Visul conştient

 
Oamenii au privit mereu visele ca pe un fenomen de necontrolat. Cercetări ştiinţifice recente au început însă să confirme faptul că, printr-un efort susţinut, noi putem dobândi controlul deplin asupra viselor noastre.
La Universitatea Stanford (SUA) s-a format un colectiv de cercetători care studiază starea de vis conştient, urmărind să aprofundeze cunoaşterea asupra conştiinţei umane şi aplicaţiile visului conştient în domeniul sănătăţii.
Cercetarea modificărilor care apar la nivelul creierului şi al conştiinţei poate conduce la descoperiri fantastice, permiţându-ne să intrăm la voinţă în starea de vis conştient şi să avem astfel acces la orice experienţă imaginabilă. Deja se ştiu multe lucruri despre acea fază a somnului numită REM (Mişcări Rapide ale Ochilor), starea în care intervine visarea lucidă sau conştientă. Găsirea unui mijloc sigur şi convenabil de a intra în starea de vis conştient ar putea deschide o poartă către nenumărate aplicaţii de valoare ale acestei stări.
 
Visarea lucidă a fost în centrul atenţiei din partea comunităţii metafizice şi ştiintifice în ultimii ani. În culturile orientale, visarea lucidă a fost întotdeauna un element ezoteric al practicilor spirituale ale taoismului, budismului şi hinduismului. Budiştii tibetani au ridicat practica visării lucide la o formă de artă. Budiştii tibetani consideră că a visa este o cale de a stabili conexiuni mai profunde cu sufletul cuiva. Ei cred că de fiecare dată când visăm experimentăm condiţia sufletului nostru esenţial.
 
Luciditatea in vis este extrem de valoroasă. Când indivizii încep să aibă experienţa visării lucide ei încep să fie mult mai expansivi. Limitările personale nu mai există şi apare sentimentul de a controla mai bine destinul personal. Intuiţia şi imaginaţia în timpul orelor de veghe sunt sporite în mod vizibil.
Astăzi, visul conştient a devenit o realitate, fiind explorat de mii de oameni în Occident. Cu toate că este o experienţă rară pentru majoritatea oamenilor, totuşi, fiecare din noi are un vis conştient cel puţin o dată în viaţă, iar 20% din oameni chiar o dată pe lună. Se fac cercetări pentru a face accesibilă această experienţă întregii umanităţi, pentru că dezvoltarea acestei capacităţi necesită mai mult timp şi efort decât sunt dispuşi să acorde cea mai mare parte a oamenilor. Tehnologia ne poate ajuta să atingem această stare, dar deocamdată succesul nu poate fi garantat 100%.
 
A visa conştient înseamnă să ştii că visezi chiar în timp ce visezi. În timpul visului conştient, putem gândi, raţiona şi acţiona la voinţă, rămânând în acelaşi timp în stare de somn şi continuând să visăm. Teoretic, fiecare are această capacitate, pentru că fiecare dintre noi visează noapte de noapte.
 
Cei mai mulţi dintre noi au experimentat mai multe grade de luciditate. Când cel care visează realizează că un anumit segment de vis este doar un vis, aceasta se numeşte “visare prelucidă”. Un vis într-adevăr lucid este acela în care cel care visează recunoaşte în mod clar că visează, continuându-şi astfel experienţele din vis. Aceste vise tind să pară mai reale şi mai vii decât realitatea normală din starea de veghe. De asemenea, simţul auzului, vederii, gustului şi mirosului par a fi amplificate.
 
În timp ce visăm, ne proiectăm, de fapt, în lumi paralele, complexe, cu detalii la fel de clare, dinamice şi impresionante ca şi lumea fizică pe care o experimentăm în starea de veghe. Capacitatea de a crea lumi este un dar al minţii umane. Acest talent uimitor este folosit din plin atunci când visăm. Lumile create de mintea noastră sunt atât de convingătoare încât şi nouă ne e greu să le deosebim de lumea “reală”.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More