100% românesc – Gelul care «repară» inimi

 

Gelul se solidifică în numai 44 de secunde, încălzit de temperatura trupului. Cercetătorii de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași au muncit aproape șapte ani la crearea lui. Folosirea gelului ar revoluţiona chirurgia cardiacă.

Valeria Harabagiu, secretar științific la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, explică avantajele acestui produs nou: „Gândiți-vă la un infarct minor unde ruptura țesutului miocardic nu este foarte mare. În loc să facem o operație, putem să utilizăm acest hidrogel pe care-l putem injecta, pentru că el este fluid”.

În numai patru săptămâni, gelul permite formarea unui țesut nou, iar produsul sintetic se resoarbe în totalitate. Testele făcute pe şobolani au demonstrat calităţile lui. Specialiştii spun că inima rozătoarelor este printre cele mai apropiate de cea umană şi de aceea se folosesc aceste animale la teste.

„Aici vedeți foarte bine cum s-a făcut injecția cu gel în inimă. Aici se observă foarte bine că s-a format, uitați aceasta care este cu albastru, s-a format colagen, deci s-a format țesut sănătos”, arată unul dintre inventatorii gelului.

Nu doar cardiologii sunt încântaţi de descoperire. La fel şi chirurgii plasticieni.

Lucian Popa, chirurg plastician: „Pentru arsurile mari, capacitatea de regenerare este afectată de arsură și de oboseala pe care o induce asupra întregului organism”.

Institutul de Chimie Macromoleculară are nevoie de 50.000 de euro ca să transforme studiul din document de sertar în soluţie salvatoare. Chiar dacă ar avea banii necesari, dumul până în sălile de operaţii este lung. Cercetarea este necesar să fie brevetată de Biroul European de Patente.

După aceea urmează mai multe teste pe animale şi dacă nu apar reacţii adverse, poate fi administrat şi oamenilor, în procesul de cercetare. Institutul nu are însă bani, aşa că acum caută investitori care să îi ajute să îl breveteze.

Citiți și:

Aparatul de chirurgie fotonică, invenţia doctorului Codruţ Răduță, este uimitor. S-ar putea economisi astfel anual o cisternă de sânge

Spitalul de neurochirurgie din România cu cel mai performant robot din lume folosit în domeniu

O genială invenţie românească ar putea transforma lumea! Maşina care poate merge 5.000 de kilometri cu numai trei litri de apă!

 

yogaesoteric
7 iunie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More