Viralitatea vremurilor și cronicarul lor

De mult timp mi-am propus să vă semnalez apariția unei cărți eveniment. Dincolo de faptul că aparține unui scriitor cu ale cărui gânduri rezonez aproape în totalitate, cartea este o mărturie vie a nebuniei pe care o trăim de aproape doi ani și care, iată, nu dă semne că s-ar termina.

În Timpuri virale. Gânduri pe contrasens, Alexandru Petria și-a inventariat experiența actualei pandemii. Desigur, privind superficial, ne-am putea întreba la ce bună o mărturie atât de recentă în condițiile în care toți am trăit experiența? Ei bine, fix aici e punctul forte al cărții, cel care vă va surprinde și vă va face să nu vă mai opriți din citit.

Scriitorul are o altă raportare cu realitatea. Are „senzori” care-i permit să dea la o parte coaja lucrurilor și să pătrundă adânc în esența lor. Dacă n-ai această capacitate nu poți fi scriitor. Și tocmai aici excelează autorul. Fiecare rând al cărții are puterea de a înlătura orice balast al sufocantei propagande, pentru a ne pune în față imaginea necosmetizată a realității.

În ciuda titlului său, în esență, cartea nu este una despre pandemie sau, mai bine spus, nu numai despre pandemie. E mai mult decât atât. E o bucată decupată din viața scriitorului, fotografiată și înmagazinată pe hârtie. Sunt trăirile sale, gândurile și modul în care s-a raportat la evenimentele pe care le-am trăit cu toții. Și-abia de-aici începe să devină fascinant, întrucât te simți parte a unui mecanism intelectual de excepție. Un mecanism care folosește evenimentele doar ca suport pentru a-ți deschide orizontul, astfel încât să înțelegi consecințele sale, pericolele care te pândesc și adevărata față a actorilor care, de cele mai multe ori, își joacă extrem de prost rolul de eroi.

Fără doar și poate, cartea lui Alexandru Petria este o lectură obligatorie. Vă va face nu doar să înțelegeți istoria recentă, dar și să vedeți ceva mai mult din viață în general. Dacă n-ați citit-o încă, vă invit călduros s-o faceți.

Dan Diaconu

Citiți și:
Scriitorul Alexandru Petria: Împotriva idiotizării standardizate comuniștii au așezat în centrul gândirii lor lupta de clasă…
O «bombă» împotriva globalizării și corectitudinii politice

 

yogaesoteric
8 ianuarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More