Statul ne vrea grași

Autorităților au început sa nu le placă grașii. În unele țări există deja sau sunt în pregătire pachete de legi care nu doar să descurajeze obezitatea, ci și vor să o pedepsească: taxe mai mari, restrângere de drepturi și libertăți pentru persoanele supraponderale.

Cu toți „specialiștii” pe care îi au la dispoziție și cu care se laudă, autoritățile nu par să facă însă nimic în privința celor mai relevanți factori în etiologia obezității: sănătatea psiho-mentală, calitatea alimentelor și lupta cu predispoziția genetică.

  1. Legătură dintre obezitate și sănătate psiho-mentală

Variațiile de greutate sunt produse cel mai ades de starea noastră psihică. Slăbim și ne îngrășăm din cauza emoțiilor. Toți psihologii și psihiatrii știu asta, dar lor nu le cere nimeni părerea. Ați auzit despre vreun program de tratare gratuită a persoanelor care suferă de tulburări de alimentație?!

Ce face statul român pentru sănătatea psiho-mentală a țării știm deja: nimic!

  1. Legătură dintre stres și obezitate

Când suntem stresați, glandele noastre suprarenale secretă o cantitate masivă de cortizol. Care ne produce senzația de foame! Creierul începe să ceară glucide (zaharuri) pentru a face față atacului cortizolului. Și așa ne trezim legați de frigider în mijlocul nopții.

Face ceva statul român pentru a ne ține feriți de stres?! Nu!

  1. Legătura dintre aditivii alimentari, zaharuri și grăsimi în exces și obezitate

Cum toată lumea știe de existența mâncatului compulsiv, ce fac autoritățile cu privire la cantitățile enorme de aditivi, grăsimi artificiale și zaharuri din alimentele pe care le găsim peste tot?! Pentru că mâncăm pe fond de stres emoțional, dar nu doar că mâncăm, ci mâncăm foarte prost!

Și ce face statul?! Nimic.

Hormonii de creștere cu care se injectează animale trec în carnea și laptele acestora. Prin consumul produselor derivate, aceștia sunt ingerați și de oameni. La fel cum ingerăm și toți aditivii alimentari despre care știm că produc și ei dezechilibre hormonale și chiar o mulțime de forme de cancer. La fel, alimentele în care zahărul și grăsimile sunt cele care dau gustul. Deși se știe că exact combinația de carbohidrați (glucide/zaharuri) și grăsimi (lipide) este cea care ne îngrașă!

Și ce fac statele lumii, statele dezvoltate și superioare, „civilizatele”, ale căror indicații le urmează orbește și acefal statul român?! Taxează suplimentar produsele cu prea multe zaharuri și grăsimi și adună și mai mulți bani, în loc să impună prin lege folosirea unei cantități maxime admise de glucide și lipide, în special grăsimi trans, precum margarina, în mâncarea noastră!

  1. Obezitatea și bolile endocrine

Bolile tiroidiene sunt foarte frecvente în România. Importanța diagnosticării precoce a afecțiunilor tiroidiene este cunoscută și ea.

Hipotiroidia este cea mai subdiagnosticată boală cu care se confruntă femeile din România. Se estimează că cel puțin jumătate din populația feminină suferă de o formă de tiroidism. Și se mai știe că predispozițiile pentru bolile tiroidiene se transmit genetic. Doar în intervalul 2010-2016 numărul bolnavilor de o formă de tiroidită s-a triplat. Ca o coincidență, una dintre principalele funcții care suferă modificări grave în boala tiroidiană este funcția reproductivă.

Ce face statul român pentru asta?! Nimic!

Obezitatea este un flagel al contemporaneității. Nimeni nu contestă asta. Dar ce fac statele lumii pentru a ne proteja de ea și de bolile adiacente, a căror apariție o favorizează, precum bolile cardiace și diabetul?! Nimic!

Asigurarea sănătății poporului este, prin Constituție, obligația statului român. Statul are obligația de a verifica sursele și calitatea aerului, apei și a alimentelor pentru menținerea sănătății populației. Și tot pe lista de obligativități se află și prevenirea apariției unor boli cu frecvență sporită cauzate de fondul genetic și de sursele alimentare. Aici nu vorbim despre obiceiuri alimentare, ci despre pe lege.

Și nu doar cantitatea este importantă, ci calitatea mâncării. Iar produsele de pe piața alimentară adresată cetățenilor cu nivel scăzut și mediu al puterii de cumpărare sunt niște bombe generatoare de boală, „hipercaloricizate” artificial cu glucide, lipide și aditivi alimentari cu potențial cancerigen ridicat.

Problema este cu atât mai gravă cu cât copiii, adolescenții și tinerii sunt cei mai expuși la acest tip de alimentație. Nu doar că suntem, ca țară, bolnavi.

Statul, prin neglijența lui criminală, are grijă să fim bolnavi și pe viitor.

Se dorește foarte tare obligativitatea introducerii în programa școlară, încă de la grădiniță dacă s-ar putea, a orelor de educație sexuală. Unde copiii, fetițe și băieței deopotrivă, să aibă parte de o deschidere către multitudinea de genuri și forme de sex prezentată astăzi drept normalitate.

Însă în loc de activiști ai minorităților sexuale, nu ar fi mai bine ca în școli să intre medici specializați în nutriție?! Bucătari care să îi învețe pe copii cum să își pregătească feluri de mâncare care să nu îi facă să devină, mai târziu, pacienți cu probleme cauzate de tulburări alimentare, cu boli cardiovasculare, cu diabet?!

Pentru că înainte de a avea instinct sexual și de a fi învățați cum să facă sex, copiii au instinctul de a se hrăni. Nu ar fi necesar să îi învățăm să mănânce corect pentru a fi sănătoși?!

Ce face statul român pentru un viitor cu români sănătoși?! Nimic!

Și atunci?!

Citiți și:
Medicii români vor ca obezitatea să fie declarată boală cronică. Până în 2030, România ar putea avea o jumătate de milion de copii obezi
Obezitatea este asociată cu 12 tipuri de cancer
Din secretele japonezilor! Cum să ai o viață fără obezitate

 

yogaesoteric
10 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More