Aceste fructe mici sunt adevărate bombe de vitamine. Ce beneficii extraordinare au agrișele

 

Agrișele indiene sunt unele dintre fructele cele mai bogate în vitamine și antioxidanți. Ele sunt folosite cu succes în medicina ayurvedică, fiind un ingredient indispensabil în rețete.

Arbustul poate ajunge până la 18 metri înălțime, iar fructele seamănă cu boabele de struguri și sunt de culoare verde sau roșie. Sunt considerate niște mici „bombe” de vitamine, în special vitamina C, care se găsește în agrișe într-o cantitate mai mare decât în portocale.

150 de grame de agrișe conțin 41,6 mg de vitamina C, ceea ce înseamnă 55% din doza zilnică recomandată din această vitamină.

Cu toții știm de ce vitamina C este atât de importantă. Ajută la îndepărtarea radicalilor liberi, întărește sistemul osos, sistemul imunitar, curăță vasele de sânge și ajută producerea de leucocite.

Acest fruct nu conține doar vitamina C, în el se găsesc și flavonoide, tanin și minerale, precum manganul.

Printre nenumăratele beneficii ale consumului acestui fruct se numără:
– prevenirea cancerului;
– echilibrarea nivelului de insulină, deci ajută la tratarea diabetului;
– refacerea țesuturilor, a pielii, părului și unghiilor;
– menține vigoarea fibrei capilare și întărește vasele de sânge;
– tratează durerile stomacale;
– purifică ficatul de toxine.

Iată o listă cu 40 beneficii pe care le aduc agrișele:

1. Agrişele sunt o plantă vajikarana (afrodisiacă), ceea ce înseamnă că îmbunătăţeşte toate cele 7 ţesuturi corporale (DHATU-uri), inclusiv ţesutul reproducător, conform medicinei tradiționale Ayurveda.
2. Sunt utile pentru tratarea problemelor de piele, au proprietăți anti-îmbătrânire.
3. Cercetătorii de la Universitatea Ferrara din Italia au descoperit că extractul de agrişe încetineşte activitatea osteoclastică, cea de distrugere a oaselor.
4. Pudra de agrişe poate fi folosită ca tratament facial pentru eliminarea coşurilor şi a acneei, oferindu-ţi un ten care radiază de sănătate.
5. Previn hiperlipidemia (creșterea nivelului de lipide şi lipoproteine din sânge) prin atenuarea stresului oxidativ care apare odată cu procesul de îmbătrânire.

6. Pot fi folosite ca tratament pentru creşterea şi pigmentarea părului, căruia îi întăresc rădăcinile şi îi menţin culoarea, în principal datorită carotenului, fierului şi a antioxidanţilor din agrişe care nu permit radicalilor liberi să mai afecteze foliculii piloși.
7. Pudra de agrişe previne mătreaţa.
8. Agrişele au un uşor efect diuretic datorită conţinutului bogat de apă, ceea ce ajută la eliminarea din organism a toxinelor şi a excesului de sare, apă şi acid uric.
9. Menţin rinichii sănătoşi şi previn infecţiile urinare şi uterine.
10. Protejează organismul împotriva radiaţiilor.
11. Sunt de ajutor în cazul tusei cronice din perioada copilăriei, datorate tuberculozei sau astmului alergic.
12. Sucul de agrişe este util pentru îmbunătăţirea vederii, reduce riscul de apariție a cataractei, hipermetropiei şi a degenerării maculare.
13. Agrişele au proprietăţi antibacteriene, sprijină organismul în lupta împotriva infecţiilor susţinând sistemul imunitar, ceea ce va creşte rezistenta la boli.
14. Stimulează celulele care secretă insulina, reducând astfel glicemia în cazul pacienţilor care suferă de diabet.
15. Întăresc muşchii inimii, fiind bogate în antioxidanţi, antocianine, flavonoide, potasiu etc.

f

16. Îmbunătăţesc rezistenta organismului, astfel că organismul va deveni mai puternic în lupta cu gripa, tusea şi împotriva multor alte infecţii.
17. Ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind utile ca remediu împotriva diareei şi dizenteriei, datorită proprietăților astringente, dar sunt și un remediu natural împotriva constipaţiei. Toate acestea fac ca agrişele să fie eficiente şi în prevenţia cancerului de colon.
18. Combat hiperaciditatea gastrică – un preparat eficient în acest caz este pudra de agrişe combinată cu miere și lapte, administrată de două ori pe zi.
19. Ajută la reducerea febrei.
20. Sunt un excelent tonic și purificator hepatic.
21. Agrişele sunt un digestiv excelent şi pot fi consumate după mese, tratând şi indigestia.
22. Sucul natural din agrişe, la care se adaugă o jumătate de linguriţă de ghee, o linguriţă de miere şi 100 ml de lapte, consumat după cină, ajută la tratarea hemoroizilor.
23. Agrişele combat anemia, fiind bogate în fier.
24. Mai sunt utilizate în tratarea candidozei cronice şi a infecţiilor bacteriene şi parazitare.
25. Datorită potasiului din conţinut, agrişele acţionează asupra tensiunii arteriale, fiind indicate în caz de hipertensiune.
26. Susțin activitatea sistemului nervos și îmbunătăţesc hrănirea nervilor, fiind de ajutor în tratarea afecţiunilor paralitice.
27. Ajută la vindecarea afecţiunilor urinare.
28. Ajută la vindecarea problemelor respiratorii.
29. Agrişele susţin sănătatea cardiovasculară, reducând colesterolul, astfel că circulaţia la nivelul inimii va fi îmbunătăţită.
30. Sucul de agrişe sau pudra de agrişe alături de miere purifica sângele.
31. Sporesc producţia de globule roşii și cresc hemoglobina.
32. Întăresc dinţii şi unghiile.
33. Ajută la reducerea dezechilibrelor menstruale, reglează ciclul menstrual, reduc durerile şi crampele menstruale datorită combinaţiei de vitamine şi minerale pe care o au în compoziţie.
34. Agrişele acţionează ca un agent antiinflamator, suprimând inflamaţiile şi durerile.
35. Agrişele sunt bogate în crom, ceea ce le face benefice pentru diabetici. 100 ml de suc de agrişe sau o linguriţă de pudră de agrişe combinată cu o linguriţă de pudră de turmeric, consumate zilnic, ajută la prevenţia sau tratarea diabetului.
36. Îmbunătăţesc memoria.
37. Pudra de agrişe alături de ridichii ajută la eliminarea pietrelor la rinichi.
38. Ajută la îmbunătăţirea metabolismului proteic, fiind utile pentru normalizarea greutății corporale.
39. Agrişele sprijină sistemul reproducător atât masculin cât şi feminin, şi pot combate problemele de infertilitate.
40. Susţin sănătatea creierului, îmbunătăţind oxigenarea acestuia, în principal datorită conţinutului de fier.


Citiți și:

Companiile farmaceutice nu vor să ştii adevărul despre vitamina C! Ce legătură are această vitamină cu vindecarea cancerului?

Antioxidanţii care îţi prelungesc viaţa

Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar
 

yogaesoteric
8 februarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More