7 semne evidente și surprinzătoare că ai imunitatea scăzută

 

Un sistem imunitar bun este capabil să lupte cu numeroase infecţii şi atacuri asupra organismului, însă stilul de viaţă modern duce deseori la slăbirea imunităţii şi de cele mai multe ori nu ne dăm seama de asta decât atunci când descoperim că nu mai scăpăm de răceli sau că facem toate gripele şi bolile care circulă în momentul respectiv. Iată de la specialiştii de la Prevention.com câteva surprinzătoare semnale de alarmă pe care le trage sistemului tău imunitar. Învaţă să le recunoşti şi urmărește să le combaţi.

1. Mănânci prea multe dulciuri

Un studiu a arătat că mâncând 100 g de zahăr (cât se află în doar trei cutii de suc acidulat) reduci semnificativ capacitatea de luptă cu bacteriile a globulelor albe cel puţin 5 ore după consumarea zahărului.

Soluţia: Bea cel puţin o cană de ceai verde pe zi, (macerat la rece ) căci este o băutură plină de antioxidanţi, capabili să neutralizeze radicalii liberi responsabili de numeroase boli. Vitamina C este şi ea un „carburant” extrem de eficient pentru imunitate, aşa că încearcă să bei măcar o dată pe zi o limonadă cu miere ce este făcută cu sucul unei lămâi.

2. Nu bei destulă apă

Există un motiv întemeiat pentru care medicii insistă pe consumarea a cât mai multe lichide când eşti bolnav. Organismul tău are nevoie de multă apă pentru a elimina toxinele – şi da, ceaiul este considerat o sursă acceptabilă de apă. Cantitatea ideală de lichide care trebuie băută zi de zi variază de la o persoană la alta. Dacă urina ta este de culoare galben deschis, atunci bei destule lichide.

3. Ai nişte kilograme de grăsime în plus

Excesul de greutate e nesănătos pentru inimă, creier şi alte organe, însă poate că nu ştii că este nociv şi pentru sistemul imunitar. De fapt, mare parte dintre cei care s-au îmbolnăvit de gripă porcină în timpul epidemiei şi au făcut formele cele mai grave au aceeaşi caracteristică: un indice de masă corporală de peste 40, adică aveau obezitate morbidă. Greutatea excesivă cauzează dezechilibre hormonale şi inflamaţie, ceea ce slăbeşte capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu infecţiile.


4. Bei apă de la chiuvetă sau de la cişmea

Poluarea din aer şi din sol ajunge toată în pânza freatică, cea din care îţi iei apa de băut dacă foloseşti apa de la robinet sau de la o cişmea. Substanţele pe care le introduci astfel în organism îţi afectează sistemul imunitar, care poate deveni incapabil să reacţioneze la atacurile virale şi bacteriene asupra organismului.
Ca să fii mai sigur că bei apă curată, folosește apă filtrată şi purificată.

5. Nările îţi sunt mai uscate precum Sahara

Oricât de neplăcute ar fi, secreţiile nazale sunt de fapt o apărare eficientă împotriva răcelilor şi gripei. Sună dezgustător, dar mucusul acţionează ca o capcană pentru virusuri şi le elimină din corp. Când căile nazale sunt prea uscate, germenii pot să-ţi invadeze organismul fără să mai întâmpine oprelişti. Dacă uscăciunea este temporară, irigă-ţi nările cu picături sau spray cu soluţie salină. Mai poţi folosi şi un umidificator. Dacă uscăciunea este cronică, este mai bine să te duci la doctor ca să vezi care poate fi cauza acestui simptom.

6. Eşti mai mereu cu nervii întinşi

Nu este o coincidenţă că răceşti sau faci gripă după ce ai încheiat un proiect extrem de solicitant sau cu termen de finalizare strâns. Conform unui raport al Asociaţiei Psihologice Americane, stresul de lungă durată slăbeşte sistemul imunitar şi capacitatea sa de luptă cu bolile. Mai mult, medicii imunologi spun că dacă devii stresat în timp ce eşti bolnav de gripă, simptomele se vor înrăutăţi considerabil.

7. Eşti mai mereu răcit sau gripat

Acesta este un semn clar că sistemul tău imunitar este incapacitat. Un adult tipic răceşte în mod normal de 1 – 3 ori pe sezon, iar răcelile durează 3-4 zile. Dacă răceşti mai des, rezistența organismului tău este scăzută. Ţi-ai putea îmbunătăţi situaţia dormind mai mult, făcând mişcare în mod regulat şi incluzând în dietă mai multe legume şi fructe.


Citiți și:

Trei zile consecutive de post pot regenera întregul sistem imunitar 
5 alimente minune care conţin probiotice, bacteriile care ne protejează sistemul imunitar!
 

 

yogaesoteric
26 ianuarie 2017

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More