Vânzătorul de fructe cel plin de simţul umorului

Odată un rege a întins o masă îmbelșugată. El a invitat mulţi alţi regi, proprietari de pământuri şi ofiţeri. Pentru această masă el a făcut rost de o mulţime de grapefruit, portocale, mere şi diverse tipuri de vegetale şi dulciuri, dar nu a reuşit să obţină fructe de mango.

Tocmai atunci un vânzător de fructe trecea pe strada din faţa palatului său cu o mulţime de fructe de mango foarte bune. Portarul l-a chemat şi i-a spus „Astăzi, regele va cumpăra toate fructele tale de mango, deoarece este o mare sărbătoare. Dar va trebui să-mi dai jumătate din profitul tău, căci doar atunci îţi voi permite să intri în palat.

Vânzătorul de fructe a ezitat puţin la început, dar în final a consimţit. El era un om foarte indulgent și plin de umor. A fost lăsat să intre în palat. Regele a dorit să cumpere toate fructele de mango şi l-a întrebat pe vânzătorul de fructe: „Câţi bani doreşti pe acestea?

Vânzătorul de fructe a răspuns: „Rege Sahib, eu nu doresc bani. Te rog dă-mi 100 de lovituri de baston.”

Regele a rămas înmărmurit de uimire. El a spus: „Vreau să te răsplătesc cu generozitate. Fructele tale de mango sunt foarte delicioase. Cum aş putea să te bat când tu mi-ai adus fructele de care aveam atât de mare nevoie? Îţi sunt foarte recunoscător.

Dar vânzătorul de fructe a spus din nou: „Nu, nu. Vreau doar să primesc 100 de lovituri de baston. Atunci voi fi foarte încântat și satisfăcut.” Rajah Sahib a poruncit atunci unei slugi să îl lovească de 100 de ori, dar cu blândeţe. Sluga i-a dat 50 de lovituri şi era pe punctul de a ridica bastonul pentru a 51-a oară, când vânzătorul de fructe a exclamat: „Opreşte-te acum, ajunge! Am un partener. Va trebui să-l baţi şi pe el de asemenea de 50 de ori.”

Regele a fost foarte uimit. Ce om mucalit şi plin de umor era acesta! El l-a întrebat: „Cine este partenerul tău?

Vânzătorul de fructe a răspuns: „Ca să-mi dea voie să pătrund în interiorul palatului, portarul tău mi-a impus să împart cu el profitul. Aşadar, el urmează să-şi primească partea sa de 50 de lovituri.”

Regele a trimis imediat după păzitorul porţii şi i-a cerut slugii să îl lovească de 50 de ori cu severitate şi în acelaşi timp l-a concediat imediat din serviciul său. Vânzătorul de fructe a primit în schimb cadouri bogate pentru vânzarea sa cinstită.

Un om onest este întotdeauna răsplătit. Cinstea este întotdeauna răsplătită. Onestitatea nu este doar cea mai corectă atitudine, ci şi o virtute sublimă. Un om cinstit este întotdeauna încununat de succes în orice tip de acţiune. Oamenii au mare încredere în el.

Un om lacom este în schimb urât chiar şi de apropiaţii săi. Lăcomia conduce întotdeauna la neodihna sufletului, la nemulţumire şi la o viaţă mizerabilă. Un astfel de om este precum o lipitoare sau un uliu prădător. El suge sângele altora, îi exploatează şi recurge la tot felul de înşelătorii şi mijloace necinstite pentru a obţine bani. Banii sunt ţelul său. Banii sunt idolul său. El nu ezită nici măcar să comită o crimă de dragul banilor. Lăcomia umbreşte înţelegerea şi face ca fiinţa să devină oarbă. Egoismul, înşelăciunea, duplicitatea, viclenia şi ipocrizia sunt însoţitoare permanente ale lăcomiei. Cauza rădăcină a războiului este lăcomia. Acesta este copilul răsfăţat al MAYA-ei. Ea este precum un cameleon, îşi asumă întotdeauna nenumărate culori şi forme. Există lăcomia după bani, lăcomia după puteri psihice, după maeștri, discipoli şi ashram-uri.

Distrugeţi lăcomia prin caritate şi onestitate. Vă veți bucura atunci de pacea şi beatitudinea supremă.

Din Povestiri divin inspirate, de Swami Sivananda

Citiți și:
Scaunul fermecat
Povestiri cu îngeri
Leul şi sclavul – O povestire uimitoare care ilustrează legea universală a karmei

 

yogaesoteric
15 mai 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More