Universitatea Cambridge cenzurează lucrări clasice ale literaturii internaționale, considerate acum prea „șocante”

În lumea anglo-saxonă se numește „trigger warning”: printr-o etichetă sau o prefață, cititorii sunt alertați cu privire la natura potențial ofensivă a unei cărți… în general o carte veche. La Universitatea Cambridge, romanul To Kill a Mockingbird (Să ucizi o pasăre cântătoare), scris de Harper Lee, se află acum pe lista cărților cu avertisment.

Totul din cauza unei inexplicabile frici de a nu ofensa, care pare să se răspândească cu viteză maximă în Statele Unite, Canada, dar și în Marea Britanie. „Rafturile noastre sunt pline de cărți potențial șocante, care nu este recomandat să fie puse în mâinile tuturor și, în orice caz, nu fără avertismente!” Este poziția unui număr tot mai mare de manageri de biblioteci din Marea Britanie. „Dacă suntem acuzați că nu facem suficient? Dacă am fi acuzați… de complezență?

Căsuța din preerie se află în vizor

Mașina de etichetat funcționează la viteză maximă. Remarci care ar putea fi citite ca fiind rasiste! Rapid, o etichetă pentru publicul tânăr. Remarci care ar putea fi citite ca o laudă a erei colonialiste. Încă un avertisment! Panica pare atât de mare încât presa britanică, în special cotidianul The Express, s-a hotărât să publice (fără să pară afectat de asta…) lista lucrărilor cu potențial ofensiv ridicat. Printre ele se află și faimosul roman Să ucizi o pasăre cântătoare, al cărui scop a fost tocmai acela de a denunța rasismul endemic și brutalele nedreptăți sociale din America anilor 1930. O poveste care a devenit prea crudă pentru ochii prea sensibili ai copiilor noștri, chiar dacă generații de cititori au făcut din aceasta una dintre cărțile lor de căpătâi de la publicarea sa în 1960? Acum, cititorii care împrumută romanul de la Biblioteca Colegiului Homerton vor primi o notă de avertizare: „atenție, această lectură s-ar putea să vi se pară jignitoare”.

La fel de „problematice”, dacă e să dăm crezare cenzorilor șchiopi care sunt „etichetatorii”, sunt și: lucrările insipide ale americancei Laura Ingalls Wilder, mama de școală veche din seria Căsuța din prerie, romane juvenile fade, vinovate că nu spun (sau nu suficient) povestea genocidului nativilor americani.

Doctorul Theodor Seuss Giesel – autorul cărții Pisica din Pălărie – este acuzat că a folosit clișee rasiste. Ce dacă lucrările lui au fost publicate în anii 1950, se impune ca ele să fie citite cu ochelarii din 2021… și să le denunțăm! În ultimul timp, scriitorii Enid Blyton, JM Barrie (autorul celebrei cărți Peter Pan, care a murit în 1937!) și Roald Dahl au fost, de asemenea, repartizați în tabăra răului, din cauza scrierilor lor care au îmbătrânit foarte rău – dar și acești autori au îmbătrânit, chiar mai rău, sunt morți…

Costuri considerabile

În total, este vorba despre aproape 10.000 de cărți pe care personalul bibliotecii din Cambridge le „scanează” nervos. Copleșiți de frenezia de lectură a copiilor, profesorii, părinții și bunicii nu mai sunt capabili să le explice că ceea ce a fost scris acum jumătate de secol, într-un context complet diferit, nu este neapărat ofensator în 2021.

În orice caz, această muncă de relecturare generează costuri considerabile: a fost necesar să se angajeze în grabă cititori cu ochelari woke („treziți”), vigilenți. Aceștia vor fi responsabili de alertare, etichetare și sortare a grâului de neghină. Cine va plăti?

Răspunsul se află în articolul din Express și este, în cele din urmă, cea mai uimitoare parte a acestuia. Suntem informați că biblioteca a primit o subvenție de aproape 96.000 de euro (80.633 de lire sterline) și că acești bani provin direct de la Consiliul de cercetare în domeniul artelor și al științelor umaniste din Marea Britanie, o structură de stat foarte oficială, finanțată din bani publici și din impozite…

Putem să ne facem o idee despre cultura oficială?

Citiți și:
Profesorii de engleză din SUA refuză să mai predea operele lui Shakespeare, pe care îl consideră misogin, rasist, homofob
„Cancel culture”. Modelarea psihicului tinerilor și inhibarea gândirii critice?

 

yogaesoteric
16 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More