Un jurnalist și antreprenor britanic spune că e timpul ca UE să se împartă în două blocuri diferite: Estul și Vestul

Ambele părți sunt nefericite. Numai un divorț amiabil ar păstra orice speranță a unei prietenii viitoare”

Un jurnalist și antreprenor britanic a scris pentru Express că diferendele de natură culturală dintre Occident și Centrul și Estul Europei sunt prea mari pentru ca Uniunea Europeană să funcționeze în continuare, în actuala formulă.

Jonathan Saxty a plecat de la recenta decizie a Comisiei Europene de a trimite în judecată Ungaria pentru legea de protecție a minorilor, pe care Bruxelles-ul o consideră discriminatorie față de homosexuali.

Englezul a remarcat că și Polonia este în această luptă, alături de Ungaria, dar și celelalte țări din Estul Europei o susțin tacit, considerând că decizia Bruxelles-ului este „o tentativă slab mascată de a impune norme străine, occidentale, asupra cetățenilor din centrul și estul Europei”.

Saxty îl citează, în acest sens, pe ministrul Justiției din Polonia, după ce Varșovia s-a trezit și ea somată de Bruxelles să facă schimbări în legislație, pentru a primi banii de la UE: „Este vorba despre putere, despre a răsturna un guvern care are un mandat democratic”.

Britanicul consideră că ruptura dintre Vest și Est se va adânci prin primirea Ucrainei în bloc. „Datorită mărimii sale, Ucraina ar avea 9% din voturi în UE, ceea ce ar înclina și mai mult balanța către jumătatea estică a UE, departe de Vest”, a notat el într-un editorial.

În concluzie, Saxty crede că a venit momentul unei separări în cadrul UE, mai ales că din 2030, țările din Est nu vor mai fi beneficiare, ci contributoare la bugetul UE.

„Disputele actuale asupra statului de drept, legarea fondurilor de valorile UE, certurile asupra suveranității și neînțelegerile fundamentale asupra felului în care ar fi normal să funcționeze o societate – toate acestea nu sunt condiții pentru un mariaj politic fericit.

Cu siguranță a venit timpul să se ia în considerare o împărțire a UE în două blocuri politice separate, conectate prin comerț, dar guvernate separat.

Într-adevăr, majoritatea central și est europenilor nu sunt parte a zonei euro, ceea ce ar face ca separarea lor să se facă mult mai ușor decât în cazul Greciei și al Italiei. Între timp, majoritatea statelor din centrul și estul Europei vor deveni contributori net – mai degrabă decât beneficiari – ai bugetului blocului până în 2030, ceea ce îi face deja să calculeze beneficiile de a fi membru UE.

Partiția UE ar permite colaborarea și conectivitatea unde este necesar și ar permite ca ambele părți să fie în pace din punct de vedere politic.

Ultima confruntare dintre Ungaria și Bruxelles este încă o notă de subsol la această uniune tristă și nefericită. Mâine va fi altceva. Este o relație toxică, ambele părți fiind nefericite. Acum, numai un divorț amiabil ar păstra orice speranță a unei prietenii viitoare”, a scris Saxty.

Citiți și:
UE va impune ideologia LGBT chiar trecând cu bocancii peste democrație
Academician român: integrarea în UE este de fapt dezintegrare

 

yogaesoteric
10 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More