Viaţa poate să fie un paradis sau un infern, lucrul acesta depinde doar de mine
În data de 3 aprilie 2001, noaptea, un prieten de-al meu a adormit la volan în timp ce conducea maşina şi s-a izbit de un zid de ciment armat. În acea maşină mă aflam şi eu. Accidentul mi-a provocat câteva fracturi grave la femurul stâng, la glezna stângă şi la mandibulă. După spitalizare şi reabilitare încă mă mai simţeam rău, aşa că am început să consult tot felul de specialişti şi să practic orice tip de terapie, devenind clientul diferiţilor osteopaţi, chirurgi, fizioterapeuţi, maseuri etc. Am fost supus la alte operaţii de chirurgie, mi s-a scos cuiul de la femur, şuruburile de la gleznă şi apoi mi s-au făcut încă două operaţii de artroscopie. Rezultatele n-au întârziat să se facă simţite şi starea mea s-a îmbunătăţit. Pentru a se ameliora şi mai mult am început să practic sport, să înot, să merg cu mountain bike-ul şi să merg mult pe jos.
În comparaţie cu situaţia iniţială puteam să consider că mi s-a petrecut un miracol, dar în interiorul meu simţeam că ceva se rupsese, ceva pe care nici medicina recuperatorie, nici sportul nu reuşise să repare. Între timp mă lăsasem pradă multor vicii, consumam băuturi alcoolice, mâncam carne şi fumam. Dar mai ales trăiam într-o stare de aversiune generală. Cu durerea fizică mă obişnuisem încetul cu încetul, dar îmi era foarte greu din cauza faptului că nu reuşeam nicicum să dorm profund noaptea, aveam un somn superficial şi scurt în care aveam coşmaruri groaznice. Într-o după-amiază, în timp ce mă plimbam pe plajă şi mă gândeam la o soluţie, un pliant despre cursul de YOGA mi s-a prins de picior. Am telefonat şi în seara aceea am şi fost la primul curs. De atunci viaţa mea s-a schimbat în bine. În acea noapte am dormit minunat şi la fel a fost şi în nopţile care au urmat.
Primele beneficii pe care le-am avut au fost la nivelul fizic, durerile de gât şi de bazin au început să se calmeze, la fel şi durerile de spate şi de picioare. Le-am spus şi doctorilor despre practica YOGA şi ei m-au sfătuit să continui şi aşa am făcut, aş fi continuat chiar dacă ei ar fi fost împotrivă (ceea ce ar fi fost absurd). Am realizat că diferenţa dintre efectele asupra corpului fizic care apar în urma practicii YOGA şi cele care apar în urma exerciţiilor de reabilitare (în special cele legate de osteopatie) sunt mari, mai ales că la cele din urmă efectele se desfăşoară lent, în timp. De exemplu osteopatia m-a ajutat mult, dacă ar fi să mă exprim cu cuvintele osteopatului „mi s-a luat cămaşa de durere pe care o aveam”, dar problema era că după un timp durerile apăreau din nou.
Practicând YOGA, în câţiva ani mi-am regăsit sănătatea fizică şi un somn excelent. Durerile pe care le aveam la gât şi mai ales hipersensibilitatea la schimbările de vreme au dispărut. Glezna dreaptă nu s-a vindecat complet, doctorii spunându-mi că ar fi trebuit să fiu din nou operat, iar când celelalte fracturi s-au vindecat mi-au spus că aş fi suferit pe la 30 de ani de o artroză cronică şi că eventual fără practica YOGA aş fi ajuns la blocajul total al gleznei. Chiar şi acum când arăt radiografiile doctorilor şi spun că nu mai am dureri aceştia se uită la mine neîncrezători. Bineînţeles, câteodată mai şchiopătez, dar vă asigur că, dacă mă invitaţi într-o excursie pe munte, mi-ar fi dificil să vă refuz.
În afara acestor fapte atenţia mea s-a îmbunătăţit mult. După accident trăiam dezordonat şi fără niciun scop anume. Mulţumită practicii YOGA nu numai că mi-am recăpătat capacităţile pe care le aveam înainte, dar le-am amplificat mult şi mi-am descoperit altele noi. Cu cât înaintam în această practică reuşeam să mă concentrez şi să rămân focalizat pe o lectură sau un film sau mai simplu pe un dialog pentru un timp îndelungat. Şi cu această nouă calitate s-au sfârşit şi problemele legate de comunicarea dificilă cu ceilalţi oameni, stările de iritare care apăreau deseori în acele situaţii. Între timp am luat cunoştinţă de faptul că a fi bolnav nu înseamnă o suferinţă doar a trupului, ci şi a sufletului.
În acea vreme îmi dădeam licenţa în filozofie şi am rămas plăcut surprins să constat că există şi puncte comune de vedere între filosofia orientală şi cea occidentală, chiar dacă din altele sunt atât de diferite. Dar ceea ce m-a entuziasmat cel mai mult la filosofia orientală a fost aspectul practic al informaţiilor teoretice. Cuvinte ca şi teofanie, cunoaştere esoterică, misticism, doctrină erau pentru mine doar teorie. De exemplu, chiar dacă studiam mult conceptele filosofice, nu reuşeam să înţeleg de ce mulţi filosofi occidentali, asemeni lui Platon, făceau distincţie între raţiune şi cunoaştere şi nu înţelegeam ce înseamnă să-l percepi cu adevărat pe Dumnezeu.
Când comparăm sistemul oriental cu sistemul occidental, prima diferenţă pe care o remarcăm este că în limba sanscrită nu există un termen care poate să traducă cuvântul filosofie, deoarece cultura indiană nu e concepută ca o cunoaştere abstractă. Pentru cultura orientală există un singur tip de cunoaştere care trebuie să fie practică şi care ajută fiecare fiinţă să se cunoască pe sine şi să trăiască mai bine. Aceasta nu înseamnă că sistemul oriental nu a avut gânditori remarcabili, dar pentru ca o cunoaştere să fie adevărată, trebuie să fie experimentată de către cel care are această experienţă. Nu se poate avea cunoaştere fără a experimenta. Cu ajutorul practicii YOGA aceste concepte destul de abstracte au început să devină concrete. Şi în felul acesta şi mintea mea a fost satisfăcută.
În timp am reuşit să mă opresc din fumat şi am devenit vegetarian. Am reflectat mult asupra acestui aspect, din cauză că până când am început practica YOGA, pentru a reuşi să nu mai fumez am abordat tot felul de metode, dar aşa cum vă puteţi imagina au fost cu totul inutile. Aceasta putea să însemne un singur lucru şi anume că în afară de voinţa de a acţiona în această direcţie, nimic altceva nu mă putea ajuta. Şi când mi s-a spus că acela era doar începutul transformării mele, eu mi-am dorit să cred şi am început să practic în fiecare zi, apoi am devenit instructor şi noi lumi şi noi posibilităţi mi s-au arătat. Cu aceasta nu doresc să afirm că am găsit piatra filozofală sau că mi-am rezolvat toate problemele. Acum calea e mult mai grea şi probele spirituale mai dificile, dar merg înainte şi ştiu că pot să fac faţă. Dacă mă uit înapoi în timp văd că probleme care păreau de netrecut, acum sunt definitiv rezolvate, probe pe care le-am trecut cu bine. Şi mai ştiu că ceea ce azi îmi par munţi, mâine vor fi pietricele.
Până acum, viaţa mea a fost marcată de aspectul raţional. Partea din viaţă pe care o trăiesc acum e cea pe care eu o numesc magică. Eu nu cred în poţiuni magice sau în elixiruri de viaţă lungă şi nu am devenit un vrăjitor, dar mulţumită practicii YOGA am devenit mult mai atent la lucrurile care se petrec în jurul meu şi nu-mi pun limite, nu mi-e teamă să trăiesc intens, din plin, pentru că am descoperit că viaţa poate să fie un paradis sau un infern şi că lucrul acesta depinde doar de mine. Acum văd lucruri magice peste tot în jurul meu, persoanele pe care le frecventez sunt adevăraţii mei maeştri. Fiecare experienţă e o lecţie, încerc să trăiesc momentul prezent şi să nu mă opresc dacă ceva nu merge aşa cum vreau şi binecuvântez toate lucrurile care mi se petrec, chiar şi cele urâte, binecuvântez şi accidentul meu şi cred că m-a învăţat multe, dar încerc să nu mai greşesc pentru că am descoperit un alt lucru interesant şi anume că poţi să înveţi şi din lucrurile frumoase care ţi se petrec. Mulţumită TANTRA YOGA-i, în fiecare zi îmi îmbunătăţesc capacităţile şi reuşesc să ating o forţă pe care înainte nu o aveam, dar mai presus de toate am descoperit iubirea. Cred cu putere că există o energie misterioasă şi omniprezentă care ne pătrunde pe toţi (acest lucru care e singurul pe care pot să-l definesc magic), ne învăluie şi ne susţine pe toţi şi ne leagă în acel complicat joc divin care se numeşte viaţă, care ne uneşte şi ne separă, făcându-ne să ne întâlnim şi să ne despărţim, angrenându-ne pe toţi într-o unică manifestare.
Stefano Catini (Italia), anul 6 de YOGA, Bucureşti
*****
Trimite-ne şi tu relatări despre trăirile tale spirituale pe adresa redactie@yogaesoteric.net. Cele mai frumoase scrisori de la cititori vor fi publicate pe site-ul nostru, iar relatările spirituale extraordinare vor fi premiate.
yogaesoteric
11 iunie 2010