Utopia climatică îi va costa pe români 2.100 de miliarde de euro

Costurile pe care România ar fi nevoită să le suporte pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050 se ridică la 2.100 de miliarde de euro, potrivit estimărilor făcute de guvern, anunță Economica.net.

Suma este echivalentul a aproximativ șapte PIB-uri anuale actuale ale țării și reprezintă cheltuieli care ar fi vizate pentru a atinge neutralitatea climatică în mai puțin de trei decenii.

Conform scenariului România Neutră, cheltuielile de investiții necesare până în 2050 în domeniul producției de energie sunt în cuantum de 63 de miliarde de euro.

Investițiile necesare în cele 3 domenii mari consumatoare de energie (Transportul rutier, Clădiri, Industrie) sunt în cuantum de 2.069 de miliarde de euro. Acestea presupun investiții în domeniul energetic care vizează construirea de noi capacități solare, eoliene și nucleare, iar în cele 3 domenii mari consumatoare de energie (transportul rutier, clădiri, industrie), achiziționarea de mașini, tehnologii și echipamente noi, de înaltă eficiență (autovehicule, echipamente pentru încălzire și răcire, tehnologii industriale etc.), precum și cheltuielile necesare pentru îmbunătățirea performanțelor clădirilor.

Realizarea acestor investiții are implicații benefice prin crearea de noi locuri de muncă, creșterea economică și un mediu înconjurător mai sănătos”, se menționează în nota de fundamentare a „Strategiei pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, document aprobat prin Hotărâre de Guvern în luna decembrie 2023.

Scenariul România Neutră vizează atingerea neutralității climatice a României în 2050, prin reducerea emisiilor nete cu 99% comparativ cu nivelul din 1990.

Iată mai jos estimarea de investiții sub formă grafică, în toate cele trei scenarii de reducere a emisiilor, așa cum apare în strategie:

Imensa majoritate a acestor sume va fi în final suportată de consumatori, casnici și industriali. După cum se vede din estimarea grafică, marea majoritate a sumelor este urmează să fie investite în transportul rutier.

Figura de mai jos prezintă totalul investițiilor în producția de energie și în cele 3 domenii mari consumatoare de energie (Transportul rutier – doar autovehiculele electrice și cele pe bază de hidrogen, Clădiri, Industrie) și procentul pe care această sumă îl va reprezenta din media Produsului Intern Brut (PIB) estimat pentru fiecare dintre perioadele luate în considerare.

Citiți și:
UE pregătește pașaportul de carbon, care limitează călătoriile: fiecare cetățean va avea o cotă anuală fixă
Isteria climatică ajunge și la bănci

 

yogaesoteric
5
februarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More