Au rezolvat-o și pe asta: Fabrica de încălțăminte Clujana a intrat în faliment. A fost înființată în 1911

Luna decembrie a anului 2022 aduce un faliment de răsunet. Clujana, fabrică de încălțăminte cu o istorie de peste o sută de ani, a intrat, oficial, în faliment.

Miercuri, 7 decembrie, în cadrul Adunării generale extraordinare a acționarilor Clujana SA, s-a decis declanșarea procedurii de faliment.

Se aprobă declanșarea procedurii de faliment conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență și formularea cererii în vederea depunerii la instanța judecătorească competentă”, se precizează într-un raport al Clujana, publicat pe site-ul Bursei de Valori București.

Acționar majoritar al Clujana SA este Consiliul Județean Cluj, instituție care deține 93,4412% din acțiunile companiei.

Cu sediul în Cluj-Napoca, Clujana a fost cea mai cunoscută fabrică de încălțăminte din țară. Aceasta a fost înființată în anul 1911, de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”.

În 2018, Clujana a fost achiziționată de Consiliul Județean Cluj, pentru a fi salvată din insolvență.

Solicitarea a fost făcută de către ANAF, unde se acumulaseră niște datorii destul de mari. În momentul respectiv, Consiliul Județean, ca să nu lase fabrica executată și în insolvență, a achitat datoriile Clujanei, în jur de 23 de milioane de lei, care erau la ANAF, astfel putându-se să se facă reintegrarea economică. În februarie 2020, datoriile la ANAF s-au soldat, dar au rămas niște datorii către furnizor și către salariați”, a explicat, în luna noiembrie, pentru Antena 3, Călin Oancea, directorul Clujana.

Ulterior, Consiliul Județean Cluj a cerut eliberarea spațiilor deținute de fabrică, din cauza datoriilor. „În 2021 dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația. În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați să sistăm partea de producție”, a precizat Oancea.

Directorul Clujana anunța, la acea vreme, că în decembrie urmează să se ceară falimentul. „Finanțare de către Consiliul Județean. Acolo și noi am încercat de-a lungul celor doi ani şi jumate de la ieșirea din insolvență, dar nu s-a găsit un cadru legal de finanțare. Solicitare a falimentului ca datoriile pe care le avem să nu mai meargă cu penalizări, să acumuleze în continuare alte datorii de ordin salarial, ANAF și altele.

Şi a treia, privatizarea în luna decembrie. Vom avea o AGA (n.r. adunările generale ale acționarilor / asociaților) unde vom solicita faliment. Mă rog, dacă între timp va fi un cumpărător, n-are legătură, poate să cumpere brand-ul și firma să continue activitatea, plătește datoriile”, afirma el, pentru sursa citată.

Citiți și:
Anunţ periculos despre fermierii români: „Mulţi sunt în faliment fără să ştie. Tot rostogolim pierderile”
Bill Holter: Lumea în proces de faliment
Ilie Șerbănescu: „Statul va vinde tot, ca să scape de faliment”

 

yogaesoteric
23 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More