Un vulcan a cărui erupție a dus la dispariția unei civilizații preistorice se pregătește să erupă. Ar putea face o sută de milioane de victime!

 

Cu 7300 de ani în urmă avea loc o erupție a unui teribil vulcan submarin, aflat nu departe de zona de coastă a Japoniei. Acum, super-vulcanul se pregătește de o nouă erupție, fără să se știe, foarte precis, când se va declanșa aceasta.

Oamenii de știință au obținut dovezi care atestă existența, sub apele oceanului, a unui gigantic dom de lavă. Acest dom de lavă se află în interiorul caldeirei Kikai, la sud de insula Kyushu. Acolo, s-a acumulat o cantitate imensă de magmă, de 32 de kilometri cubi.

În prezent, acest dom are o lungime de 10 km și o înălțime de 600 de metri. Îngrijorător este că o erupție ar putea surveni pe nepregătite și că în această situație s-ar putea instala o cumplită iarnă vulcanică, care ar putea face, spun specialiștii, chiar și 100 de milioane de victime umane.

Cercetările au fost conduse de către oamenii de știință de la centrul de explorare a fundului oceanului din cadrul Universității Kobe. Giganticul dom de lavă a apărut într-o perioadă ulterioară super-erupției de acum peste șapte milenii, în urma căreia s-a format caldeira Kikai, din zona arhipelagului Ōsumi. Se pare că erupția în cauză a condus la dispariția civilizației preistorice Jomon, în sudul Japoniei.

Atunci când vulcanul are să erupă din nou, în atmosferă vor fi evacuate cantități enorme de gaze și cenușă vulcanică, iar acestea ar putea bloca razele solare vreme de luni de zile. Radiația solară nu va mai ajunge la suprafața solului, instaurându-se, astfel, o iarnă vulcanică – cu temperaturi scăzute și probleme majore în agricultură.

O erupție a super-vulcanului ar mai putea determina producerea unui tsunami care să măture țărmurile japoneze, chineze și taiwaneze sau chiar să atingă coastele nord- și sud-americane. Astfel de evenimente (erupții ale unor supervulcani) nu se produc prea des, însă știința arată că ele au avut loc în repetate rânduri în trecut, iar consecințele au fost catastrofale.


Citiți și:

Secretele formidabile ale Pământului – de vorbă cu cercetătorul Ştefan Marincea, de la Institutul de Geologie al României

Se prevede începutul sfârșitului! Obama le-a cerut americanilor «să fie pregătiți pentru un dezastru»!

Pregătiri deja acum pentru sfârşitul lumii

 

yogaesoteric
23 iunie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More