Viktor Orbán: Bruxelles-ul ne privește ca state de mâna a doua. Vor să ne forţeze să acceptăm aspecte care ne-ar restrânge oportunităţile economice

Ostilităţile de orice fel între popoarele care convieţuiesc în Europa Centrală este fără sens, „garanţia supravieţuirii noastre, a tuturor, este să fim prieteni şi aliaţi”, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, la Esztergom, cu ocazia aniversării a douăzeci de ani de la inaugurarea podului Mária Valéria.

În discursul său, premierul a subliniat că „la graniţa a două ţări care au avut de învăţat atât individual, cât şi colectiv o lecţie foarte serioasă în urma agresiunii ocupanţilor din secolul trecut, este uşor să realizezi că noi, slovacii şi maghiarii, nu suntem duşmani, ci împărtăşim aceeaşi soartă”.

Vecinii deştepţi nu se războiesc şi nu se duşmănesc, a spus Orbán.

În urmă cu douăzeci de ani, toate popoarele Europei Centrale erau, pe bună dreptate, optimiste, „am crezut că adevăraţii ani de luptă s-au terminat, am crezut că ceea ce a fost mai greu a trecut”, a spus premierul maghiar.

Atmosfera de atunci s-a evaporat, iar noi deja ne dăm seama că în ceea ce priveşte propriul nostru viitor, nu ne putem baza pe bunăvoinţa unor factori externi, a subliniat Orbán.

Potrivit prim-ministrului, în urmă cu douăzeci de ani, „chiar şi Bruxelles era de partea noastră” şi ne-a ajutat la reconstruirea acestui pod. Însă astăzi se petrece, tot mai des, ca central-europenii să nu fie priviţi drept nişte parteneri egali, ci ca state membre de mâna a doua, a arătat Orbán.

Vor să ne facă să îi acceptăm pe cei cu care nu dorim să convieţuim, vor să ne forţeze să acceptăm aspecte care ne-ar restrânge oportunităţile economice, totodată vor să ne impună „şi un mod de viaţă care contravine tuturor aspectelor pe care noi le considerăm valoroase şi pe care dorim să le păstrăm”, a explicat premierul Ungariei.

Este dificil să ne luptăm cu această ameninţare, a subliniat el.

Viktor Orbán a mai spus că popoarele şi statele din regiune pot avea succes numai în măsura în care cooperează. O Europă Centrală de succes este importantă doar pentru noi, astfel că oricine argumentează împotriva cooperării, vorbeşte împotriva propriilor interese, a explicat.

Cele două decenii care au trecut de la construirea podului ne-au învăţat că „Ungaria şi Slovacia ar fi bine să meargă mână în mână”, a spus Orbán. Acest fapt a dat deja primele rezultate în deceniile care au trecut, Grupul de la Visegrád (V4) a reuşit să crească în mod constant, a explicat premierul.

Potrivit şefului guvernului de la Budapesta, V4 a construit o cooperare eficientă şi stabilă, reuşind să ofere răspunsuri comune la crizele civilizaţiei. Aşa s-a petrecut în timpul crizei financiare, în timpul crizei migraţiei şi a epidemiei de coronavirus, a amintit Orbán.

Citiți și:
Manifest publicat de guvernul lui Viktor Orban în mai multe ziare de dreapta europene: „Noi spunem NU imperiului european”
Viktor Orban: Există un trend în politica internațională, al cărui scop este distrugerea țărilor și guvernelor naționaliste…

 

yogaesoteric
26 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More