Yoga Nidra: somnul yoghin conştient – seminar

Seminarul va fi susţinut în cadrul primului congres al Federaţiei Europene de Yoga, de profesor yoga Monica Dascălu, sâmbătă 12 noiembrie, orele 14-16,  la Casa de Cultură a Studenţilor “Grigore Preoteasa” din Calea Plevnei nr. 61, Sala Rondă.

Yoga Nidra, „somnul yoghin conştinent” (nidra înseamnă în limba sanscrită somn), este o formă de yoga care permite lărgirea extraordinară a câmpului conştiinţei yoghinului.

Sub numele de Yoga Nidra textele tradiţionale yoghine prezintă anumite metode practice de explorare a profunzimilor conştiinţei umane.

La graniţa dintre relaxarea profundă şi meditaţie, exerciţiile de Yoga Nidra sunt accesibile oricui, fiind doar în aparenţă simple, dar permiţând intrarea în stări de conştiinţă fascinante.

Detensionarea profundă, eliminarea naturală a stresului, introspecţia, o mai bună autocunoaştere, dinamizarea benefică a subconştientului, eliminarea blocajelor energetice, amplificarea lucidităţii şi seninătăţii – acestea sunt doar câteva dintre efectele acestor tehnici yoghine inedite.

Pentru omul obişnuit, somnul reprezintă o întrerupere totală a prezenţei sale conştiente. Această „rupere” face ca, din anumite puncte de vedere, ceea ce noi am realizat anterior să nu ne mai poată fi uşor accesibil. Din anumite puncte de vedere, omul trebuie să ia de la capăt eforturile spirituale în fiecare zi. Tradiţia yoghină subliniază importanţa enormă a atingerii stării de continuitate a conştiinţei pentru practica spirituală.

Tehnicile de yoga nidra sunt mult mai mult decât nişte exerciţii atractive de relaxare. În cadrul cursurilor practice de yoga ale şcolii de yoga MISA se predau metode de yoga nidra care permit explorarea profundă a fiinţei noastre, pornind de la sunete, senzaţii sau percepţii luminoase.

10 noiembrie 2005
yogaesoteric.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More