Acţiune în justiţie la Tribunalul UE împotriva certificatului sanitar european

Un grup de reclamanţi identificaţi ca „Abenante şi alţii” au iniţiat o acţiune la Tribunalul Uniunii Europene pentru a obţine anularea reglementării prin care este instaurat „permisul” sanitar european, relatează AFP, citând site-ul instanţei şi un document al Consiliului Uniunii Europene, potrivit agerpres.

Plângerea a fost depusă la 30 august, „pârâţii” fiind Consiliul şi Parlamentul European, care au aprobat reglementarea prin care a fost lansat „Certificatul digital covid al UE”, intrat în vigoare la 1 iulie a.c.

Aceste certificate, create pentru a facilita deplasările în UE în timpul pandemiei, atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva covid-19, că a făcut un test care a avut rezultat negativ sau că s-a imunizat ca urmare a infectării şi permite evitarea carantinei în ţările de destinaţie.

Un document al Consiliului adresat ambasadorilor celor 27 menţionează această acţiune în justiţie; potrivit site-ului de informaţii Contexte, care a publicat conţinutul documentului cu acces limitat, reclamanţii consideră că solicitarea unui test sau a vaccinării pentru eliberarea unui certificat de covid al UE înseamnă a impune „tratamente medicale invazive” şi încalcă de asemenea Carta drepturilor fundamentale.

Reclamanţii cer anularea în totalitate a acestei reglementări sau cel puţin a părţii privind testarea şi vaccinarea şi solicită suspendarea imediată a dispoziţiilor contestate în aşteptarea deciziei de fond.

La 29 octombrie 2021, președintele Tribunalului de Primă Instanță a respins acordarea ca măsură provizorie a anulării articolului 1 alineatul (1) literele (a) și (b) (sic) din regulament. Cu toate acestea, pe fond, acțiunea celor 423 de rezidenți italieni se referă la anularea regulamentului în integralitatea sa sau, în subsidiar, a articolului 3 alineatul (1) literele (a) și (b), care prevede verificarea și acceptarea transfrontalieră a certificatelor de vaccinare și de testare covid-19.

Citiți și:
Europarlamentarul Terheș: Certificatul verde digital îngrădește drepturile și libertățile cetățenilor europeni și este bazat pe „incertitudini științifice”
Parcă ziceau că nu e vorba de cip: Noi instrucțiuni de la OMS – Trecerea la documentarea digitală a statusului covid-19
5 moduri în care vor să te păcălească să faci vaccinul anti-covid

 

yogaesoteric
2 decembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More