1. Introducere


Chiar în timpul vieţii, marele yoghin Yoga Swami avea o reputaţie considerabilă, atât în Ceylon (Sri Lanka), cât şi în India, ca fiind un înţelept ce a ajuns cu adevărat la culmea iluminării spirituale. Adepţii săi foarte numeroşi erau în mod firesc înclinaţi să-i exagereze uneori realizările sau extraordinarele sale puteri spirituale. El era adeseori privit precum cel mai mare înţelept şi vizionar spiritual pe care lumea orientală l-a cunoscut, de la marele Shankara până astăzi.

Existau, fără îndoială şi sceptici îndârjiţi şi răutăcioşi care nu-l considerau a fi decât încă un yoghin banal, dotat cu uluitoare puteri paranormale (siddhis). Dar chiar aceia care încă se mai îndoiau sau care se întrebau dacă Yoga Swami fusese cu adevărat, în mod fundamental transformat în sens spiritual, admiteau totuşi în unanimitate că el avea extraordinare puteri psihice şi mentale.

Yoga Swami avea, de asemenea, reputaţia unor capacităţi remarcabile de clarviziune. Se ştia de asemenea că el putea instantaneu să dispară dintr-un loc, la voinţă şi chiar să acţioneze (simultan) în mai multe locuri în acelaşi timp. Trei dintre discipolii săi foarte apropiaţi pretindeau, fiecare sub jurământ, că l-au întâlnit în acelaşi moment, manifestându-se aparent fizic, în locuri atât de îndepărtate unul de altul, precum Jaffna (Ceylon), Madras (India) şi chiar la Londra în Anglia.

Unul dintre prietenii săi apropiaţi îşi amintea unele întâmplări care demostrau că tot ce dorea Yoga Swami, atât pentru el cât şi pentru alţii, se realiza imediat sau după un anumit interval de timp. De exemplu, această persoană apropiată îl însoţise pe Yoga Swami la un moment dat într-o lungă plimbare pe jos mai mulţi kilometrii la ţară, printre nişte orezării. Simţindu-se oarecum înfometat şi considerând că s-a plimbat suficient pe jos, Yoga Swami şi-a exprimat brusc, în treacăt, dorinţa de a avea imediat la dispoziţie o maşină pentru a se întoarce în oraş. De-abia şi-a exprimat însă dorinţa şi, ca prin farmec, mai multe maşini au apărut în acele locuri pustii şi s-au apropiat toate de Yoga Swami. Şoferii acestor maşini, care nu-l cunoşteau deloc pe acesta au început să-l invite cu toţii şi chiar să-l roage pe Yoga Swami să urce, fiecare insistând să vină în maşina sa, unii dintre ei disputându-şi chiar privilegiul de a-i fi folos acestui om sfânt pe care îl vedeau pentru prima oară.

În această situaţie aparent banală, Yoga Swami a ridicat copleşit şi umil braţele către cer spunând că este efectiv periculos pentru el să-şi mai exprime dorinţele. Mi s-a spus chiar de către unii discipoli apropiaţi ai săi, că persoanele complet eliberate spiritual sunt aproape incapabile să-şi mai dorească ceva doar pentru ele în sensul psihologic şi egotic al termenului, deoarece egoul lor fiind aproape complet dizolvat, dorinţele lor omeneşti se mai pot referi numai la  necesităţi pur fizice şi stringent psihice sau mentale.

Altă dată, la sfârşitul uneia dintre rarele vizite ale lui Yoga Swami la Colombo, o imensă mulţime de admiratori invadase gara din acest oraş pentru a asista cu mic cu mare la plecarea sa. Câţiva discipoli cântau, plini de fervoare, imnuri divine în limba sanscrită şi în limba tamil, în timp ce alţii îi ofereau, plini de dragoste şi recunoştinţă ghirlande de flori. Se făcuse deja târziu şi unul dintre prietenii lui Yoga Swami i-a atras respectuos atenţia asupra necesităţii stringente de a ajunge la timp la tren pentru a prinde la ora plecării trenul. „Nu te nelinişti, i-a răspuns zâmbind şăgalnic Yoga Swami, pe un ton calm. Trenul nu va putea pleca fără mine”.

În acea seară, cu adevărat, într-un mod cu totul de neînţeles pentru mecanici, locomotiva trenului în cauză a avut pană, iar trenul nu a putut pleca la ora sa exactă. După ce şi-a salutat toţi prietenii şi admiratorii fără grabă, Yoga Swami s-a decis în sfârşit să urce în tren şi să intre în compartimentul său şi abia în acest moment trenul a putut să pornească deoarece EXACT ATUNCI s-a încheiat reparaţia defecţiunii existente la locomotivă.

Înapoi            Continuare

yogaesoteric.net

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More