Un tânăr gălățean a descoperit patru stele variabile

Un adolescent din Galaţi, Andrei-Marian Stoian, care este pasionat de astronomie, a descoperit patru stele variabile cu ajutorul unui telescop performant. El a decis să denumească complexul respectiv de stele „Schela”, după numele localităţii în care s-a născut. Descoperirea reprezintă o premieră naţională în astronomie.

Andrei-Marian Stoian face cercetări la astroclubul „Călin Popovici” din comuna gălăţeană Schela, și începând din 2016 colaborează şi cu specialiştii Observatorului Astronomic din Galaţi. Gălăţeanul este elev la seminarul teologic „Sfântul Apostol Andrei” din oraş.

Tânărul astronom nu este la prima descoperire de acest tip. Cu ajutorul părinţilor, al Primăriei din localitate şi al specialiştilor Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răzvan Angheluţă”, în urmă cu un an, el a mai descoperit o stea variabilă pe care a botezat-o Schela V1. Cele patru stele variabile pe care le-a descoperit anul acesta le-a denumit Schela V2, Schela V3, Schela V4 şi Schela V5.

„În perioada ianuarie 2017 – ianuarie 2018, Andrei-Marian Stoian a continuat observaţiile fotometrice cu scopul detecţiei de noi stele variabile, prin intermediul telescopului principal al observatorului astronomic din Schela”, se arată într-un comunicat al Primăriei comunei Schela.

Tânărul astronom spune că a botezat stelele descoperite „Schela” deoarece i s-a părut mai importantă denumirea comunei decât numele său, dar în viitor el îşi doreşte să facă noi descoperiri care vor primi alte nume.

„Nu am de gând să mă opresc aici, voi continua pe acest drum al cercetării. Poate voi mai face descoperiri şi voi folosi numele meu, acum am considerat că este mai important ca numele comunei să intre în istorie, a fost alegerea mea. Este un sentiment plăcut să descoperi stele şi să ştii că poartă nume puse de tine”, a declarat astronomul amator Andrei-Marian Stoian.

Toate datele obţinute de gălăţean au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, confirmându-se astfel aceste descoperiri.

Patru dintre cele cinci stele variabile descoperite de Andrei-Marian se află în zona circumpolară din România şi pot fi observate pe tot parcursul anului. Fiecare stea are propria pagină web, care cuprinde datele tehnice şi numele descoperitorului.


Citiți și:

Spectacol cosmic. Două stele se vor contopi şi vor exploda, nova roşie devenind vizibilă pe cerul nopţii în 2022, susţin astronomii

Omul ar putea călători spre stele, cu propria sa energie

Cea mai misterioasă stea din galaxia noastră. Singura explicaţie este o civilizaţie extraterestră 

 

yogaesoteric
30 octombrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More