Căi de eliberare spirituală

“Nu diferitele căi spirituale îl pot revela pe SHIVA
 Ci doar Lumina Graţiei Sale;
 Cum ar putea să strălucească plenar, într-un vas efemer şi mărginit,
 Soarele cel cu infinite raze?
 Acela care, cu o privire nobilă, discerne astfel,
 Într-o singură clipă, iluminat de propria-I Lumină pătrunde în Shiva”.

Conform tradiţiei şivaismului caşmirian există trei mari Căi prin care se poate obţine starea de eliberare spirituală. Aceste Căi cuprind trei mari categorii de tehnici iluminatorii care se adresează la trei tipuri de aspiranţi aflaţi pe nivele spirituale diferite.

Marele eliberat şi iniţiat Abhinavagupta – figură centrală a Maeştrilor caşmirieni care au prezentat această vastă şi profundă învăţătură în operele lor – a expus într-un mod magistral aceste Căi în două dintre lucrările sale fundamentale: Tantraloka şi Tantrasara.

Cele trei Căi de acces la Dumnezeu sunt:
SHAMBHAVOPAYA, Calea Divină sau Calea lui SHIVA, cea mai elevată dintre ele.
SHAKTOPAYA – Calea Energiei Divinizante sau Calea lui SHAKTI, Calea intermediară.
ANAVOPAYA – Calea individuală, accesibilă fiinţei limitate (anu).

Dincolo de aceste Căi – arată Abhinavagupta – mai există o a patra, ANUPAYA, care nu poate fi numită propriu-zis o Cale, pentru că nu are niciun fel de etape (în limba sanscrită upaya înseamnă “cale” iar ANUPAYA  desemnează non-Calea).
Integrarea unei fiinţe care aspiră la starea de desăvârşire spirituală pe una din cele 3+1 Căi este dată – arată Maeştrii caşmirieni – exclusiv de nivelul de intensitate al Graţiei Dumnezeieşti pe care acea fiinţă umană este capabilă să o recepteze.

În această direcţie în „Tantraloka” se spune:
“SHIVA, care este Sinele (Esenţa) întregului Univers şi a cărui natură este Lumina Necreată, liberă şi suverană, în jocul impetuos al al Libertăţii sale, la început se ascunde şi apoi se iluminează (se revelează) din nou pe deplin: fie spontan, fie într-un triplu mod.”

yogaesoteric

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More