Zombie în pană de Facebook

Facebook. 2.895 miliarde de conturi active în 2021 (backlinko.com). Dintre acestea, 1.908 miliarde de useri intră pe Facebook zilnic. 2,9 miliarde de utilizatori folosesc Facebook cel puțin o dată pe lună. Facebook a raportat 1,7 miliarde de conturi false doar în trimestrul întâi al acestui an.

India are cei mai mulți utilizatori de Facebook – 260 de milioane, urmată de SUA – 180 de milioane, Indonezia – 130 de milioane, Brazilia – 120 de milioane și Mexic – 84 de milioane. Facebook este cea mai mare platformă de comunicare virtuală.

Cel mai mare trafic este înregistrat miercurea între 9 dimineața și 1 după-amiaza. 60,42% dintre utilizatorii activi de internet accesează Facebook cel puțin o dată pe lună, iar 73,13% accesează servicii Family (FB Messenger, Instagram, WhatsApp).

La Facebook lucrează acum 63.404 de angajați și numărul lor crește cu 30,4% în fiecare an.

YouTube. 2 miliarde de utilizatori în 2021, de la 800 de milioane în 2012. 42,9% din totalul utilizatorilor de internet accesează YouTube cel puțin o dată pe lună. Mai mult de un miliard de utilizatori accesează YouTube cel puțin o dată pe zi.

Este a doua cea mai mare rețea socială după Facebook, ca număr de utilizatori. Cei mai mulți utilizatori de YouTube sunt în India – 225 de milioane (aprox.). Urmează Statele Unite cu 197 de milioane de utilizatori.

YouTube este foarte popular pe categoriile de vârstă 15-35 de ani. 96,6% din canalele de YouTube au mai puțin de 10.000 de followers. La nivel global, mai multe femei decât bărbați intră pe YouTube.

Veniturile pe trei luni ale YouTube depășesc 7 miliarde de dolari. Creatorii individuali de conținut primesc între 3 și 5 dolari la 1.000 de vizualizări.

WhatsApp. A fost lansată în noiembrie 2009 ca un serviciu de tip chat pentru utilizatorii de iOS. În august 2010, WhatsApp a lansat o aplicație și pentru utilizatorii de Android. După aceea, a fost nevoie de doar patru ani pentru ca aplicația să ajungă la utilizatori lunari activi.

Popularitatea WhatsApp a explodat, astfel că Facebook a achiziționat-o în 2014 pentru 19 miliarde de dolari, de 12 ori valoarea WhatsApp pe anul precedent. Astăzi, WhatsApp are 2 miliarde de utilizatori activi la nivel global și este cea mai preferată aplicație (sic!) de mesagerie mobilă.

100 de miliarde de mesaje sunt trimise zilnic pe WhatsApp. Utilizatorul de Android petrece zilnic aprox. 38 de minute pe aplicație. India are cei mai mulți utilizatori activi de WhatsApp – 390,1 milioane.

Instagram. Un miliard de oameni intră pe Instagram cel puțin o dată pe lună. 500 de milioane intră zilnic pe Instagram. În ultima perioadă, Instagram Stories au surclasat rivalul Snap Chat și au ajuns, de la 150 de milioane de useri zilnici, la 500 de milioane.

Instagram este clasată a patra cea mai populară rețea de comunicare virtuală, după Facebook (2,89 mld de utilizatori), YouTube (2,29 mld de utilizatori) și WhatsApp (1,6 mld de utilizatori).

Instagram are acum doar 450 de angajați ce deservesc peste 1 miliard de utilizatori, în comparație cu Facebook, care are 58.000 de angajați la o bază de date de 2,9 miliarde de utilizatori.

Utilizatorii sub 25 de ani petrec mai puțin de 32 de minute pe Instagram zilnic, în timp ce ceilalți, de peste 25 de ani, stau, în medie, 24 de minute. 95 de milioane de conturi Instagram ar putea fi false. Cristiano Ronaldo este cel mai mare cont-influencer, cu 33,9% de urmăritori, din totalul utilizatorilor.

Ce ne spunem când nu ne vorbim pe WhatsApp?

A fost o zi în care cele trei aplicații Facebook, WhatsApp, Instagram, care au infrastructură comună, și-au oprit funcționarea la puțin timp după ora 18:00, împreună cu alte produse ale familiei de aplicații – Facebook Workplace, de exemplu.

Vizitatorii de pe Facebook au fost întâmpinați de o pagină de tip eroare sau de un mesaj care spunea că browserul nu s-a putut conecta. O perioadă, WhatsApp și Instagram au funcționat, dar nu au putut să arate conținutul.

Un asemenea blocaj al Facebook are loc foarte rar. Practic, ultima întrerupere de asemenea anvergură s-a petrecut în 2019, când lumea fusese, iar, dată peste cap din cauza unei pene care a durat mai multe ore.

La scurtă vreme după încetarea funcționării, mesageriile de tip sms au explodat, iar utilizatori care aveau conturi și pe alte platforme de mesagerie (Telegram, de exemplu) s-au dus către aceste platforme.

Dar noi ce-am făcut între timp?

Multe afaceri care-și derulează activitățile pe WhatsApp sau Facebook Workplace au avut de suferit. Comunicările s-au dat peste cap în câteva minute. Mesageriile interne s-au supraîncărcat aproape instantaneu. Bătrânul sms a preluat conducerea. Ca, de altfel și anticul e-mail.

Prima mea reacție a fost să nu știu ce să fac. Dintr-odată, nu mai aveam nicio legătură cu lumea, mă simțeam o moleculă singură într-o lume de molecule singure. Într-o cameră cu mai mulți bezmetici, unde fiecare ar fi fost firesc să vorbească cu fiecare, se butona cu disperare și se dădea click la nesfârșit pe iconițele aplicațiilor. Toate capetele aplecate peste telefoane.

Suntem dependenți de rețelele de comunicare virtuală

Dar întrebarea care se pune este în ce măsură suntem dependenți? Ce facem când nu butonăm pe Facebook și ce facem când nu ne punem poze pe Insta? Și ce ne spunem când nu ne vorbim pe WhatsApp?

Putem vorbi de un prizonierat social media? Cu siguranță că da! Atâta vreme cât afacerile se construiesc pornind de la principiul social media, ne putem aștepta doar ca lațul să se strângă.

Deși știm cu toții că viețile noastre sunt departe de a fi atât de strălucitoare precum le prezentăm pe rețelele de comunicare virtuală, ceva din noi ne tot împinge de la spate să continuăm. Suntem frumoși, suntem deștepți, suntem cei mai tari, avem opinii pe care ni le postăm fără să ne întrebe nimeni de sănătate.

Trăim într-o lume a clevetirii fără noimă, încurajați de toate icon-urile aflate la îndemână. Tăcerea nu mai e un răspuns într-o lume în care tastaturile strigă. Degetele noastre sunt mai zgomotoase decât vocile noastre, iar ego-urile ni se gonflează de la un like la altul. Ce faci cu atâtea like-uri?

Glisăm patetic între litera alpha și litera zombie.

De la jurnalist la propagandist universal

Liberalizarea opiniei este, după 40 de ani comunism, cum altfel decât bună. Exprimarea opiniei este, nu-i așa, garanția că ești un om liber într-o țară liberă.

Studiile psihologice arată, însă, impactul dezastruos al social media asupra creierului adult și asupra dezvoltării creierului copilului mic. Studiile au arătat fără echivoc încetinirea activității cerebrale la adult și a dezvoltării creierului la copilul mic. Urmează atenuarea spiritului critic.

Rețeaua socială dă, doar, impresia libertății. Într-o lume în care Facebook face regulile jocului de-a comunicarea, într-o lume în care contul Facebook ți se dezactivează pentru că ai distribuit o poză cu David a lui Michelangelo sau pentru că ai vorbit-o de rău pe Merkel, desigur că nu se mai pune problema libertății. Să nu ne amăgim. Nu suntem liberi.

A înlocuit rețeaua de comunicare virtuală presa scrisă? Dacă îți pui opinia pe peretele de Facebook, asta nu te face jurnalist, te face propagandist universal, cum ar spune Huxley. Un propagandist universal te face să te îndrăgostești de o figură, oricare ar fi ea, devenind, peste noapte, un tip chemat la dezbateri de televiziune, nu neapărat pentru lumina care-i iese din cap, cât pentru acei mulți followers pe care-i are pe rețele, ce pot să aducă audiență serioasă televiziunii cu pricina.

Un influencer, cum ar spune un millennial. Un vizionar, cum ar spune toată lumea cealaltă.

Comunicarea în masă e o industrie ca oricare alta. Prin urmare, un blocaj ca cel amintit a adus, fără doar și poate, pierderi gigantului Facebook – Insta- WhatsApp, mai ales dacă e să ne amintim și de ce a spus Zuckerberg la pana de Facebook din 2019 – e o chestie periculoasă, pentru că utilizatorii se pot duce la concurență.

Când un meme e mai puternic decât un comentariu politic

Nu e de mirare că puterea rețelei a fost exploatată la greu de politicieni. Alegerile se fac acum pe social media. Când te duci în cabina de vot, te duci, deja, cu opinia formată de pe rețea.

Trump a câștigat pe rețea și a pierdut pe rețea. Rețeaua e mai puternică decât presa scrisă. Pe Iohannis, să ne amintim, Facebook l-a făcut om. O armată de postaci și trolli, dirijați de serviciile secrete, și-au făcut „datoria” pentru ca Iohannis să câștige alegerile.

Social media nu mai sunt o forță a poporului, ci a unui grup de influenceri care dau tonul. Ei transformă politica, ei, dirijează actul așa-zis democratic, într-o distopie controlată. Modul în care absorbim evenimentele politice e dat de social media.

Un meme e mai puternic decât un comentariu pertinent al unui ziarist cu ștate vechi.

Până una-alta, șeful Mark Zuckerberg probabil că e supărat de noua întrerupere. Îi e teamă că oamenii își pierd încrederea în produsele lui și vor trece la competitori. Așa cum spusese la pana din 2019, recâștigarea încrederii oamenilor poate să ia chiar și luni. Care încredere? A căror oameni?

Autor: Luiza Moldovan

Citiți și:
Snowden, despre un viitor fără Big Tech, după prăbuşirea Facebook
De ce Google, Apple, Facebook și Amazon sunt mai periculoase decât China. Capitalismul de supraveghere ‒ un pericol iminent
Gheorghe Piperea : Despre cenzurile repetate pe Facebook

 

yogaesoteric
4 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More