Varza – proprietăți nutritive și medicinale

Varza este o legumă care domină în bucătăria românească. O mâncăm în multe feluri de mâncare, pare comună și nu foarte interesantă, iar pentru multe persoane pare a fi mâncare vegetală fără valoare. O simplă umplutură. Cu toate acestea, este complet diferit. Merită să optezi pentru varză datorită proprietăților sale medicinale. Acestea sunt cunoscute de secole. Varza în medicina populară este considerată un remediu excelent pentru multe boli. Vezi care sunt proprietățile vindecătoare ale verzei.

Varza – ce este această legumă?

Varza este o legumă din familia brassica. Vine în mai multe tipuri și soiuri, dintre care varza albă este cea mai cunoscută. Pe lângă aceasta, în magazine vom găsi varză roșie, chinezească sau italiană.

Această legumă provine din Mediterana și este cunoscută încă din antichitate. Varza era deja mâncată de vechii greci și romani, care o considerau o legumă medicinală. A ajuns în Polonia în secolul al XIV-lea datorită germanilor. A fost bine primită și a devenit aproape o legumă națională. Polonezii nu numai că au început să o adauge la feluri de mâncare, ci și să o mureze.

Proprietățile nutritive ale verzei

Varza aparține legumelor cu conținut scăzut de calorii. 100 g conțin doar 29 de calorii. Totuși, acestea nu sunt singurele avantaje. Este bogată în ingrediente importante pentru buna funcționare a trupului uman. În ea găsim fosfor, sulf, potasiu, cupru, mangan, calciu, fier și acid folic. Capul de varză este, de asemenea, un tezaur de vitamine. Conține, în principal, vitamina C în doze mari și vitaminele A, grupul B, E, K și PP. Principiile active conținute de varză o fac valoroasă nu numai pentru consum, dar și în scop terapeutic.

Proprietăți medicinale ale verzei

Varza a fost considerată o legumă medicinală încă din antichitate. A fost utilizată, în principal, ca medicament pentru bolile pulmonare, hepatice și articulare. Astăzi, mâncărurile cu varză sunt recomandate persoanelor care doresc să slăbească și să-și crească imunitatea naturală a organismului. Vitaminele și mineralele conținute în varză permit apărarea împotriva virusurilor și bacteriilor, care provoacă, printre altele, cele mai populare boli de sezon ca gripa și răceala.

De asemenea, contrar credinței populare, varza are un efect benefic asupra sistemului digestiv și atenuează astfel de afecțiuni precum gastrita, colita ulceroasă și ulcerul peptic. În plus, consumul său ajută la eliminarea arsurilor la stomac și a constipației și influențează benefic ficatul, vezica biliară și rinichii.

Cum să mănânci varza?

Varza poate fi consumată în multe feluri, dar cel mai indicat este să o consumi crudă, ca salată. Substanțe valoroase pot fi găsite și în sucul proaspăt de varză și în cea murată.

Leguma în sine poate fi gătită la cuptor, fiartă sau preparată la abur, fiind o componentă de bază a multor preparate tradiționale, cum ar fi sarmalele. Pentru a evita balonarea și arsurile la stomac, cel mai bine este să se adauge chimion și măghiran. Persoanele cărora le plac cocktailurile verzi, le pot pregăti cu varză, combinând leguma cu spanac și nap.

Proprietăți medicinale ale sucului din varză

Sucul de varză este o modalitate cunoscută de a crește imunitatea, de a combate anemia și de a scăpa de umflarea cauzată de acumularea excesivă de lichid în organism.

Tratamentul cu suc de varză este indicat să dureze aproximativ 3 săptămâni. În acest timp se bea câte un pahar de suc pe zi.

Sucul de varză este, de asemenea, recomandat pentru ulcerațiile stomacale și pentru prevenirea cancerului.

Proprietăți medicinale ale verzei murate

Varza murată este o sursă valoroasă de calciu, potasiu și vitamina C. Este un antibiotic natural și un medicament pentru reglarea digestiei. Atunci când alegem varză roșie murată, furnizăm suplimentar organismului antioxidanți, seleniu și vitamina E.

Comprese din varză – când și pentru ce să le folosești

Varza are un efect de vindecare nu numai ca aliment, ci și atunci când este folosită extern. Compresele cu varză sunt recomandate persoanelor cu artrită, care suferă de dureri articulare și musculare, în luxații.

Compresa se face din 2-3 dintre cele mai mari frunze exterioare ale legumei. Zdrobește-le ușor cu un ciocan, astfel încât să se înmoaie – ai grijă sa nu perforezi frunzele. Apoi, așează-le pe calorifer câteva minute. Înfășurați articulațiile bolnave cu frunzele calde, învelind compresa cu un bandaj sau prosop. Se scot când se răcesc.

Alte câteva recomandări

Dinți albi – persoanele care consumă în mod regulat varză au dinţii mai albi.

Tensiune arterială – Potasiul din varză întăreşte inima, vasele de sânge şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină.

Alăptare – Femeile care alăptează este bine să-şi pună frunze de varză în sutien, peste noapte. Aceasta va ajuta la reducerea disconfortului şi la eliminare durerilor toracice în această perioadă dificilă.

Rinichi – medicii recomandă consumul unei cantităţi mai mari de varză persoanelor care suferă de boli renale. Datorită sărurilor de potasiu pe care le conţine, excesul de lichide este eliminat mai repede din trup.

Când să eviți varza?

O dietă bogată în varză pare ideală, dar nu este pentru toată lumea. Varza se recomandă să fie evitată în bolile tiroidiene. Aceasta se datorează substanțelor pe care le conține care pot împiedica absorbția iodului din alimente, ceea ce poate duce la deficiențe ale acestui element în organism.

Citiți și:
Kimchi, preparatul sud-coreean cu varză murată, usturoi, ghimbir și ardei iute care ameliorează simptomele covid
Medicul Coriolan Dragomir despre beneficiile consumului de varză: «Prin vitamina A, întârzie semnele exterioare ale îmbătrânirii»

 

yogaesoteric
25 ianuarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More