V-au fost scoase amigdalele înaintea vârstei de 9 ani? La maturitate veți fi mai vulnerabili la anumite boli. Ce au descoperit medicii…

 

Timp de decenii, milioane de copii din toată lumea au suferit o intervenție chirurgicală pentru a-și îndepărta amigdalele și adenoizii. Aceste structuri de țesut limfatic servesc la declanșarea unui răspuns imun primar la agenții patogeni care intră în tractul respirator. Comunitatea medicală a crezut mult timp că absența lor nu are un impact semnificativ asupra sănătății adulților, însă un studiu publicat în JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery sugerează că această practică la scară largă îi face mai vulnerabili pe copii la dezvoltarea de alte afecțiuni când devin oameni mari.

 
înainte si după scoaterea amigdalelor

Echipa de cercetare, condusă de dr. Sean Byars de la Universitatea din Melbourne, a examinat dosarele medicale ale 1,2 milioane de persoane din Danemarca. După compararea subiecților care au avut amigdale eliminate înainte de vârsta de 9 ani, dr. Byers și colegii săi au constatat că majoritatea dintre aceștia au suferit de boli alergice sau infecțioase ale tractului respirator superior, inclusiv astm sau pneumonie.

Surprinzător, analiza a arătat că multe dintre simptomele declanșate de inflamarea amigdalelor și adenoizilor, precum inflamația cronică a urechilor sau a sinusurilor, reapar la pacienți la scurt timp după operație. Aceasta a fost prima investigație care a evaluat impactul pe termen lung al amigdalectomiei și adenoidectomiei asupra unei varietăți de boli, iar autorii studiului punctează faptul că numărul mare de pacienți investigați dau o greutate mare rezultatelor obținute.

Având în vedere riscurile semnificative descoperite, dr. Byars și echipa sa propun ca aceste proceduri să fie evitate atunci când sunt disponibile tratamente alternative. În cazul în care alte opțiuni sunt epuizate, ar fi indicat ca medicii să încerce să amâne operația cât mai mult timp posibil, pentru a permite sistemului imunitar al copilului să se dezvolte în continuare. Deoarece amigdalele și adenoidele fac parte din sistemul limfatic și joacă un rol-cheie atât în dezvoltarea normală a sistemului imunitar cât și în screening-ul patogen în timpul copilăriei, nu este surprinzător faptul că eliminarea lor poate afecta dezvoltarea celor mici.

Citiți și:

JALA-NETI, o tehnică de purificare nazală cu ajutorul apei sărate

Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar

 

yogaesoteric
17 aprilie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More