Un studiu israelian oferă cea mai puternică dovadă de până acum a puterii vitaminei D de a lupta împotriva covid

Susținând cercetările anterioare, oamenii de știință publică date „remarcabile” care arată o legătură puternică între deficitul de vitamine, predominant în Israel, și decesul sau bolile grave în rândul pacienților

Oamenii de știință din Israel spun că au strâns cele mai convingătoare dovezi până în prezent că nivelul crescut de vitamina D poate ajuta pacienții cu covid să reducă riscul de îmbolnăvire gravă sau deces.

Cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan și de la Centrul Medical Galilee spun că vitamina are un impact atât de puternic asupra severității bolii, încât pot prezice în ce grad ar fi afectați oamenii dacă ar fi infectați cu covid, pe baza vârstei și a nivelului de vitamina D.

Lipsa vitaminei D crește semnificativ nivelurile de pericol, au concluzionat ei într-o cercetare revizuită de colegi, publicată recent în jurnalul PLOS One.

Studiul se bazează pe cercetările efectuate în timpul primelor două valuri ale virusului din Israel, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, iar medicii au susținut că suplimentele de vitamine nu au fost un substitut pentru vaccinuri, ci mai degrabă o modalitate de a împiedica scăderea nivelului imunității.

Deficitul de vitamina D este endemic în Orientul Mijlociu, inclusiv în Israel, unde aproape patru din cinci persoane au un nivel scăzut de vitamină, potrivit unui studiu din 2011. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că, luând suplimente înainte de infectare, pacienții ar putea evita cele mai grave efecte ale bolii.

Ne-a părut remarcabil și izbitor să vedem diferența dintre riscul de a deveni un pacient în stadiu sever atunci când aveți lipsă de vitamina D în comparație cu atunci când nu aveți”, a spus dr. Amiel Dror, medic Galilee Medical Center si Bar Ilan care a făcut parte din echipa de cercetători.

El a menționat că studiul său a fost efectuat înainte de Omicron, dar a spus că virusul nu se schimbă fundamental între variante pentru a anula eficacitatea vitaminei D.

Ceea ce vedem când vitamina D ajută oamenii cu infecții cu covid este un rezultat al eficienței sale în întărirea sistemului imunitar pentru a face față agenților patogeni virali care atacă sistemul respirator”, a spus el pentru ziarul The Times of Israel. „Acest fapt este la fel de relevant pentru Omicron ca și pentru variantele anterioare.”

Autoritățile sanitare din Israel și din alte câteva țări au recomandat suplimente de vitamina D ca răspuns la pandemia de coronavirus, deși datele privind eficacitatea acesteia în cazuri de covid au fost rare până acum.

În iunie 2021, cercetătorii au publicat descoperiri preliminare care arată că 26% dintre pacienții cu coronavirus au murit dacă aveau deficit de vitamina D imediat înainte de spitalizare, comparativ cu 3% care aveau niveluri normale de vitamina D.

Ei au stabilit, de asemenea, că pacienții spitalizați care aveau deficiență de vitamina D erau de 14 ori mai susceptibili, în medie, să ajungă în stare severă sau critică decât cei care aveau un nivel optim al acestei vitamine.

În timp ce comunitatea științifică a recunoscut importanța rezultatelor studiului, au apărut întrebări cu privire la condițiile recente de sănătate ale pacienților, care ar fi putut denatura rezultatele.

A fost indicată posibilitatea ca pacienții să fi suferit de afecțiuni care reduc nivelurile de vitamina D și cresc vulnerabilitatea la boli grave cauzate de covid, ceea ce înseamnă că deficiența de vitamine ar fi mai degrabă un simptom decât un factor care contribuie la severitatea bolii.

Pentru a elimina această posibilitate, echipa lui Dror a aprofundat datele, examinând nivelul de vitamina D al fiecăruia dintre pacienții săi pe parcursul celor doi ani înainte de infectarea cu coronavirus. Ei au descoperit că această corelație puternică dintre nivelurile suficiente de vitamina D și capacitatea de a lupta împotriva coronavirusului încă se menține, iar nivelul de pericol crescut la cei cu deficit de vitamina D, din constatările lor preliminare, a rămas aproape identic.

Am verificat o serie de intervale de timp și am descoperit că oriunde te uiți în cei doi ani înainte de infecție, corelația dintre vitamina D și severitatea bolii este extrem de puternică”, a spus Dror.

Deoarece acest studiu obține o imagine atât de bună a nivelului de vitamina D al pacienților, analizând un interval de timp suficient de îndelungat în loc de doar timpul din jurul spitalizării, el oferă un sprijin mult mai puternic decât orice cercetare în acest domeniu văzută până acum, subliniind importanța creșterii nivelului de vitamina D în timpul pandemiei”, a adăugat el.

Un val de afirmații puțin credibile cu privire la remediile naturale pentru coronavirus, inclusiv o teorie conform căreia israelienii s-ar fi imunizat cu lămâi și bicarbonat de sodiu, i-au făcut pe unii să fie sceptici în ceea ce privește afirmațiile privind vitamina D care ne protejează de infectarea cu coronavirus.

Dar Dror a insistat că cercetările echipei sale au arătat că importanța vitaminei D nu se bazează pe date incomplete sau eronate.

Oamenii ar fi necesar să învețe din asta că studiile care indică importanța consumului de vitamina D sunt foarte fiabile și nu se bazează pe date denaturate”, a spus el. „Studiul subliniază importanța acțiunii preventive de a lua un supliment de vitamina D în timpul pandemiei, care, consumată în cantități sensibile, în conformitate cu sfaturile medicale, nu are niciun dezavantaj.”

Citiți și:
Medicii francezi cer guvernului să aprovizioneze cetățenii cu suplimente de Vitamina D
Vitamina D vă ajută să treceți cu bine peste orice fel de gripă, fără să vă vaccinați
Eficacitatea tratamentelor cu vitamina C și ozon în cazul pacienților bolnavi de covid-19, confirmată de unele studii științifice

 

yogaestoeric
8 aprilie 2022

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More