Viaţa sexuală la români: o problemă socială?

 

Lipsa educaţiei erotice face tot mai multe victime
 

de Mihaela Gheorghiu
 
Am sintetizat pentru dumneavoastră câteva dintre numeroasele studii şi cercetări realizate în ultima perioadă pe tema vieţii sexuale a românilor. Ceea ce a rezultat este un amalgam de date, uneori contradictorii, care reflectă din plin confuzia oamenilor în ceea ce priveşte propria sexualitate. Oricât de mult mint românii când vorbesc de propriile performanţe şi experienţe sexuale, rezultatele privite în ansamblu sunt dezastruoase. Concluzia? Viaţa sexuală a românilor este o problemă socială.

 

Pe un site românesc cu tematică sexuală, un internaut punea întrebarea: „în jur de cât e normal să dureze un act sexual?”. Este o întrebare frecventă într-o lume obsedată de competiţie. Ea are mai degrabă sensul de „e normal dacă durează puţin?”, şi nu „cât de mult poate dura?”. Răspunsul specialistului sexolog a fost confuz: „Dacă socotiţi de la începutul preludiului până la orgasm / ejaculare şi postludiu poate fi între 15 minute şi 1 oră”. Dar alţi specialişti dau un răspuns năucitor: pentru un bărbat sănătos, actul sexual propriu-zis durează mai puţin de 3 minute.
 


Dormim mult şi facem dragoste puţin

 

Un studiu realizat recent de oameni de ştiinţă germani, publicat în revista Geo Wissen, a stabilit că durata medie de viaţă a omului zilelor noastre este de 78 de ani. Cercetătorii au fost curioşi să afle ce face în acest timp un om obişnuit. Cât timp consumă el cu diferitele activităţi care îi umplu existenţa? Şi iată ce au aflat. Aproape o treime din timp, adică 24 de ani se consumă dormind!  Alţi 7 ani sunt ocupaţi cu serviciul, calculând acest interval la un program de lucru clasic de 8 ore pe zi 5 zile pe săptămână, ceea ce azi este o raritate. Privitul la televizor ocupă nici mai mult nici mai puţin decât 5 ani şi jumătate, devansând astfel activităţile necesare vieţii cum ar fi mâncatul, băutul, spălatul, curăţenia, călcatul rufelor. Cât despre stările de orgasm trăite de un om obişnuit pe parcursul vieţii, acestea nu depăşesc 16 ore! Un total de numai 16 ore de extaz în întreaga viaţă.  

Românii, pe ultimul loc! 

Compania farmaceutică Pfizer a realizat în 2002 un amplu studiu (Studiul Glogal) despre viaţa sexuală a oamenilor din 28 de ţări de pe mai multe continente. Din totalul celor 26.000 de persoane intervievate, 57% dintre bărbaţi au declarat că fac amor o dată pe săptămână, 26% de 2- 6 ori pe săptâmână, 13% doar o dată pe lună şi numai 2% în fiecare zi. 51% dintre femei au declarat că fac dragoste o dată pe săptămână, 17% o dată pe lună şi tot 2% zilnic. 

În România aceeaşi companie a realizat un studiu pe bărbaţi cu vârste de peste 35 de ani care a dezvăluit că majoritatea românilor fac dragoste de 2 ori pe săptămână.   

Un alt studiu realizat în 2004 tot în România de Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii din Târgu Mureş a stabilit că românii fac dragoste în medie de 109 ori pe an. Aceasta cifră este situată însă sub cel mai scăzut nivel măsurat de Durex în 22 de ţări din întreaga lume: pe ultimele locuri se situau Thailanda cu 112 şi Singapore cu 110 contacte sexuale pe an. 

În 2004, revista FHM a realizat un sondaj la care au participat peste 2000 de bărbaţi şi peste 1000 de femei. Studiul a arătat că 37% dintre bărbaţi fac dragoste o dată pe săptămână, 36,7% de 2-3 ori pe săptămână, 18% o dată pe lună, 7,5 % zilnic, şi 0,5% deşi sunt căsătoriţi nu fac deloc amor.  În cazul femeilor 39,8% fac dragoste o dată pe săptămână,  35% de 2-3 ori pe săptămână, 13,7 % o dată pe lună, 9% zilnic şi 2,5 % deloc.  

Psiho-sociologul Angela Anghel considera că un studiu ştiinţific de amploare pe tema sexualităţii este irealizabil  pentru că ar presupune o monitorizare directă a acestei realităţi: „Toate studiile şi cercetările de până acum pot fi considerate mai degrabă sondaje de opinie pentru că se bazează pe declaraţii, nu pe fapte concrete”. Cifrele prezentate mai sus prin urmare sunt, cu o mare probabilitate, departe de realitate. “Când vine vorba despre un subiect atât de sensibil ca propria sexualitate, oamenii au tendinţa să mintă deformând lucrurile în favoarea lor. În aceste condiţii realitatea s-ar putea să fie mult mai îngrijorătoare decât o arată aceste studii”, ne-a declarat psiho-sociologul. Contradicţiile existente între rezultatele acestor  studii sunt o dovadă în plus că subiecţii mint.  

Punctul de vedere al specialiştilor: de la 2 la 7 minute

Cel mai citit ziar din România, Libertatea, publica în 10 octombrie 2004 un articol intitulat “Bărbaţii mint mai des când vine vorba de performanţele lor sexuale”. Ca argument la cea mai mai frecventă minciună pe care o folosesc bărbaţii referitor la cât de mult pot face dragoste, ziarul cita punctul de vedere al unor medici: “Potrivit medicilor, un bărbat sănătos, cu o bogată experienţă în amor poate să întreţină pentru început o partidă de două minute şi 24 de secunde”.  

Oamenii de ştiinţă din Olanda au realizat în mai 2005 un studiu pentru a stabili care este amploarea ejaculării precoce. La acesta au participat 500 de cupluri cu vârste peste 18 ani din mai multe ţări. Aceştia s-au cronometrat în timp ce făceau dragoste şi au trimis rezultatele neuropsihiatrilor de la Universitatea din Utrecht, Olanda. Concluziile au fost că în SUA un act sexual durează în medie 7 minute, în Anglia 7 minute jumătate, în Spania aproape 6 minute, în Olanda 5 minute, în Turcia aproape 4 minute. 
 

Pe de altă parte, sexologii afirmă că o femeie poate ajunge la orgasm după 30 de minute de fuziune amoroasă. Maximul de 7 minute şi jumătate de contact sexual, indicat de aceste studii, explică de ce atât de multe femei sunt neîmplinite, frustrate, nefericite.     

Obiceiurile sexuale ale românilor
 

Un studiu realizat de Durex arată că 28% din cuplurile active practică în mod regulat sexul oral, iar două treimi au experimentat cel puţin trei poziţii sexuale; aproape 20% folosesc vibratoare şi alte jucării erotice; 35% vizionează filme erotice la preludiu şi 24% au făcut dragoste în natură. 

Tot studiul realizat de revista FHM completează tabloul. Una dintre obsesiile românului, sexul în grup este admis de 12,5% dintre bărbaţi şi de 8,5% dintre femei. 10,5% dintre femei declară că au făcut amor cu o altă femeie. 82,8% dintre femei au declarat că fac amor oral, şi la fel 81,1% dintre bărbaţi. 37,1% dintre bărbaţi se masturbează în timpul orelor de serviciu şi 20,6% dintre femei, motivând acest comportament prin stresul crescut de la locul de muncă. 18,2% dintre femei au declarat că au făcut amor în locuri publice. În cadrul aceluiaşi studiu, 32,6% dintre bărbaţi au declarat că şi-au făcut singuri sex oral. Având în vedere dificultatea fizică a acestei “performanţe” perverse, avem un motiv în plus să ne îndoim de onestitatea răspunsurilor la acest sondaj. Controversatul cântăreţ rock Marlyn Manson s-a supus unei operaţii chirurghicale prin care i s-au scos două coaste pentru a putea să-şi facă singur sex oral pe scenă, în timpul unui spectacol, ceea ce a generat un imens scandal mediatic. Dincolo de asta, operaţia lui Manson e un argument în plus: fie românii mint de-ngheaţă apele când vine vorba de performanţele lor sexuale, fie habar nu au ce înseamnă amor oral.   

Tulburări sexuale tot mai frecvente  
 

Cu ocazia celei de-a doua ediţii a Săptămânii Europene de Educare şi Informare pentru Sănătate Sexuală din februarie 2004, doctorul  Nicolae Calomfirescu, preşedintele Asociaţiei Române a Disfuncţiei Erectile (da! există şi aşa ceva) a declarat că peste un sfert din bărbaţii cu vârste de peste 35 de ani au probleme cu erecţia.    

Tot în 2004 în octombrie, AB Research Group Romania a realizat un studiu la care au participat 1000 de bărbaţi din Bucureşti cu vârste cuprinse între 35 şi 60 de ani. Studiul viza aspecte legate de sexualitate, disfuncţii erectile şi aşteptări privind tratamentul. 61% dintre participanţi au declarat că s-au confruntat cu imposibilitatea obţinerii erecţiei sau cu imposibilitatea păstrării erecţiei.

 Scăderea vârstei de începere a vieţii sexuale fără o educaţie corespunzătoare 

În 1999 un studiu realizat de Ministerul Sănătăţii şi Familiei arată că vârsta primului contact este în descreştere faţă de 1993 de la 20,5 ani la 19,5 ani. Din 1999, lucrurile s-au accelerat tot mai mult. 

Un studiu publicat în 2000 în cartea “Adolescenţii din România sfârşitului de secol XX. Trăsături de maturizare pubertară şi comportament sexual (editura Solness Timişoara, coordonator Brigitha Vlaicu) arată că în România la băieţi vârsta primului contact sexual se situează între 10 şi 18 ani, cei mai mulţi (25%) indicând vârsta de 15 ani. Cele mai multe fete indică vârsta de 17 ani. Studiul a fost realizat pe elevi cu vârsta între 10 şi 18 ani.  

În 2001 un studiu realizat de Metro Transilvania arăta că 46% dintre băieţi şi 26% dintre fete au avut primul contact sexual între 15 şi 17 ani, iar 26% dintre băieti şi 31% dintre fete între 18 şi 20 de ani.  

EuroBarometrul Gallup din mai 2002 arăta că în mediul rural 25% din populaţie consideră că începerea vieţii sexuale ar trebui să aibe loc la 7-9 ani, şi alţi 25% vorbesc de vârsta de  10 ani!  

Acelaşi studiu realizat de Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii din Târgu Mureş citat mai sus, arată că vârsta medie de începere a vieţii sexuale este în România de 17,4 ani, puţin mai mică decât media europeană care este de 18 ani. 32% din tineri îşi încep viaţa sexuală în jurul vârstei de 16 ani, iar 58% dintre femei şi-au început viaţa sexuală până la 20 de ani. 

Un alt studiu realizat de PSI-Population Services Romania arată că mai mult de jumătate (51%) din populaţia României cu vârste între 15 şi 24 de ani  şi-a început viaţa sexuală înainte de vârsta de 20 de ani, iar 21% au avut primul contact sexual înainte de 16 ani. 


Şi efectele! Tot mai multe avorturi realizate de minore….

 
În 2002 ziarele vorbeau de
230.000 de întreruperi de sarcină.  În martie 2005 Evenimentul zilei menţionează 500.000 de avorturi pe an, care plasează România pe primul loc în Europa în materie de avorturi şi mortalitate cauzată de întreruperile de sarcină: „În prezent există femei care fac, de-a lungul vietii, şi 40 de avorturi, însă o mare parte îşi pierd fertilitatea chiar de la prima intervenţie. Acest lucru se întâmplă în timp ce populaţia României a scăzut cu 1.400.000 din 1990 până în 2002.  Natalitatea este îngrijorătoare, iar 75% din tineri nu vor să aibă copii”.

Statisticile pe 2001 ale Ministerului Sănătăţii arată că 10% din totalul de avorturi a fost realizat de femei sub 18 ani, iar 700 dintre gravidele care s-au internat pentru naştere aveau sub 16 ani.   În 2002, Institutul National de Statistică informa că 20.000 de fete de 15 ani au apelat la avort. 

 

Relaţia sexuală este cea mai importantă în viaţa de cuplu 

Cu toate cele prezentate mai sus, părerea majorităţii românilor este că aspectul cel mai important pentru cuplu este viaţa sexuală. 70% dintre participanţii la un sondaj realizat de Gallup România consideră că succesul relaţiei conjugale depinde de armonia sexuală a cuplului. Ţinând cont de numărul tot mai mare de cazuri de violenţă domestică, de divorţuri, de avorturi sau de copii abandonaţi, este lesne să ne dăm seama ce fel de viaţă sexuală au cuplurile în cauză. 

Imaginea pe care o au oamenii despre propria sexualitate, puţinul timp petrecut pentru cunoaşterea aspectelor sexuale, lipsa de comunicare şi de educaţie, falsa pudoare, prejudecăţile, auto-învinovăţirea sunt doar câteva dintre cauzele numeroaselor neplăceri şi suferinţe cu care oamenii se confruntă pe această temă. 
 

Toate aceste studii nu dovedesc decât că oamenii încă trăiesc într-o mare confuzie şi că lipsa unei educaţii sexuale adecvate face ravagii. Aceste studii sunt o mărturie a preocupării mult prea intense de a măsura, cronometra şi încadra în standarde comportamentul sexual. În schimb, aspiraţia de a iubi cât mai mult şi de a se auto-cunoaşte este tot mai puţin prezentă.

 

Când vine vorba despre viaţa sexuală cel mai frecvent apare întrebarea cum să facem să ne ferim de a procrea, lucru ce a dus la o dezvoltare fără precedent a industriei anticoncepţionalelor şi a altor modalităţi de protecţie a actului sexual. Continenţa sexuală, tehnicile de transmutare şi sublimare ale imensei energii creatoare pe care fiecare dintre noi o are în fiinţa lui, nu intră în preocupările oamenilor obişnuiţi, deşi şi-au dovedit eficienţa de mii de ani.  

 


9 decembrie 2005yogaesoteric.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More