Viziunea asupra artei


Arta autentică, un instrument iniţiatic în cadrul şivaismului caşmirian

În întreaga tradiţie a şivaismului din Caşmir există o extraordinară inflorescenţă de artişti ce s-au manifestat în paralel cu înţelepţii şi cu maeştrii şcolii Trika care au avut ei înşişi puternice înclinaţii artistice. Astfel, marele înţelept şi eliberat Abhinavagupta a compus mai multe poeme de slăvire a Domnului şi şi-a scris aproape întreaga operă în versuri, la fel ca şi ceilalţi înţelepţi ai şivaismului.

Arta autentică poate fi o cale spirituală dar, spre deosebire de yoga propriu-zisă, ea nu este accesibilă oricui, ci devine cu adevărat o cale spirituală de abia atunci când fiinţa care o receptează este înzestrată cu un anumit gen de sensibilitate. Arta iniţiatică este accesibilă atunci când sufletul fiinţei poate să vibreze, să se umple de încântare, de fericire sau farmec contemplând o anumită operă artistică, stare care este legată de trezirea sufletului.

În esenţă, emoţia estetică pe care o trezeşte arta în fiinţa spectatorului este, spune tradiţia şivaismului, ca o savoare extatică şi inefabilă, savoare numită în limba sanscrită rasa.

Cel mai important estetician al Indiei este unanim acceptat ca fiind Abhinavagupta, care are două lucrări fundamentale în acest domeniu: Abhinava Bharati si Dhavanyabaratloka locana. Din perspectiva lui Abhinavagupta, arta este o manifestare atât exterioară cât şi interioară conştiinţei, manifestare profund spirituală. El arată că rolul artei este de a trezi în conştiinţa şi în inima noastră o anumită “savoare inefabilă, un sentiment sublim, savoare net diferită de celelalte trăiri umane obişnuite. Ea are un caracter general, fiind o trăire supraindividuală. Pe baza acestei emoţii intense (bucurie, teamă, mânie, uimire etc.), pe deplin conştientizată şi sublimată, arta face trecerea de la individual (de la ego) la universal.

În artă, întreaga lume obiectivă este mai întâi esenţializată şi apoi purificată şi transfigurată, prezentată într-o formă pură, lipsită de orice fel de contingenţe individuale limitate. Arta autentică ne transpune aproape instantaneu într-un plan divin, producând în conştiinţa noastră o stare de universalizare şi unificare.

yogaesoteric

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More