Abordări naturale pentru inversarea procesului de degradare a dinților (II)

 

Citiți prima parte a articolului 

 

Ozon și oxigenare pentru sănătatea orală

Un alt element important al sănătății orale este oxigenarea, care oprește dezvoltarea și răspândirea bacteriilor dăunătoare, eliminându-le totodată, laolaltă cu deșeurile toxice pe care acestea le produc, pentru a preveni astfel infecțiile. Utilizarea ozonului, o substanță regeneratoare, pe lângă realizarea acestor funcții de întreținere a sănătății orale, ajută la promovarea creșterii de celule noi în locurile în care este nevoie – fie că sunt țesuturile gingiilor, smalțul dentar sau chiar un dinte.

Puteți să vă ozonați gura acasă cu produse cum ar fi Living Libations Ozonated Happy Gum Gel, pe care îl puteți aplica direct pe dinți sau să îl utilizați ca pastă de dinți. Puteți să îl aplicați chiar și pe ața dentară! Ozonul poate fi, de asemenea, injectat în gură de medicii stomatologi calificați, ceea ce este mai aplicabil în cazurile persoanelor care au deja probleme de sănătate orală ce trebuie să fie remediate, mai degrabă decât prevenite.

Dr. Martin Gallagher, specialist în medicină integrativă, utilizează ceea ce el numește „ozonoterapie”, o terapie cu ozon intravenos care implică injectarea directă a oxigenului medical (O3) în sânge pentru a viza viruși, bacterii, fungi, ciuperci și mucegaiuri. Ca și în cazul uleiurilor esențiale, terapia cu ozon este selectiv toxică, adică distruge doar microbii nocivi, lăsându-i în pace pe cei benefici pentru sănătate.

„Gazul ozonat are multe utilizări dentare”, explică Ron și Nadine Artemis. „Cariile expuse gazului de ozon se vor întări ulterior. În cazul unei expuneri a nervului, aplicarea apei de ozon urmată de gazul de ozon, va împiedica nervul să moară. Irigarea unui sit chirurgical cu apă de ozon va accelera vindecarea și va ajuta la remineralizarea osului. Ozonul injectat în locurile unde au apărut carii face parte dintr-un protocol care curăță caria. Apa ozonată este folosită pentru ingerare, pentru gargară și pentru irigarea cavității gingivale.”

Uleiuri esențiale și paste pentru remineralizare

Unul dintre aspectele uimitoare cu privire la uleiurile esențiale este acela că ele blochează un proces cunoscut sub numele de „sensibilitate la cvorum”, care reprezintă modul în care agenții patogeni din gură, cum ar fi bacteriile dăunătoare, comunică cu alți agenți patogeni în tot organismul pentru a „pune la cale” un plan de atac. Uleiurile esențiale, cum ar fi cele din tămâie, oregano, neem, cuișoare, scorțișoară, arbore de ceai și cardamom – „clasicele” folosite de multă vreme în îngrijirea dentară tradițională – nu numai că blochează cvorumul, ci și penetrează și distrug „biofilmele” din gură unde trăiesc agenții patogeni.

Încă și mai benefic este faptul că uleiurile esențiale atacă doar bacteriile dăunătoare, neafectându-le pe cele benefice, care protejează integritatea dinților și a gingiilor. Veți găsi uleiuri esențiale în numeroasele așa-numite paste „remineralizante” care ajută la întărirea dinților și consolidează apărarea lor împotriva agenților patogeni.

Seruri pentru dinți cu biotice botanice

Un ajutor suplimentar pentru microbiomul gurii poate fi găsit în „serurile pentru dinți”, lichide care conțin uleiuri esențiale și alte biotice botanice. Living Libations vinde un ser de dinți Yogi Tooth care conține uleiuri esențiale cunoscute pentru susținerea imunității și lupta împotriva agenților patogeni, precum și o rășină specială cunoscută sub numele de „mastic”, care ajută la înlăturarea plăcii dentare și susținerea țesutului conjunctiv din cavitatea bucală.

Diatomitul, cărbunele activ și uleiul MCT

Păstrarea dinților curați și fără carii folosind aceste metode este similară cu spălarea mașinii în mod regulat, dar ce ziceți de acel strat strălucitor de ceară? Desigur, doriți să arătați aceste perle albe (dinții) în cele mai bune „haine de duminică”, și puteți face aceasta folosind substanțe naturale, cum ar fi diatomitul alimentar (un tip de argilă magnetică); cărbunele activ, precum și o grăsime sănătoasă cum ar fi uleiul concentrat de trigliceride cu lanț mediu (MCT), derivat din nucă de cocos și din sâmburi de palmier.

Combinând diatomitul ori cărbunele activ (sau un amestec din ambele) cu un pic de ulei MCT, veți obține o pastă ce „lustruiește” dinții – aplicați doar un pic pe periuța de dinți, apoi întindeți amestecul pe dinți așa cum ați face cu ceara pe mașină, și veți fi uimiți de rezultate. Acesta este un mod sigur, netoxic, de a avea dinții mai albi și sănătoși, fără utilizarea unor substanțe chimice agresive.

Un produs excelent MCT este uleiul Bulletproof’s Brain Octane, care este de 16 ori mai concentrat în MCT decât uleiul de nucă de cocos, ce conține cel mai ketogenic (adică îi spune organismului să ardă grăsimi drept combustibil, mai degrabă decât carbohidrați) tip de MCT, cunoscut sub numele de C8. Uleiul Brain Octane este, de altfel, un supliment alimentar excelent pentru creșterea nivelului de energie și pentru eliminarea grăsimii nedorite de pe trup.

Pericolele obturațiilor de canal

Poate că vă gândiți: cu siguranță, aceste sfaturi de prevenire și întreținere sunt minunate pentru persoanele care nu au deja probleme dentare, dar cum să procedez cu cariile dentare mai avansate? Sau ce să fac dacă dentistul meu mă sfătuiește să fac o procedură serioasă, ca de exemplu, o obturație de canal, susținând că acesta este singurul mod de a preveni apariția altor probleme?

Un sfat adecvat în această situație este identic cu cel pentru un pacient cu cancer care este presat în a se supune chimioterapiei și tratamentelor cu radiații – opriți-vă, respirați profund și luați în considerare toate opțiunile.

După cum am menționat mai devreme, multe dintre tehnicile de prevenire și întreținere pe care le-am subliniat ajută la vindecarea chiar și a celor mai grave probleme dentare, în special atunci când sunt administrate sub îndrumarea unui dentist holistic calificat.

Mulți oameni nu-și dau seama de acest aspect, dar procedurile precum plombările și obturațiile de canal nu rezolvă problemele care au dus la necesitatea aplicării acestor metode. Obturațiile de canal sunt deosebit de problematice, deoarece medicii stomatologi nu pot steriliza în mod corespunzător dintele în care sunt executate, ceea ce înseamnă posibilitatea apariției ulterioare a infecțiilor – și, pentru a spune lucrurilor pe nume, de fapt majoritatea oamenilor nu au nevoie de o obturație de canal!

Dr. Stuart Nunnally, un medic stomatolog holistic din Texas, a efectuat primul studiu independent din lume pe obturații de canal și a constatat că aproape toți dinții cu obturații de canal ajung să dezvolte un fel sau altul de patologie. El avertizează că acestea sunt în cea mai mare parte infecții bacteriene necrotice, conținând agenți patogeni la fel de extremi ca și cei care produc sifilis, boala Lyme și chiar lepră.

Obturațiile de canal au fost chiar legate de cancerul de sân. Până la 93% dintre femeile diagnosticate cu cancer mamar au, de asemenea, unul sau mai multe obturații de canal pe aceeași parte ca și cancerul lor, potrivit unui studiu realizat de dr. Robert Jones.

Dr. Josef Issels, un medic german, a ajuns la concluzii similare despre obturațiile de canal. Mai mult de 97% dintre pacienții cu cancer de tip terminal pe care i-a tratat pe parcursul celor 40 de ani de carieră, au avut în prealabil obturații de canal.

„Întregul scop al unei obturații de canal este de a lua un dinte infectat și de a răzui întreaga cameră pulpară și a scoate afară nervii”, explică Nadine Artemis. „Ce se petrece este că atunci devine un mic cuib necrotic purulent cu bacterii patogene care de fiecare dată când mestecați este stors afară și intră în trupul vostru, iar acolo nu poate ajunge sângele, deci veți avea în principiu o configurație anaerobă completă pentru aceste bacterii.”

Dinții care sunt candidați pentru obturații de canal ar trebui în schimb să fie extrași folosind mijloace mai sigure, ceea ce înseamnă adesea îndepărtarea corectă a ligamentului parodontal. Dacă ligamentul parodontal nu este îndepărtat în mod corespunzător, atunci 10-20 de ani mai târziu ar putea duce la o cavitație în maxilar, situație în care maxilarul începe să putrezească – nimeni nu vrea aceasta, desigur!

O altă opțiune este terapia cu infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP – Platelet-Rich Plasma), o procedură de stimulare a creșterii celulelor stem care implică injectarea de plasmă obținută chiar din sângele pacientului, într-un canal radicular, gingie retrasă sau coroană (o acoperire care restaurează un vârf de dinte deteriorat) care inițiază un proces natural de vindecare cu durata de șase luni, ce minimizează riscul de infecție bacteriană.

De ce nu trebuie să aveți titaniu (sau orice alt metal greu) implantat în trupul vostru

Porțelanul, compozitul de rășină și umpluturile din titan sunt unele dintre cele mai comune alternative la plombele dentare pe bază de amalgam (pe bază de mercur). Acestea ar trebui să fie mai sigure decât plombele din amalgam – dar oare este cu adevărat așa? (Apropo, dacă încă mai aveți plombe din amalgam, vă recomandăm să le îndepărtați la un dentist holistic calificat. Este necesar să fie un dentist holistic cu experiență, sau este mai bine să nu le atingeți, pentru că riscați să eliberați mai multe metale grele în trup.)

Plombele compozite sunt discutabile, deoarece pot conține ingrediente pe bază de plastic, cum ar fi bisfenol-A (BPA) care interferează cu hormoni și care sunt asociate cu dezvoltarea cancerului. Așa-numitele umpluturi metalice și implanturi „sigure”, cum ar fi titanul, conțin adesea alte metale în cantități mici. De exemplu, dacă un compus metalic presupus izolat, cum ar fi titanul, conține mai puțin de 2% din alt metal, cum ar fi nichelul (un metal greu foarte toxic, carcinogen), tot poate fi numit titan „pur” și poate ajunge la tine în gură.

Dr. Hal Huggins, un doctor foarte respectat, fondatorul Institutului Hal Huggins, numește metalele grele „căsătoria microbilor și a metalelor”, deoarece microbilor le place să se hrănească cu aceste metale. Acesta este un coșmar pentru dinți și trup, motiv pentru care mulți medici stomatologi holistici folosesc acum zirconiu sau ceramică dacă trebuie neapărat sa pună o plombă unui pacient.

Doar amintiți-vă ca o regulă generală… orice altceva în afara de metal, și absolut deloc mercur.

Dacă situația dvs. de sănătate orală necesită o intervenție dincolo de ceea ce vă simțiți confortabil să abordați pe cont propriu folosind informațiile expuse aici, recomandarea este să acordați timp pentru a alege un dentist holistic calificat (un medic stomatolog „naturist” sau „eco”) instruit în aplicarea acestora și a altor metode într-un cadru clinic.

Citiți și:

Combate cariile, afecţiunile gingivale şi albeşte dinţii cu această pastă de dinţi naturală, preparată acasă

Leacuri rapide. Cum scapi de durerea de măsea în 5 minute!

Pastă de dinți care ne ferește de mersul la stomatolog. Ce este atât de special la aceasta?

 

yogaesoteric
22 iulie 2018

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More