Valoarea extraordinară a practicii Hatha Yoga în ceea ce privește purificarea fizică, psihică şi în sfera conştiinţei, a fiinţei umane

Tradiţia yoga este adesea asemănată cu un sui generis izvor de spiritualitate, atât pentru Orient, cât şi pentru Occident. Şcolile spirituale din India sunt păstrătoarele aşa-numitei tradiţii primordiale (Sanatana Dharma), ele oferind şi astăzi fiinţelor umane care sunt pregătite mijloacele şi modalitățile practice pentru a evolua de la starea umană obişnuită şi a atinge în final starea de eliberat în viaţă, jivanmukta (cu alte cuvinte, starea în care ființa și-a revelat pe deplin natura ei dumnezeiască esențială și a realizat beatifica şi neîntrerupta comuniune cu Dumnezeu Tatăl).

Printre aceste modalități și tehnici de evoluţie spirituală, Hatha Yoga reprezintă o disciplină care implică un efort metodic și perseverent, acționând cu precădere atât asupra trupului (annamayakosha), cât şi asupra învelişului eteric (pranamayakosha) al aspirantului. Un element important de menționat este acela că practica Hatha Yoga, ce implică felurite tipuri de exerciţii şi tehnici a căror acţiune este foarte precisă și totodată probată ştiinţific, poate fi abordată și în vederea altor ţeluri decât cel unic şi suprem care este vizat de sistemul yoga. Astfel, tehnicile de Hatha Yoga pot fi combinate de aşa manieră, încât ele să asigure o stare de sănătate perfectă celui care le practică în mod perseverent şi tocmai acesta este motivul pentru care adeseori − şi mai ales în Occident − se vorbeşte despre Hatha Yoga ca fiind acel sistem yoga al cărui ţel este purificarea trupească şi vitală a fiinţei umane.

Fragment din cartea Hatha Yoga pentru yoghinii începători şi avansaţi care sunt plini de aspiraţie, autor Swami Mahasiddhananda, carte apărută la Editura Shambala.

Citiţi şi:
Aforisme şi cugetări despre stările şi virtuţile dumnezeiești ce se trezesc prin practica yoga
Yoga pentru fiecare, yoga pentru toţi (I)

yogaesoteric
15 septembrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More