Un studiu arată legătura mortală dintre purtarea măștii, hipoxie și cheagurile de sânge

 

Un nivel anormal de scăzut de oxigen în sânge afectează în mod nefast organismul. Această condiție poartă numele de hipoxie și este o stare potențial mortală.

Doar o scădere de 5% a oxigenării sângelui este considerată „anormală”, o reducere de 15% va cauza simptome vizibile. Acestea includ dureri de cap, amețeli, greață și deficiențe cognitive. Chiar și chirurgii pot suferi o scădere a nivelului de oxigen și simptome asociate doar prin purtarea măștii faciale. Poate avea hipoxia reacții adverse mai grave?

Cei care călătoresc mult cu avionul și alpiniștii este cunoscut că suferă de o creștere a problemelor de coagulare a sângelui, și anume de tromboembolisme venoase (VTE), cum ar fi embolia pulmonară sau tromboza venoasă profundă. Cauza VTE la o altitudine mare este de obicei lipsa nivelului adecvat de oxigen. Cheagurile de sânge nu sunt o afecțiune minoră; VTE ucide 300.000 de oameni pe an.

La nivelul mării aerul pe care îl respirăm conține 21% oxigen. Altitudinea dincolo de care în cazul piloților încep să apară efecte nocive este de 1500 de metri. Purtarea măştii N95 este chiar mai rea de atât această limită – provoacă o reducere de 20% a oxigenului, care simulează scăderea cu 16% a nivelul de oxigen care apare la 1800 de metri. Dar este aceasta periculos? Ar fi posibil ca purtarea măştii să crească riscul formării cheagurilor de sânge potențial letale?

În urmă cu doi ani a fost găsită o legătură de cauzalitate – legătura biologică dintre hipoxie și coagularea sângelui. Studiul a descoperit că hipoxia afectează nivelul unui constituent important din sânge, factorul anticoagulant numit proteina S. S-a constatat că nivelul proteinei S a scăzut cu 50% atunci când nivelurile de oxigen erau la 15%.

Deoarece N95 simulează o scădere similară a saturației de oxigen, aceasta indică faptul că purtarea unei măști poate scădea capacitatea naturală de a preveni formarea cheagurilor de sânge cu 50%.

Acest fapt poate avea implicații grave. O căutare pe web după „covid – cheag de sânge” afişează multe rezultate despre coagularea sângelui indusă de virus și consecinţele letale ale acesteia pentru pacienți. La sfârșitul lunii iunie, cercetătorii din Utah au descoperit că hiper-reactivitatea trombocitelor este cauza coagulării crescute în Covid-19.

În termini simpli: dacă porţi mască, eşti hipoxic şi prezinți risc de coagulare crescută şi apoi contactezi un virus care creşte şi mai mult coagularea, nu este aceasta o rețetă perfectă pentru a muri repede?

Dacă oameni care altfel ar supraviețui virusului Covid-19 își pun mască pentru „a-i proteja pe ceilalți”, e ca și cum s-ar sinucide.

Există milioane de oameni care iau anticoagulante pentru a putea să rămână în viață, iar faptul de a purta mască le creşte coagularea, ceea ce îi face extrem de vulnerabili.

De asemenea, cum rămâne cu persoanele care nu știu că au o tulburare de coagulare și apoi poartă o mască la serviciu ore întregi? Mai ales cei cu cel mai mare risc de VTE (tromboembolism venos), care sunt, de asemenea, printre cei mai expuși riscului pentru Covid-19?

Aceste informații nasc întrebări dificile.

De ce acest efect secundar extrem de grav și potențial fatal al purtării unei măşti, în special de tip N95, nu a fost pe scară largă subiect de dezbateri privind sănătatea?
Cum este posibil ca persoanele oficiale, calificate, să nu știe deja despre aceste pericolele. Dacă ar ști, ar face ceva?


Citiți și:
Un reputat doctor critică purtarea măștilor: De ce se promovează purtarea măștilor de către persoane sănătoase, asimptomatice?
Există cipuri în măşti, dar cu ce scop? Explicaţiile «liniştitoare» sunt doar pentru cei daţi cu șmirghel pe creier
Bernard-Henri Lévy: «O umanitate mascată este o umanitate plină de neîncredere, suspiciune și, într-o zi, de ură»

 

yogaesoteric
29 septembrie 2020

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More