţiei administraţiei Obama de a scăpa de dictator – iar oficiali CIA, fără să îşi decline identitatea, au confirmat aceasta la NBC.
Dar CIA nu a dorit să meargă mai departe – Left of Boom a fost minuţios revizuită de CIA înainte de a fi publicată.

NBC anunţa că un fost oficial de top al serviciilor secrete a spus că ideile lui Laux, multe dintre acestea fiind împărtăşite şi de alţi membri ai CIA care au fost implicaţi activ în Siria, au fost din plin reprezentate în planul care a fost în cele din urmă prezentat lui Obama. Dar președintele american, care trebuia să aprobe toată acţiunea de acoperire, nu a dat niciodată undă verde acestui plan.

Atât Casa Albă cât şi CIA au refuzat să comenteze asupra acestor aspecte specifice, dar conform celor spuse de Laux, persoane la vârf atât din Administraţie cât şi din agenţie „au arătat clar încă de la început că scopul acţiunii noastre era de a găsi modalităţi pentru îndepărtarea preşedintelui Assad din funcţie… Noi am venit cu 50 de opţiuni viabile pentru a facilita aceasta. Dar conducerea politică nu ne-a dat aprobare pentru a implementa vreuna dintre ele”.

Cronica lui Laux despre evenimente a ridicat sprâncenele observatorilor din cauza caracterizării sale sincere referitoare la faptul că detronarea lui Assad era intenţionată, la fel ca şi aprobarea CIA ca asemenea informaţii să fie publicate. Lucrările care sunt pe cale de a fi publicate de foști oficiali CIA trebuie întâi revizuite de agenţie, şi în ciuda aplicării din belșug a markerului negru pe file, CIA a dat undă verde acestei lucrări, în ciuda poziţiei oficiale a SUA conform căreia nu ia parte la asemenea operaţiuni.

Deşi Laux nu este în mod necesar convins că ascensiunea ISIL –și, prin urmare, producerea atacurilor teroriste din Europa şi nenumăratele morţi civile din Siria – ar fi putut fi contracarate de către planul său de operaţiuni, există destule critici, incluzând-o pe a directorului CIA la momentul respectiv, David Petraeus.
„Laux a demisionat în cele din urmă fiind plin de frustrare, din cauza acestui aspect şi a altor probleme”, a explicat NBC, „după ce a devenit clar că administraţia Obama nu va da aprobarea”.

Planul instituit mai târziu de Obama, de a antrena şi înarma rebeli sirieni moderaţi, nu a inclus precauții, comparativ cu planurile propuse anterior: odată dezintegrată Armata Siriană Liberă (ALS), luptătorii anti-Assad au fugit la grupări mult mai extremiste. Din acestea, un mare număr de foşti rebeli ALS care se alăturaseră pentru moment facţiunii Al Qaeda din Siria, au pus în cele din urmă bazele ISIL.

Dar migrarea în masă a combatanţilor nu se petrecuse încă atunci când Laux a propus planul său – deşi Laux nu este de acord cu părerile că, dacă ar fi fost puse în aplicare, sugestiile sale ar fi putut stopa ISIL încă din fașă. Totuși, Petraeus crede că ar fi putut, „aşa cum cred şi Robert Ford, fostul ambasador SUA în Siria, şi Leon Panetta, fostul secretar al apărării”, au declarat pentru NBC foşti oficiali de top ai SUA.

S-a afirmat că Ford chiar a explicat într-un interviu că a pus la punct în SUA, în 2012, un plan similar celui pe care l-a descris Laux, iar acest plan ar fi prevenit ca ISIL să ajungă să declare un califat în Raqqah, Siria.
„Sunt convins că am fi privit astăzi la o Siria diferită, dacă preşedintele Statelor Unite nu ar fi trecut peste David Petraeus, şeful CIA, peste Hillary Clinton, secretar de stat, şi peste Leon Panetta, secretarul Apărării”, a afirmat senatorul John McCain pentru ştirile NBC.

Dar Obama rămâne neclintit. „Noţiunea că am fi putut – într-un mod curat care să nu implice forţele armatei SUA – schimba ecuaţia pe teren nu a fost niciodată adevărată”, a declarat preşedintele SUA într-un interviu pentru The Atlantic.

Acuzațiile şi agitația în această chestiune ar fi demne de tot râsul, dacă incompetenţa celor implicați nu ar fi generat violenţa care a lăsat milioane de oameni fără casă şi nenumăraţi alţii morţi. În timpul jocului „ba e albă, ba e neagră”, toate părţile implicate în această problemă ignoră giganticul elefant roz din sufragerie: politica externă a SUA de ocupare, de schimbare a regimurilor, precum şi tehnicile de destabilizare din Orientul Mijlociu sunt gaz pe focul care este terorismul.

Cu toate implicaţiile, cartea lui Laux a fost pusă în vânzare marţi, 5 aprilie 2016. Luând în considerare detaliile din jurul obiectivului de a-l da jos pe Assad, rămâne întrebarea dacă nu cumva guvernul SUA minte despre aceste aspecte.


Citiţi şi:

Cum au pus umărul americanii la nașterea monstruosului Stat Islamic

Putin acuză SUA că «se foloseşte de grupări teroriste» pentru a destabiliza guvernele altor țări

Un înalt oficial al NSA propune: «Ca să scăpăm de terorism, de câte ori are loc un atac terorist, să tăiem fondurile tuturor serviciilor secrete»

 

yogaesoteric
30 mai 2016

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More