5 fenomene fascinante care se petrec în trupul uman

 

Trupul ființei umane este un microcosmos în care se desfășoară nenumărate procese de care nici măcar nu suntem conștienți. Știința caută de multă vreme să explice misterele tuturor acestor procese care ne guvernează trupul și conștiința. Chiar dacă unele dintre ele vor continua să scape înțelegerii mulți ani de acum înainte, lista mecanismelor interne pe care le cunoaștem este din ce în ce mai mare, grație unor cercetări la care oricine are acum acces.

Oamenii au puterea de a străluci în întuneric

Toate creaturile vii au capacitatea de a emite lumină. Acest fapt se petrece ca urmare a reacțiilor chimice care au loc în mod constant în interiorul celulelor. Deși existau numeroase dovezi privind bioluminiscența la unele animale, a fost nevoie de mult timp pentru ca experții să capteze lumina emisă de oameni.

În 2009, un grup de oameni de știință japonezi a publicat imagini în care bioluminiscența umană a fost documentată pentru prima dată. Vreme de mai multe zile, cercetătorii au fotografiat voluntarii folosind camere ultrasensibile. Au descoperit că lumina descărcată de trup urmează un ciclu de 24 de ore.

De asemenea, au descoperit că cea mai mare cantitate de lumină este emisă după-amiaza târziu, în vreme ce noaptea se degajează cea mai puțină lumină. Mai mult, obrajii, fruntea și gâtul au emisia maximă. Intensitatea luminii emise este atât de mică, încât nu o putem percepe cu ochiul liber. Este de o mie de ori mai slabă decât spectrul vizual cu care suntem obișnuiți.

Dimineața suntem mai înalți decât seara

La nivelul trupului ființei umane sunt întâlnite şi unele mecanisme curioase. Un astfel de proces face ca o persoană să fie dimineața mai înaltă decât seara. În timpul zilei, cartilajele din trup, în special cele din coloana vertebrală și din genunchi, se comprimă treptat. Aceasta se petrece datorită atracției gravitaționale care acționează constant asupra trupului.

Noaptea, când rămânem întinși mai multe ore, are loc un proces invers: cartilajul se relaxează și revine la forma sa originală. Acest fapt duce la modificarea înălțimii unei persoane. De îndată ce se trezește, ea este mai înaltă cu aproape un centimetru. Poate că acest rezultat nu pare ceva ieșit din comun, dar este, totuși, semnificativ.

Coloana vertebrală joacă un rol important în acest fenomen. Fiecare vertebră are un ţesut cartilaginos care se întinde atunci când suntem în repaus total. În schimb, atunci când omul este în mișcare sau rămâne în picioare mult timp, cartilajul se comprimă sub greutatea trupului.

Înfometarea îndelungată face creierul să-și consume propriile celule

Există multe critici legate de curele de slăbire. Acestea determină pierderea masei musculare, generează oboseală și uneori chiar declanșează tulburări de sănătate. Dar cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein au venit cu o teorie uluitoare legată de curele de slăbire. Cei doi au afirmat că regimul alimentar sărac în calorii poate declanșa procesul de autofagie la nivelul creierului.

Deși se știe de multă vreme că celulele încep să își mănânce „colegele” atunci când trupul nu este hrănit, faptul că și creierul ia parte la festin este o informație nouă. Autofagia este un fenomen natural la nivelul celulelor. Acesta este modul în care celulele dobândesc energie în perioadele cu resurse puține.

Până la momentul acestei descoperiri, însă, oamenii de știință considerau creierul imun la autofagie. Descoperirea a fost făcută în timpul unor experimente pe șoareci. Au observat că atunci când șoarecii nu primeau hrană, în creier se declanșa un circuit neuronal specific senzației de foame. După aceasta, hipotalamusul începea să consume celule și proteine necesare din creier.

Când autofagia creierului a fost blocată, și semnalul foamei a fost blocat. Rezultatele acestor cercetări ar putea fi folosite la dezvoltarea de tratamente și regimuri alimentare pentru persoanele care suferă de obezitate.

Unele comportamente sunt codificate în gene

Ridicarea și agitarea mâinilor în semn de victorie sunt gesturi firești pentru noi toți, care se datorează faptului că, la un moment dat, i-am văzut pe alții făcând asta. Dar ce se petrece cu oamenii orbi, care nu au văzut niciodată pe cineva bucurându-se de o reușită?

Ei bine, cel mai probabil, dorința de a face un gest al victoriei vine din interior. Cumva, acest comportament este „scris” în ADN și nu este vorba doar de gestul victoriei. Psihologii cred că această tendință se aplică tuturor gesturilor care sugerează mândrie sau rușine.

Pentru studierea acestei ipoteze, experții au analizat imagini din competiția de judo din cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2004. Au observat expresiile și limbajul trupului la sportivi din 30 de țări. Atât sportivii cu văz sănătos, cât și cei orbi din naștere au avut același limbaj trupesc. După câte o victorie, fie ridicau brațele, făcând semnul „V” al victoriei sau încleștând pumnul, fie își umflau pieptul. În mod similar, în timpul înfrângerii, își lăsau umerii jos și își dezumflau pieptul.

Când asculți muzică, bătăile inimii se sincronizează cu ritmul melodiei

Muzica are potențialul de a ne influența puternic emoțiile. Uneori, te simți mai fericit după ce asculți o melodie preferată. Inima îți bate mai repede, iar ritmul respirației se accelerează, uneori atât de mult, încât ți se zburlește părul pe mâini și simți fiori reci pe spate. Modificându-ne emoțiile, muzica are o influență directă asupra inimii.

Cercetătorii Stefan Koelsch și Lutz Jäncke au publicat o lucrare amplă despre modul în care muzica influențează activitatea inimii. Potrivit cercetărilor lor, muzica antrenantă mărește ritmul cardiac și tensiunea arterială. În mod similar, muzica relaxantă produce un efect contrar.

Numai că ritmul efectiv al muzicii – dacă este antrenantă sau relaxantă – depinde cu totul de perspectiva ascultătorului.

Astfel de cercetări ar putea ajuta la vindecarea tulburărilor anxioase și la gestionarea durerii în numeroase scenarii clinice. Muzica ar putea ajuta și la tratarea unor afecțiuni precum depresia, tulburările cardiovasculare și stresul.

Citiți și:

Trupul uman – costum complex de percepţie a vibraţiilor din macrocosmos

7 FENOMENE UIMITOARE care se petrec în trupul nostru când ne îndrăgostim

Din 7 în 7 ani trupul și conștiința trec printr-o modificare

 

yogaesoteric
29 noiembrie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More