Uriașii îi zdrobesc pe cei mici. Putin a calculat bine

Armata rusă a fost teribil de neperformantă. Kievul a dat dovadă de o rezistență neașteptată în fața a ceea ce experții credeau că este o putere de foc net superioară. Aceasta, ni se spune, este povestea invaziei Rusiei în Ucraina.

Dar cu toate dificultățile, Rusia se află într-o situație mult mai bună decât Ucraina, pe care luptele au lăsat-o în ruină. Statistici: cel puțin șapte milioane de persoane, majoritatea femei și copii, au părăsit țara, dintr-o populație de 37 de milioane de locuitori de dinainte de război, excluzând Crimeea și o parte din Donbas.

Unii speră probabil să se întoarcă, dar mulți nu se vor întoarce niciodată. Zeci de mii, conform unei estimări prudente, au fost uciși pe front. Cei mai mulți dintre ei sunt civili. Nu se poate subestima lovitura demografică asupra Ucrainei care, chiar și în vremuri mai bune, s-a confruntat cu rate de natalitate în scădere și cu o migrație tot mai mare spre exterior. Îi va lua zeci de ani pentru a-și reveni din această pierdere, dacă o va face vreodată.

Economia Ucrainei a fost și ea nimicită. Orașe întregi au fost rase la zero. Mariupol a găzduit cândva un complex siderurgic uriaș, Azov, al treilea mare producător de oțel din Ucraina – uzina a fost distrusă.

Cea mai mare rafinărie de petrol din Ucraina, din Kremenchug, a fost ținta unor raiduri cu rachete rusești în aprilie și rămâne închisă. Centrala nucleară din Zaporojia, cea mai mare de acest tip din Europa, care a furnizat cândva 20% din energia electrică ucraineană, a fost închisă și ar putea fi distrusă pe măsură ce războiul continuă.

Țara este, de asemenea, izolată de lumea exterioară. Conexiunea aeriană a Ucrainei a fost întreruptă, iar accesul pe mare este limitat, la fel ca exportul de grâne. Banca Mondială consideră că economia Ucrainei se va fi redus cu 45% în acest an.

Orice discuție despre reconstrucția Ucrainei este o iluzie, atâta timp cât războiul continuă. Investitorii privați vor sta și ei deoparte. Nu poți avea dezvoltare economică într-o zonă de conflict, cu atât mai puțin într-una care poate deveni un câmp de luptă nuclear.

Chiar dacă un scenariu apocaliptic ar fi evitat, Rusia ar putea foarte bine să continue să paralizeze economia Ucrainei cu lovituri aleatorii de rachete împotriva infrastructurii critice. Orașele ucrainene se confruntă deja cu penurii de electricitate, cu pene de curent zilnic.

Nu va exista nicio întoarcere la normalitate cât timp acest coșmar va continua. Ucrainenii se confruntă cu o iarnă sumbră și grea și cu un viitor foarte incert.

Orientarea pro-occidentală a Ucrainei l-a zdruncinat pe Putin, iar absența garanțiilor de securitate occidentale i-a oferit deschidere și escaladare. Ucrainenii au rămas blocați între o Rusie reînviată, militantă și imperialistă și un Occident indignat, dispus să ajute Ucraina, dar care nu vrea să lupte pentru ea.

Dacă există o lecție în această situație tristă, aceasta este că țările aflate în spațiul gri, disputat, dintre marile puteri ar fi indicat să pășească cu prudență”, scrie în The Spectator politologul Serghei Radcenko. „Există un spațiu vast între sfidarea curajoasă și acceptarea umilă”.

Citiți și:
Borrell: Ideea unui tribunal pentru Ucraina nu a găsit un sprijin comun în UE
Sinuciderea Occidentului va continua și după Războiul din Ucraina

 

yogaesoteric
18 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More