„Cancel culture”. Modelarea psihicului tinerilor și inhibarea gândirii critice?

Pentru a structura o nouă societate, regimurile totalitare au avut întotdeauna ambiția specială de a-și impune ideologia tinerilor. Trupurile și conștiințele copiilor este nevoie să fie modelate de programele școlare ale regimului și de propaganda culturală de masă. Obiectivul modelării încă de la o vârstă fragedă se regăsește, așadar, atât în Hitlerjugend (Tineretul hitlerist), cât și în Komsomol (tineretul comunist al Uniunii Sovietice), precum și în toate variantele lor.

Când ideologia este interesată de tineret

Dar astăzi? Noul totalitarism nu face excepție de la regula racolării tinerilor în scopuri ideologice. Este vorba de autoproclamatul progresism liberal, cel al Imperiului Binelui profețit de Philippe Muray. Al cărui scop imperialist este acela de a impune Binele împotriva Răului: „Tot ceea ce este cu siguranță corect împotriva a tot ceea ce este pentru totdeauna greșit”. Acest totalitarism este promovat de cei „woke” (treziți). Deoarece se consideră singurii care sunt conștienți de discriminările referitoare la origini (ei preferă să vorbească despre rasă), genuri și presupușii dominați, ei cred că au dreptul să impună un singur adevăr, adevărul lor. Uitând lecția alterității ca mijloc de a se pune în locul celuilalt și astfel să-l înțeleagă, ei preferă, în mod paradoxal, în numele alterității ca sursă de confruntare, să-l alunge pe celălalt, dacă acesta are nefericita idee să gândească altfel decât ei, deci nu „atât de bine cum ar trebui” (nu „corect”).

Arma acestui totalitarism modern, să spunem mai degrabă contemporan, este de a „anula” tot ceea ce nu se conformează ideologiei sale prin practica a ceea ce este numit în ultimii ani „cancel culture” și pe care Philippe Muray o descrisese deja în 1991 drept „linșaj”, care „ia acum înfățișări progresiste”. Considerasem, în mod greșit, că am evitat un 1984 al lui Orwell, dar, după cum spunea chiar el, „Toată lumea este fericită că l-a văzut pe Big Brother prăbușindu-se sub o mulțime de măști de-a lungul anilor secolului al XX-lea. În realitate, enorm, sângeros. Dar dacă s-ar fi schimbat și el? Dacă Big Brother ar fi devenit simpatic, prietenos?

Deci, ce ștergem în actuala Oceania pentru a modela „corect” copiii și a le reduce la tăcere gândirea critică?

În primul rând, ar fi nevoie să fie protejați de operele culturale din trecut. Disney adaugă avertismente peste avertismente: „Acest program include descrieri nefavorabile și / sau maltratarea anumitor popoare sau culturi”. Aceste atenționări se referă, de exemplu, la indienii din „Peter Pan”, pisicile siameze – adică asiatice – din „Aristocats”, la „Doamna și Vagabondul” și chiar la corbii din „Dumbo”, care sunt rasializați – așa cum se spune în lumea „woke” – și, prin urmare, reprezintă un stereotip afro-american. Șase cărți ale autorului american dr. Seuss, laureat al premiului Pulitzer și autor popular pentru copii, au fost scoase de la vânzare pe motiv că ar fi rasiste.

În ceea ce privește lucrările actuale, teama de campanii de denigrare și împărtășirea ideologiei dominante de către cei care au bani pentru a produce conținut – adică giganții internetului, cum ar fi Amazon, Netflix etc. – permite ca autocenzura să fie foarte eficientă. Așa că, uneori, se încearcă să se meargă și mai departe, cum face New York Times, micul telegrafist al „Imperiului Binelui”, care se întreabă dacă nu ar fi indicat să-l eliminăm pe Chase, micul câine polițist din seria de desene animate pentru copii „Paw Patrol”, pentru că „a face cunoscută brutalitatea poliției înseamnă și a alunga arhetipul polițistului bun care domnește la televizor”.

J.K. Rowling, acuzată de „transfobie”

Copiii trebuie protejați nu de opere, ci de autorii lor „răi”. Creatoarea cărților Harry Potter, J.K. Rowling, este un transfob hidos care trebuie boicotat pentru că a îndrăznit să afirme că o femeie este o persoană care are menstruație!

În cele din urmă, desigur, trebuie să ștergem diferențele dintre bărbați și femei. Ceea ce ar fi putut să fie un obiectiv lăudabil în ceea ce privește diferențele sociale și economice a devenit, din păcate, un război violent din cauza unor probleme banale, cum ar fi culoarea hainelor sau scrierea incluzivă. În loc să protejeze femeile de separatismul din suburbii, gândirea bună a cartierelor bogate este mulțumită că jucăria „Mr. Potato” nu mai este „de gen”.

Așa-numitul și autoproclamatul progresism vrea să modeleze tineretul pentru a-și perpetua ideologia. Lupta dusă de mult timp în Statele Unite pare deja pierdută peste Atlantic. Este posibil să nu fie cazul în Franța, unde problema este dezbătută înainte ca modificările să devină ireversibile. În „Cordicopolis”, acest oraș al monopolului inimii, Philippe Muray și-a amintit că francezii au fost, din fericire, „elevii răi”.

La treizeci de ani de la pamfletul său, este o dorință sau o speranță de a lupta împotriva acestui Imperiu al Binelui care dorește atât de mult răul copiilor noștri?

Citiți și:
Studiu devastator pentru SUA. Tinerii americani iubesc comunismul. „Marxismul nu atacă libertatea omului”
Ideologia woke conduce spre un sistem totalitar și formează un nou tip de gulag, spune scriitorul Rod Dreher
Curentul „woke”: Totul să fie neapărat „pluri”, „multi”, „poli”

 

yogaesoteric
11 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More