Vor să schimbe rugăciunea „Tatăl nostru”. Au ajuns până acolo încât îl consideră pe Dumnezeu de gen „neutru”!

Confesiunea anglicană din Marea Britanie analizează posibilitatea de nu a se mai referi la Dumnezeu prin pronumele „El” după ce mai mulţi episcopi au solicitat să li se permită utilizarea termenilor neutri din punctul de vedere al genului, informează DPA.

Conducerea a anunţat că va înfiinţa în primăvară o nouă comisie pe această temă, care va decide dacă acceptă sau nu schimbările. Orice eventuală modificare, care va marca îndepărtarea de la învăţăturile tradiţionale ebraice şi creştine cu vechime de milenii, este necesar să fie aprobată de sinod, forul decizional al ritului anglican.

Reverendul Michael Ipgrave, episcop de Lichfield şi vicepreşedinte al comisiei liturgice responsabile de acest caz, a spus că „analizează folosirea limbajului diferenţiat pe genuri în legătură cu Dumnezeu de mai mulţi ani”.

După discuţii ce au avut loc între cele două comisii din acest domeniu, un nou proiect comun asupra limbajului diferenţiat pe genuri va demara în această primăvară. Laolaltă cu alte schimbări potenţiale ale unor prevederi liturgice autorizate, schimbarea formulării şi a numărului de forme autorizate pentru iertarea păcatelor vor necesita un proces sinodal complet în vederea aprobării”, a mai spus el. Detaliile proiectului sunt neclare până în prezent.

Comentariile episcopului reprezintă răspunsul la o întrebare ridicată în cadrul sinodului de reverendul Joanna Stobart, vicar de Ilminster şi Whitelackington în comitatul Somerset, referitoare la progresul înregistrat în dezvoltarea „unui limbaj mai incluziv” în cadrul serviciului religios.

Nu este clar până în acest moment cu ce ar putea fi înlocuită sintagma „Tatăl Nostru” din rugăciunea „Tatăl Nostru”, cea mai importantă rugăciune a creştinilor, pe care Iisus Hristos a rostit-o înaintea ucenicilor Săi, instruindu-i să o transmită generaţiilor următoare.

Criticii conservatori au contestat posibilitatea schimbărilor, iar reverendul Ian Paul a declarat pentru The Telegraph că ar reprezenta o abandonare a însăși doctrinei creștine.

Faptul că Dumnezeu este denumit «Tată» nu poate fi înlocuit cu «Mamă» fără schimbarea sensului şi nici nu poate fi desemnat prin neutrul «Părinte» fără pierderea semnificației. Taţii şi mamele nu sunt interschimbabili, ci relaţionează cu urmaşii lor în moduri diferite.

Dacă într-adevăr comisia liturgică va face această schimbare, atunci vor îndepărta într-un mod semnificativ doctrina noastră de la fundamentarea sa pe scripturi”.

Nu este vreo noutate. Creştinii au recunoscut din vremurile antice că Dumnezeu nu este nici bărbat, nici femeie, cu toate acestea, varietatea modurilor de adresare şi de descriere a lui Dumnezeu din scripturi nu a fost întotdeauna reflectată în ritualurile noastre”, a precizat un purtător de cuvânt al Confesiunii anglicane din Marea Britanie.

A existat un interes sporit în explorarea unui nou limbaj după introducerea formelor curente de oficiere în limbaj contemporan în urmă cu peste 20 de ani”, a adăugat el.

Ca parte din programul său obişnuit de lucru pentru următorii cinci ani, Comisia Liturgică a solicitat Comisiei pentru Credinţă şi Constituţie să colaboreze în vederea analizării acestor chestiuni.

În mod clar nu există niciun plan pentru abolirea sau revizuirea substanţială a liturghiilor autorizate în prezent şi nicio astfel de schimbare nu poate fi realizată fără o legislaţie extensivă.

Citiți și:
Pare a fi incredibil dar este adevărat! În Marea Britanie, cinematografele refuză difuzarea unui spot publicitar dedicat rugăciunii «Tatăl nostru»
Biserica Anglicană: «Băieților din clasele primare trebuie să li se permită să poarte fuste și tocuri înalte»

 

yogaesoteric
22 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More