Dezastru naţional în California – mii de familii au fost evacuate din cauza unor scurgeri uriaşe de gaze

Scurgerile de gaz metan din regiunea Porter Ranch, California sunt cele mai mari de acest gen din istoria SUA


„Era de 20 de ori mai mare decât orice măsurasem vreodată. Era şocant. Mă întrebam ce anume putea să fie atât de imens?” – Stephen Conley, cercetător la Universitatea Davis, California şi în cadrul Scientific Aviation

„«Am avut ameţeli, m-am simţit letargică», a afirmat Christine Soderlund. «Copiii mei au avut sângerări nazale, dureri de cap. Este incredibil ceea ce se petrece. Eu cred că suntem expuşi unui experiment ştiinţific»” interviu CBS, 3 ianuarie 2016

La data de 23 octombrie 2015, un puţ deteriorat de forare a gazului natural aflat în Canionul Aliso din munţii Santa Susana, foarte aproape de localitatea Porter Ranch, California a „erupt”, eliberând în atmosferă o cantitate covârşitoare de gaz metan. Sigilarea completă a puțului s-a reușit abia după patru luni, pe 18 februarie 2016. Poluarea majoră rezultată a fost descrisă de către cercetători drept echivalentul accidentului Deepwater Horizon din anul 2010, când compania British Petroleum a fost responsabilă de deversarea a 4,9 milioane de barili de petrol în apele Golfului Mexic, incident considerat până în prezent cel mai mare dezastru de acest gen din istoria industriei petroliere.

 

Oamenii şi animalele din zona Porter Ranch au trebuit să suporte consecinţele nefaste ale scurgerilor de gaz. Mii de persoane s-au confruntat zilnic cu apariția de greţuri, vărsături violente, sângerări la nivel nazal, dureri teribile de cap. Altora le-au apărut infecţii grave ale pielii. Animalele s-au îmbolnăvit și ele, având simptome asemănătoare cu cele ale oamenilor. Singura soluție pentru vindecarea numeroaselor probleme de sănătate apărute era ieșirea din mediul toxic, astfel că medicii au recomandat evacuarea zonei.

Compania de gaz pe terenul căreia s-a petrecut acest dezastru, SoCalGas Company (Southern California Gas Company), şi-a cerut scuze faţă de cei care au trebuit să îşi abandoneze casele din calea „norului” de gaze. Uimitor este faptul că, totuşi, compania a evitat politicos să estimeze pagubele reale şi consecinţele pe termen lung ale acestui accident tragic, afirmând că nu consideră evenimentul ca fiind periculos pentru vieţile rezidenţilor, deşi regretă nespus ceea ce s-a petrecut.

Însă localnicii s-au declarat deosebit de îngrijoraţi mai ales față de concentraţia foarte ridicată de gaze din atmosferă şi de faptul că nu se pot cunoaşte cu exactitate urmările pe termen lung ale acestei scurgeri extrem de nocive pentru mediu şi pentru oameni.

Motive serioase de îngrijorare pentru californieni

În data de 28 decembrie 2015, Consiliul Primăriei din Porter Ranch s-a întrunit pentru a discuta criza declanşată odată cu „erupţia” puţului deteriorat. Declaraţiile unora dintre cei prezenţi la întrunirea deschisă au fost înregistrate şi ele reflectă unele aspecte în mod evident alarmante pentru cei expuşi noxelor.

„Este una dintre cele mai mari scurgeri de gaz din istorie într-o zonă populată. Aceasta nu s-a mai petrecut atât de aproape de aşezări umane. Astfel, atunci când compania afirmă că «nu există pericole, este doar ceva temporar», orice prostii ar spune, trebuie să înţelegem că de fapt nimeni nu ştie cu adevărat care vor fi consecinţele. Aceste emisii de gaz ar putea fi mortale. Asiguraţi-vă că vă trataţi corespunzător. Nimeni nu ştie, de fapt, ce consecinţe apar în cazul copiilor în urma inspirării zilnice a acestor gaze nocive. Compania de gaz a susținut că «reacţiile care apar sunt din cauza mirosului, nu este o problemă serioasă, va trece». Dar noi, rezidenţii, nu suntem proşti. Cum este posibil ca cineva să facă asemenea declaraţii? Avem copii care sângerează din nas în fiecare zi. Sunt oameni care suferă de dureri puternice de cap şi de greţuri în fiecare zi. Cum adică acestea nu sunt problem serioase? De ce face compania astfel de declaraţii cărora nimeni de aici nu le poate da crezare? Se pare că vor să ne convingă că totul e în mintea noastră. Încearcă să ne păcălească.” Rex Paris, avocat

„Vă spun că această poluare depăşeşte cu mult localitatea Porter Ranch. Am avut plângeri din regiuni mai îndepărtate cum ar fi Chatsworth, Northridge şi Granada Hills. Se pare că acest nor de chimicale toxice şi ce o mai fi nu este împiedicat de coduri poştale. Se mişcă mereu, către locaţii diferite. Este echivalentul tragicului accident Deepwater Horizon, dar de data aceasta asupra unei comunităţi de fiinţe umane. Noi aici am declarant dezastru național.” Mitchell Englander, consilier al oraşului Los Angeles

„Din păcate, singurul mod în care simptomele pot fi făcute să dispară este evacuarea. Trebuie părăsit mediul poluat.” Dr. Richard Kang, pediatru

„Defensiva din partea companiei se bazează pe argumente de genul «este totul în capul vostru». Lăsaţi-mă să clarific un pic: este în capul vostru, este în urechile voastre, este în nasul vostru, este în gâtul vostru şi este în pieptul vostru. Observăm cum cresc cazurile de astm, observăm cum oamenii folosesc mult mai des inhalatori – în principiu ne confruntăm cu o mulţime de probleme respiratorii. Dacă aveţi şansa să plecaţi, faceţi-o acum. Dacă vă puteţi muta din această zonă, nu mai rămâneţi deloc. Vă spun că este foarte critic.

Este vorba mai ales despre ceea ce nu ştim decât despre ceea ce ştim. Vor fi date publicităţii unele informaţii despre ce compuşi chimici ai carbonului sunt atât de volatili. Este incredibil când ne uităm la cantitatea uriaşă care se află acolo şi care iese din puţ. Mai ales din motive pulmonare, oamenii vor sângera nazal. Nu este vorba doar despre cazuri de boală, ne afectează pe noi toţi.” Doctor Brooks Michaels

„Am văzut zeci de cazuri de animale care s-au îmbolnăvit din cauza expunerii la aceste gaze. Am văzut căţei, pisici, păsări, animale mici. Primele simptome pe care le-am observat au fost gastrointestinale, în primul rând vărsături. Un căţel avea vărsături violente, era într-o stare îngrijorătoare. De asemenea, am observat o mulţime de probleme respiratorii. Singura şi cea mai bună soluţie pentru tratarea animalelor este să le alinăm simptomele şi să le îndepărtăm cât mai mult posibil de expunerea la aceste gaze, care sunt improprii pentru a fi inspirate.

Am observat, de asemenea, probleme dermatologice și chiar unele infecţii bacteriene stranii la căţei. Unul dintre clienţi avea un căţel cu o astfel de infecţie la nivelul capului. Stăpânul său și încă o persoană din casă au dezvoltat la scurt timp o infecţie foarte asemănătoare, în aceeaşi zonă. Medicul lor consideră că toate acestea sunt corelate, şi eu înclin către aceeaşi concluzie.” Dr. veterinar David Smith

Conform unor cercetări asupra scurgerilor de gaze din puţul deteriorat, panica locuitorilor din regiune este legitimă. În ciuda declaraţiilor aburitoare ale companiei SoCalGas, în urma investigaţiilor făcute cu ajutorul unui avion special echipat, s-a apreciat că norul de metan format în atmosferă, după patru luni de scurgeri, conținea 100.000 de tone de gaz. Practic era o poluare uriaşă, cantitatea de gaz fiind de două ori mai mare decât rata obişnuită a emisiilor de metan din întregul bazin Los Angeles.

Concluzii în urma investigării norului de metan

Rezultatele cercetării întreprinse de Scientific Aviation în colaborare cu Agenţia de Energie a Californiei au fost publicate în jurnalul de specialitate Science şi ele vin să întărească faptul că, fără urmă de îndoială, aceasta este cea mai mare scurgere de metan din istoria SUA. De asemenea, a fost subliniată necesitatea unui răspuns ştiinţific adecvat rapid în situaţiile în care astfel de dezastre se declanşează. Comisia pentru resurse aeriene din California (California Air Resources Board) a afirmat că SoCalGas nu i-a anunţat despre accident decât în data de 5 noiembrie 2015, la mai mult de o săptămână după producerea sa.

Stephen Conley, autorul studiului, a lucrat cu Agenţia de Energie a Californiei pentru un proiect în cadrul căruia erau investigate scurgerile de gaze. În noiembrie, agenţia l-a anunţat să meargă în Los Angeles pentru a studia gazul care ieșea din puţul deteriorat din Canionul Aliso.

„A fost o situaţie norocoasă faptul că Agenţia de Energie a Californiei şi-a dat seama de importanţa situaţiei din Canionul Aliso”, a declarant cercetătorul atmosferic.

Pilotând un avion cu un singur motor, echipat cu senzori pentru detectarea metanului şi a etanului, Conley a efectuat în perioada 7 noiembrie – 13 februarie 13 zboruri prin norul de gaz, pentru a-l analiza. Ultimele sale investigaţii au fost făcute cu doar câteva zile înainte ca puţul să fie sigilat.

Chiar după primul zbor, înregistrările referitoare la metan l-au alarmat, iar Comisia pentru resurse aeriene a fost anunţată de fiecare rezultat. „Ne-au ajutat foarte mult să înţelegem cu ce anume avem de-a face, că aceasta era cu mult dincolo de orice scurgere pe care o mai văzusem vreodată”, a afirmat Dave Clegern, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru resurse aeriene.

Concluziile acestor investigaţii sunt una dintre piesele de puzzle pe care oficialii californieni spun că trebuie să le pună cap la cap pentru a începe să înţeleagă efectele emisiilor din puţul deteriorat aflat în Canionul Aliso.

„Sper că una dintre lecţiile învăţate este aceea că trebuie să existe metodologia unui răspuns rapid în astfel de cazuri. Cineva trebuie să ajungă la faţa locului în câteva ore, nu în câteva săptămâni”, a afirmat Stephen Conley.

Timothy O’Connor, directorul Programului pentru Petrol şi Gaz din cadrul Fondului pentru Apărarea Mediului din California, a afirmat într-un interviu că SoCalGas va trebui să răspundă unor întrebări presante în legătură cu modul în care a gestionat dezastrul din Canionul Aliso. „O parte foarte importantă a investigaţiei se concentrează asupra faptului dacă SoCalGas a luat toate măsurile necesare din prima zi pentru a opri emisiile şi implicit nivelul de poluare.”

Dincolo de această investigaţie necesară asupra contextului în care a fost posibil ca un puţ deteriorat să explodeze şi apoi să continue să emită în atmosferă cantităţi uriaşe de gaze timp de aproape patru luni, poziţia evazivă a SoCalGas nu trebuie să fie trecută cu vederea. Oricât de şocantă ar fi iresponsabilitatea companiei SoCalGas, acesta nu este un caz singular. Cu 56 de ani în urmă, tot în apropiere de Los Angeles, scurgerile radioactive ale reactorului unei centrale nucleare au dus la iradierea a numeroase fiinţe umane care s-au îmbolnăvit ulterior de cancere de diverse tipuri. La început, compania responsabilă de respectiva centrală nucleară a căutat să minimalizeze cât mai mult pagubele, dar în prezent nimeni nu mai poate nega consecinţele dezastruoase covârşitoare care se reflectă mai ales în bolile teribile care au apărut la rezidenţii din apropierea munţilor Santa Susana.

Documentar despre Trecutul nuclear secret al Californiei

Atunci când accidentul din Canionul Aliso – Munţii Susana – s-a produs, numeroşi californieni păţiţi şi-au adus aminte de scurgerile nucleare din anul 1959. Multe voci au spus că metanul eliberat în atmosferă ar putea fi contaminat cu deşeuri radioactive care au rămas îngropate adânc în sol, mai ales că respectivul puţ deteriorat a fost săpat în anii ʼ50.

Citiţi şi:
Cum obţin companiile profit din poluare
Efectele nocive ale substanţelor toxice sunt transmise genetic
Noi invenţii biologice deschid o altă cutie a Pandorei
Experiment exploziv al unui parlamentar australian: Un râu situat lângă un site de fracturare hidraulică izbucnește în flăcări

 

yogaesoteric
29 mai 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More