Vitamina care îți poate salva viața dacă ai coronavirus. Cum poate opri furtuna de citokine

Cercetătorii de la Universitatea Boston au descoperit că pacienții cu covid-19 care au o cantitate suficientă de vitamina D în organism au cu până la 52% mai mari șanse de a scăpa cu viață, în cazul în care ajung la forme severe de boală. Potrivit studiului, vitamina D joacă un rol crucial în sistemul imunitar și poate combate inflamația. Aceste caracteristici o fac un jucător cheie în lupta organismului împotriva coronavirusului, scrie Daily Mail.

Deficitul de vitamina D se regăsește mai ales la acele grupe de vârstă care au fost cel mai puternic afectate de coronavirus: persoanele de culoare și persoanele în vârstă. Nu este în niciun caz o legătură cauzală, dar studiul sugerează că vitamina D ar putea juca un rol în cine se îmbolnăvește de covid-19, cine ajunge într-o stare critică și cine evită infectarea.

Medicul Michael Holick, de la Universitatea din Boston, a descoperit în cercetările sale anterioare că persoanele care au suficientă vitamina D sunt cu 54% mai puțin susceptibile de a se infecta cu noul coronavirus. Continuând cercetările, Holick și echipa sa au descoperit că persoanele care nu au suficiente depozite de vitamina D au mult mai mari șanse de a se îmbolnăvi grav, să dezvolte septicemie sau chiar să moară după ce au contractat coronavirus.

Deoarece deficiența de vitamina D este frecventă la persoanele cu alte boli care cresc riscul în cazul unei infecții cu coronavirus, este imposibil să se spună exact câte vieți ar fi salvate dacă toți am primi doza zilnică de vitamina D, scrie Daily Mail. „Acest studiu oferă dovezi directe că existența vitaminei D poate reduce complicațiile, inclusiv furtuna de citokine (eliberarea prea multor proteine în sânge prea repede) și, în cele din urmă, moartea cauzată de covid-19”, a declarat medicul Holick.

Holick și colegii săi au prelevat probe de sânge de la 235 de pacienți internați în spitale din Teheran pentru covid-19. În general, 67% dintre pacienți au prezentat niveluri de vitamina D sub 30 ng/ml. Nu există un marker clar pentru nivelul ideal de vitamina D, dar 30 ng/ml este considerat suficient. Orice sub acest nivel este „insuficient”, dar nu va avea neapărat consecințe asupra sănătății pe scară largă, în timp ce nivelurile sub 20 ng/ml sunt considerate „deficitare”.

Un alt studiu, realizat de Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie, a scos la iveală legătura dintre un nivel scăzut de vitamina D în trup și o rată mai mare a mortalității în urma infectării cu coronavirus. Studiul, efectuat de doctorul Lee Smith de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) în colaborare cu medicul Petre Cristian Ilie, urolog al spitalului Queen Elizabeth, a fost publicat în jurnalul Aging Clinical and Experimental Research.

 

Citiți și:
Vitamina D vă ajută să treceți cu bine peste orice fel de gripă, fără să vă vaccinați
Cum ne afectează organismul lipsa expunerii la soare
Dacă s-ar trata boala de la început, nu ar mai muri oamenii de covid-19 (I)

 

 

yogaesoteric
13 aprilie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More