Vizita lui Trump în Polonia a provocat temeri la Bruxelles: Ar putea încuraja atitudinea sfidătoare a Varșoviei față de UE

Vizita în Polonia a președintelui american Donald Trump în data de 6 iulie, a fost simțită ca un imbold diplomatic pentru guvernul de dreapta polonez, însă statele din vestul Europei au fost îngrijorate că aceasta va încuraja sfidarea Varșoviei față de Bruxelles.

Trump s-a aflat timp de o zi în vizită în Polonia – în drumul său către summitul G20 de la Hamburg, Germania – pentru a participa la o reuniune a liderilor din centrul Europei, statele baltice și Balcani, un eveniment organizat de Polonia pentru consolidarea comerțului regional și a infrastructurii.

Diplomații de la Bruxelles au considerat însă reuniunea din 6 iulie, denumită Summitul Inițiativei celor Trei Mări deoarece statele care participă se află la Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Adriatică, ca o încercare a Poloniei de a-și extinde influența în afara Uniunii Europene, cu care guvernul polonez a avut numeroase confruntări.

Trump intenționează să promoveze exporturile de gaze naturale din SUA în rândul liderilor din Europa Centrală și de Est, o regiune care se bazează în mare măsură pe livrările rusești de gaze naturale, a anunțat consilierul lui Trump pe probleme economice.

Cei mai mulți diplomați de la Bruxelles resping importanța proiectului celor Trei Mări, organizat împreună cu Croația, însă s-au arătat prudenți față de participarea lui Trump la această reuniune.

„Nu poți să nu ai unele suspiciuni că (acest proiect) nu reprezintă o încercare de a distruge unitatea europeană”, a declarat un diplomat european în legătură cu Inițiativa celor Trei Mări.

Partidul Dreptate și Justiție (PiS), la guvernare în Polonia, a jucat un rol important în alimentarea unei rupturi profunde între fostul stat comunist și membrii occidentali ai Uniunii Europene, în momentul în care blocul comunitar se confruntă cu consecințele deciziei Marii Britanii de a părăsi UE.

Polonia este una dintre principalele voci din regiune împotriva migrației, o viziune împărtășită de Trump, la fel ca lipsa de considerație față de subiectul legat de schimbările climatice. Profund neîncrezătoare față de Moscova, Polonia s-a bucurat de faptul că Trump, care a spus odată despre NATO că este „învechită”, a reconfirmat angajamentul față de consolidarea prezenței militare a Alianței în Europa de Est, într-un semn de descurajare a acțiunilor Rusiei în regiune.

Trump s-a folosit de vizita la Varșovia și pentru a-și reitera criticile față de cheltuielile reduse pentru apărare alocate de statele din Europa, un subiect care irită mulți lideri occidentali.

Citiţi şi:
Polonia nu cedează amenințărilor UE, indiferent de sancțiuni: NU va primi refugiați!
Noua Ordine Mondială în era Trump. Posibilitatea unei noi Yalte şi a destrămării UE declanşate?
Donald Trump, discurs senzațional în Polonia: Popoarele Europei încă mai strigă: «Îl vrem pe Dumnezeu!»

yogaesoteric
29 noiembrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More