Ziua cea mai neagră din istoria DNA: Kovesi – obligată să demisioneze

 


Ziua de 21 iulie va intra în mod cert în istoria DNA drept una teribilă, o adevărată Apocalipsă, fără a ne teme de exagerări, și care într-o țară normală nu ar fi putut avea decât un singur rezultat: demisia imediată a șefei instituției.Laura Codruța Kovesi

Să vedem evenimentele:

Un comunicat al DNA transmis la solicitarea Agerpres, relevă lucruri halucinante petrecute în sediul principal al instituției anti-corupție. Mai exact, opinia publică află ce s-a petrecut în DNA, după revocarea din funcție a procurorului Mihaela Moraru Iorga.

„La data de 4 iulie, prin ordinul șefului DNA, având în vedere hotărârea Secției pentru procurori a CSM de aviz favorabil, s-a dispus revocarea din funcția de procuror în cadrul DNA, nivel central, a Mihaelei Moraru Iorga, prin ordinul Laurei Codruța Kovesi fiind numită comisia de inventariere a dosarelor aflate în lucru și verificarea dosarelor repartizate procurorului în cauză din perspectiva ritmicității, dispozițiilor legale și Regulamentului de ordine interioară al instituției”.
Altfel spus, după revocarea femeii, mai-marii DNA decid să ia la puricat dosarele ei, să știe exact cum e treaba. Și ce să vezi?
Descoperire îngrozitoare:
„Într-un dosar în lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primită de la o persoană fizică. În procesul verbal, întocmit în acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani și nu a fost înregistrată în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte pentru a fi depusă la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale. De precizat că, deși DNA dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, potrivit dispozițiilor art. 4 alin. 4 din OUG 43/2002, suma respectivă nu era destinată pentru o activitate operativă deoarece nu există niciun document din care să rezulte că au fost solicitați bani din fondul de flagrant și nici nu i-au fost puși la dispoziție.”

Asta nu e tot. Conform comunicatului DNA, într-un alt dosar aflat în lucru au fost identificate bunuri, respectiv ceasuri evaluate la 67.631,49 lei și un stilou în valoare de 8.117 lei, ridicate cu ocazia unei percheziții, care nu au fost înregistrate în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte.
„Verificând evidențele secției se constată că bunurile au fost ridicate cu ocazia unei percheziții domiciliare efectuate în cursul urmăririi penale la un inculpat care a fost trimis în judecată. În rechizitoriu este menționat procesul verbal de aplicare a sechestrului pentru 8 ceasuri și un stilou, identificate cu marcă și serie constructivă (ceasuri evaluate la 67.631,49 lei și stiloul 8117 lei), cu precizarea că acestea au fost depuse la camera de corpuri delicte a DNA, fapt ce nu corespunde adevărului, deoarece, așa cum am menționat, bunurile au fost găsite în biroul doamnei procuror. Așadar, au fost încălcate dispozițiile Codului de procedură penală și dispozițiile art. 102 pct.10 din Regulamentul de ordine interioară al DNA referitoare la înregistrarea în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte – R11 și păstrarea în loc special amenajat până la soluționarea cauzei de către instanță.”

Nu plecați încă, grozăviile nu s-au terminat. Tot de la DNA mai aflăm că, într-o cauză penală în care erau cercetate mai multe persoane, procurorul a solicitat și obținut declanșarea procedurilor pentru obținerea avizului necesar urmăririi penale față de una dintre persoane, iar după obținerea avizului, a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de persoana respectivă la o zi după împlinirea termenului de prescripție, „împrejurare care generează consecințe asupra întregii cauze”.

Și acum, să raționăm la rece.
Biroul Mihaelei Iorga Moraru a fost verificat de procurorii anti-corupție, profesioniștii numărul unu ai țării în domeniu, selectați direct de Kovesi și acționând la ordinul ei. Între găsirea lucrurilor necurate – bani, obiecte de preț, dosare aranjate – și elaborarea comunicatului către presă e logic că oamenii legii au analizat la sânge toate ipotezele și au eliminat toate elementele care puteau da peste cap concluzia finală, transmisă presei.
Anume că reputatul procuror DNA Mihaela Moraru este C-O-R-U-P-T până în măduva oaselor. Nu incompetent, ci corupt, putred de corupt.
Cu atât mai mult suntem obligați să credem că procurorii au tratat problema cu maximă seriozitate cu cât era vorba, totuși, de unul de al lor. Ori, dacă procurorii anti-corupție nu pot interpreta corect probele găsite fără dificultate în propriul lor sediu, cum să ne imaginăm că ar putea-o face cu cele găsite pe te miri unde și în ce condiții?Mihaela Moraru Iorga

Ce concluzie trag românii, șocați, din comunicatul DNA? Anume că zmeii care se luptă cu corupția – cei mai buni procurori ai țării – fură bani mulți și obiecte de lux obținute din percheziții și fac uitate dosare până după prescripție, pe mână cu infractorii.

E ca în filmele hollywoodiene în care băieții de la Narcotice dau iama fix în drogurile confiscate tot de ei și le revând pe piața neagră. Cum ne amintim, acest tip de acțiuni produc cutremure în întreaga Poliție și îi fac pe cei de la Internal Affairs să fie cei mai detestați de către colegi.

Cine este, însă, procurorul corupt?
Ne spunea, cu duioșie, acum trei ani, pe Facebook, ziarista Sorina Matei:
„Mihaela Moraru Iorga.
O mână de om. O doamnă. O ființă care își face meseria cu pasiune, profesionalism, extrem de multă muncă și onestitate.
Cel mai bun și performant procuror al DNA.
Fapte. Nu vorbe:
– dosarul Microsoft – în instrumentare;
– dosarele lui Adrian Năstase (Trofeul Calității, Zambaccian 1), alături de procurorii Dănuț Volintiru și Marius Cătălin Varctic – finalizate cu CONDAMNARE cu executare;
– dosarul Adrian Grăjdan – trimis în judecată;
– dosarul Dinel Staicu, instrumentat împreună cu procurorul Nistor Călin – finalizat cu CONDAMNARE cu executare;
– dosarul Becali – Babiuc / schimbul de terenuri – finalizate cu CONDAMNĂRI cu executare;
– dosarul Nelu Iordache – trimis în judecată;
– dosarul Ovidiu Silaghi – în instrumentare;
– dosarul Primăria Capitalei – în instrumentare;
– dosarul Apia – trimis în judecată.”

Dacă faptele relatate de DNA sunt reale, atunci e dezastru. Pentru că logica este simplă: dacă cel mai performant procuror al DNA, care lucrează în chiar sediul central, nu e decât un șmenar ordinar, atunci ce se petrece în secțiile DNA din județe îndepărtate, în afara ochilor vigilenți ai conducerii centrale? Probabil lucruri dincolo de imaginație.

Dacă, dimpotrivă, faptele relatate de DNA presei, după o anchetă derulată nu pe teren străin, ci în propria casă, sunt false, e și mai grav. Înseamnă că cel mai bun procuror al DNA e executat fără milă de propriii colegi, pe bază de înscenări criminale, doar pentru că a intrat în conflict cu șefa.

În oricare situație, Laura Kovesi ar fi trebuit să demisioneze neîntârziat.
În primul caz, pentru că, exact sub nasul ei managerial, s-au putut petrece infracțiuni teribile, deși DNA București nu e o structură mare cât Pentagonul. Surdă și oarbă, în timp ce procurorii furau din banii confiscați și făceau tot felul de alte nenorociri – de ce am crede că e absolut singular cazul Iorga? – Laura Kovesi dădea sistematic asigurări, în interviuri, că lucrează cu cei mai onești și mai competenți oameni din țară.
Așa ceva nu poate fi tolerat, pentru că prăbușește total încrederea oamenilor în DNA.

Predecesorul Laurei Kovesi la șefia Parchetului General a avut bunul simț să demisioneze după fuga lui Hayssam din țară, deși atribuțiile parchetului în domeniu erau aproape inexistente. A făcut-o pentru a proteja imaginea instituției. Anonima Kovesi a ieșit atunci în lumina reflectoarelor pentru că cineva de la cârma parchetului și-a asumat o eroare gravă, chiar dacă nu a sa, directă. Acum, ea e obligată să facă la fel.

Cât despre al doilea caz, cel în care totul nu ar fi decât o înscenare și o răzbunare contra Mihaelei Iorga, acolo deja vorbim nu de demisii de onoare, ci de pușcărie grea.


Citiţi şi: 
Anchetă internă la DNA. Mesajul lui Kovesi către procurorii DNA după apariţia la RTV a înregistrărilor compromiţătoare 
Marioneta sistemului – Fosta vicepreşedintă ANRP Ingrid Mocanu o nimiceşte pe şefa DNA
Fosta şefă DIICOT Alina Bica, despre infernul din justiţie: «Dacă nu eşti cu ei, te omoară la propriu»

 

yogaesoteric
18 decembrie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More