Vom locui în ghetouri moderne: Planurile pentru un „oraș de 15 minute” provoacă controverse

Zonele urbane de 15 minute propuse de Consiliul orașului Oxford ca parte a Planului local 2040 au stârnit controverse semnificative. Planul, în cadrul căruia vor fi instalate filtre de trafic pe șase străzi ca parte a unui proces de 6,5 milioane de lire sterline, va începe în 2024. În cadrul acestor noi filtre, rezidenții vor putea circula liber prin propriile cartiere, dar vor fi amendați cu până la 70 de lire sterline dacă vor intra cu mașina în alte cartiere prin filtre. Scopul planului este de a crea cartiere în Oxford în care facilitățile „esențiale” să fie accesibile pe o distanță de până la 15 minute de mers pe jos. Aceste facilități au fost stabilite în urma unei consultări civile din 2022 a peste 5.000 de părți interesate.

Astfel de facilități într-un viitor oraș de 15 minute includ magazine care vând produse alimentare și alte produse de bază, parcuri și spații verzi, servicii poștale, servicii de sănătate, inclusiv un medic de familie și o farmacie, puncte sociale și de ospitalitate, cum ar fi cafenele, și servicii bancare. Planul local 2040 urmărește, de asemenea, să abordeze problemele legate de discrepanțele în ceea ce privește furnizarea de servicii, consiliul declarând că dorește să se asigure că „zone ale orașului precum Barton, Blackbird Leys și Rose Hill dispun de toate serviciile esențiale pe care zone precum East Oxford și Jericho le au deja”.

Consiliul municipal a afirmat că intenția planului nu este de a constrânge locuitorii să rămână într-un singur cartier, ci de a rezolva problema congestiei „îngrozitoare” din centrul orașului, care, potrivit acestuia, face ca transportul public în Oxford să devină „neviabil”. Filtrele de trafic nu vor lua forma unor baricade fizice; în schimb, vor fi instalate noi camere de supraveghere a traficului care pot citi plăcuțele de înmatriculare. Acestea au fost introduse pentru prima dată în 2015, ca parte a Strategiei de transport din Oxford, Magdalen Street fiind acoperită de una dintre ele. Filtrele vor funcționa pe St Cross Road, Thames Street, Hythe Bridge Street și St Clements între orele 7.00 și 19.00, iar altele pe Marston Ferry Road și Hollow Way vor funcționa de luni până sâmbătă.

Aceste asigurări nu au împiedicat ca planul să fie criticat de o multitudine de părți interesate și comentatori politici. Personalitatea media online Jordan Peterson a criticat „birocrații tiranici idioți” care „decid prin dictatură unde ai «voie» să conduci” și a catalogat filtrele drept „parte a unui plan bine documentat”, în timp ce comentatoarea de extremă dreapta Katie Hopkins a catalogat planurile drept „coercitive”, făcând o paralelă cu tirania pe care a perceput-o în legile de blocadă covid.

Etichetarea de către Peterson a zonelor urbane de 15 minute ca făcând parte dintr-un „plan bine documentat” a fost legată de realitatea conspirației privind o „mare resetare”, care arată că elitele și grupuri precum Forumul Economic Mondial, care s-a reunit la Davos, Elveția, între 16 și 20 ianuarie, urmăresc să le ia cetățenilor drepturile fundamentale în noua lume post-covid. Unii locuitori au criticat, de asemenea, planul, 3.400 de persoane semnând o petiție împotriva noilor filtre pentru Marston Ferry Road și Hollow Way. Alte 1.700 de persoane au semnat o petiție prin care cer Consiliului să se răzgândească, de teamă că Botley Road, în vestul orașului Oxford, va fi inundat de trafic. Un protest a fost organizat, de asemenea, de Not Our Future, un grup de presiune populist de dreapta, care a etichetat politicienii de frunte ca făcând parte dintr-o „bulă” care a conspirat pentru a priva „poporul” de puterea politică. Au fost confirmați peste 250 de voluntari.

Cu toate acestea, este important de reținut că deplasarea către alte zone din Oxford va fi permisă în orice moment pe rute alternative, cum ar fi șoseaua de centură care înconjoară orașul. De asemenea, rezidenții vor putea solicita permise pentru a conduce prin filtre și în alte cartiere timp de până la 100 de zile pe an, în timp ce rezidenții din Oxfordshire vor putea obține permise pentru până la 25 de zile pe an. Deplasarea gratuită prin filtre va fi permisă cu autobuzul, bicicleta, taxiul, scuterul și pe jos. De asemenea, vor fi prevăzute scutiri pentru îngrijitori, posesori de legitimații albastre, întreprinderi și servicii de urgență. Acest element al planului este ilustrativ pentru obiectivele sale de stimulare a transportului public și privat durabil, Consiliul Județean Oxfordshire dorind să facă din aceste moduri de transport „prima alegere naturală”.

Consiliul municipal a primit amenințări cu moartea și insulte online ca urmare a afirmațiilor inexacte referitoare la propunere. Duncan Enright, consilier al comitatului Oxfordshire și membru al cabinetului pentru strategia de deplasare și dezvoltare, a declarat pentru BBC că se simte „rănit” și „precaut” din cauza amenințărilor pe care le-a primit.

Citiți și:
Oxford 2024: Încep lockdown-urile climatice ‒ Veți fi urmăriți și blocați în suburbia dumneavoastră și veți fi fericiți cu aceasta
Neom: Orașul Sci-Fi al viitorului, construit în Arabia Saudită – Taxiuri zburătoare, avataruri robotice și holograme. Inteligența Artificială va fi „inima” lui

 

yogaesoteric
14 martie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More