Zootehnia privită din interior vă va determina să vă modificați atitudinea față de carne

 

Animalele crescute pentru fabricarea produselor alimentare produc de aproape 130 de ori mai multe deșeuri decât toți oamenii de pe planetă.

Zootehnia este una dintre cele mai dezvoltate ramuri ale agriculturii. Doar în SUA cresc anual circa 27 de miliarde de animale, care trăiesc cel mai adesea în condiții chinuitoare, sau chiar fiind supuse violențelor. Aceste probleme au mai fost aduse în discuție, iar impactul distructiv al zootehniei asupra mediului revoltă societatea și mai mult. Unul dintre cele mai vizibile efecte nefaste asupra mediului este poluarea apei.

Pentru a vedea ce daune aduc fermele sănătății noastre, apei și gospodăriilor vă prezentăm în continuare 10 fapte șocante care sperăm că îi vor face pe consumatorii de carne să renunțe sau măcar să se gândească de două ori înainte de a recurge la fripturi și la alte produse din carne.

1. Doar 45% dintre fermele industriale au autorizații de scurgere a deșeurilor în lacuri de acumulare, iar în realitate 75% din ferme își deversează deșeurile în ape curgătoare sau pe câmpii. Prin urmare, microorganismele patogene ajung în sol și în ape.

2. Deșeurile animaliere conțin microorganisme patogene ca salmonela, stafilococi și alte bacterii. Iar concentrația lor este de sute de ori mai mare decât în reziduurile rezultate de pe urma activităților umane.

3. Peste 40 de maladii se pot transmite la om prin apele poluate de excrementele animalelor.

4. Reziduurile zootehniei conțin și metale grele, pesticide, hormoni și antibiotice, care ajung în apeductele noastre și în sol.

5. 25% până la 75% din antibioticele utilizate la fermele de animale ajung în apă împreună cu bălegarul, unde pot avea o acțiune negativă asupra mediului.

6. Amoniacul ce se formează la evacuarea deșeurilor poate fi transportat prin aer la o distanță de peste 500 de kilometri înainte de a ajunge în apă, împreună cu precipitațiile. Acesta provoacă proliferarea excesivă a algelor și moartea peștilor.

7. Creșterea și înmulțirea algelor toxice sărăcesc apa în oxigen, ceea ce dăunează ecosistemelor.

8. Sănătatea omului și a animalelor este afectată de cantitățile excesive de compuși de azot, care ajung în organism din apa în care au fost deversate deșeurile animaliere.

9. Hormonii utilizați pentru accelerarea creșterii animalelor de asemenea ajung în apă, unde acționează asupra peștilor și provoacă mutații.

10. Agricultura provoacă daune pentru 300.000 de kilometri de râuri, 10 milioane de metri pătrați din acvatoriu și din teritoriile amplasate în albiile râurilor. Zootehnia cauzează o mare parte din această poluare.

Realitatea este că atâta timp cât fermele industriale au ca obiectiv creșterea a mii de animale pentru consum, acestea produc multe reziduuri.

Este evident că nu putem trăi fără apă curată, dar este necesar să ținem minte că noi nu suntem singurii care contează pe această resursă. Când apele sunt poluate cu deșeuri din agricultură, sunt afectate viețuitoarele din râuri și se distruge ecosistemul, iar acest fapt are un efect de avalanșă.

Situația periculoasă la care s-a ajuns poate fi ameliorată doar prin reducerea consumului de carne, adică incluzând în meniu mai multe produse vegetale. Fiind avizați cu privire la influența nefastă asupra mediului pe care o au obiceiurile noastre de consum, vom putea face alegerea corectă pentru noi și pentru întreaga planetă. Oare nu de noi depinde viitorul ei?


Citiți și:

Peste 1 milion de cetățeni ai UE cer stoparea exportului de animale vii

Cinci moduri în care vegetarianismul ar putea salva lumea

 

yogaesoteric
16 martie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More