10 reguli ale lui Sepp Holzer cum să construiești un paradis pe pământ

Sepp Holzer, un binecunoscut revoluționar agrar, a creat pe moșia sa un adevărat paradis pe pământ. Mulți adepți din întreaga lume creează oaze în regiunile lor ghidându-se după principiile sale.

Sepp Holzer a devenit cel mai vestit fermier din lume după ce, contrar tuturor regulilor agronomiei, a învățat să transforme deșerturile, mlaștinile, terenurile infertile în grădini înflorite care nu necesită îngrijire suplimentară.

Sepp este sigur că știe o modalitate simplă de a hrăni întreaga planetă și pentru aceasta este nevoie de foarte puțin: să nu încurci natura.

Iată regulile de bază ale filozofiei din blogul fermierului:

  1. La restaurarea peisajului natural, este necesar de asigurat teritoriul cu un rezervor deschis de apă. Fermierul susține că apă există peste tot, chiar și în deșert, doar să înveți cum să o găsești.
  2. Următorul pas este îngrădirea terenului de vânt prin crearea unui gard viu și a straturilor înalte.
  3. Crearea unei diversități a florei și faunei. Sepp, de exemplu, a cărat cu sacii furnici din pădure pe terenul său. Căci, în opinia sa, aceste insecte sunt considerate vindecătoarele pădurii.
  4. Cu cât este mai mare terenul, cu atât mai puțină munca. Holzer poate să nu mai facă nimic, iar veniturile de pe moșia sa cresc de la sine.
  5. Sloganul principal al lui Sepp: „Muncă minimă, efect maxim”. În prezent, moșia sa este un sistem autosuficient, autodezvoltat. El trăiește din vânzarea de puieți, semințe de plante, pește, raci, ciuperci, nuci, fructe, pomușoare și legume.
  6. Fermierul sfătuiește ca toate plantele să fie crescute din semințe asigurându-le în prealabil condiții apropiate de cele naturale. Holzer recomandă plantarea răsadurilor în soluri sărace în minerale, deoarece plantele crescute în condiții favorabile se adaptează mai greu la mediul ambiant și deseori se îmbolnăvesc.
  7. În niciun caz nu curățați pomii fructiferi. În primul rând, este o muncă în plus. Iar lui nu-i place să lucreze în plus.
  8. Dacă răsădiți copaci, nu-i udați imediat. Se sădește, după sfatul lui Holzer, în cel mai sărac pământ și fără îngrășăminte. Rezultatul este garantat.
  9. Folosiți capacitățile animalelor în gospodărie. De exemplu, Sepp recomandă ca porcii să râme pământul pentru pregătirea straturilor de plantare.
  10. Nu copiați pe nimeni, inclusiv pe el însuși. Gândiţi-vă cu propriul cap și observați natura. Motto-ul său este: „Universitatea mea este natura”.

Holzer însuși este gata să lucreze mereu asupra greșelilor: scopul său principal este de a corecta greșelile trecutului cu ajutorul legilor naturii și a principiilor permaculturii, pentru a preveni noi dezastre naturale.

O astfel de filozofie, desigur, nu poate să nu găsească un răspuns din partea oamenilor care nu sunt indiferenți și, după ce au aflat despre permacultură, mulți dintre ei încep să îi urmeze în mod activ învățătura.

Citiți și:
Antoine de Saint-Exupéry – Un Pământ al oamenilor
Avram Fițiu: Top 10 greșeli majore făcute de țăranul emigrant, la întoarcerea din pribegie
Francezii au conceput o seră inteligentă, de mici dimensiuni, în care oricine își poate cultiva propriile legume bio

 

yogaesoteric
26 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More